Povežite se s nama

U fokusu

Grad će malo pomaknuti bale, nemaju studiju utjecaja na okoliš, a to će stajati pola milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Iz Grada Varaždina potvrdili su nam da će premjestiti dio baliranog otpada, a to će stajati oko pola milijuna kuna. Radi se o obvezi izgradnje servisne ceste u Brezju, za što je Grad dobio sredstva iz EU fondova.

Na toj cesti trenutno se nalaze bale, a ako se one ne maknu, slijede višemilijunski penali.

Međutim, za izmještanje bala Grad nije naručio studiju utjecaja na okoliš, a nisu ni izradili projekt. Kažu da je razlog taj što će se bale razmjestiti unutar postojeće lokacije.

20.000 tona bala

– Radi provođenja projekta izgradnje servisne ceste u Poslovnoj zoni Brezje, potrebno je u pripremnim radovima osloboditi dio trase od baliranog otpada. Za izvršenje predmetne usluge nisu izrađeni projekt niti studija, s obzirom na to da će se izmještanje izvesti unutar postojeće lokacije, a angažirat će se gradska tvrtka Čistoća d.o.o. Radovi će prema ponudbenom troškovniku stajati 524.032,50 kuna s PDV-om. Za izvršenje usluge izmještanja sklopit će se ugovor na temelju članka 33. Zakona o javnoj nabavi (“Narodne novine” broj 120/16) te je predviđeni rok izvršenja radova 90 radnih dana od potpisivanja ugovora – odgovorili su nam iz Upravnog odjela za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša Grada Varaždina.

Riječ je o otprilike 20.000 tona baliranog otpada, koliko ih po procjenama treba izmjestiti da se probije servisna cesta. To je čak 20 % ukupne količine bala, koje sigurno nije lako maknuti, a tu je i činjenica da se radi o EU projektu.

Podsjetimo i da se bale nalaze na vodozaštitnom području već više od 15 godina i da je inspekcija davno utvrdila da bale ondje ni ne smiju biti, odnosno da Brezje nema sve propisane uvjete za toliku količinu otpada.

Brezje nije zatvoreno ni natkriveno, nije onemogućen dotok oborinskih voda, podna površina nije nepropusna i otporna na djelovanje otpada, nema plana postupanja u slučaju nekih nepredviđenih okolnosti, a inspekcija je također upozorila da ta lokacija ne zadovoljava standarde zaštite okoliša.

Bespovratna sredstva

Inače, Gradu Varaždinu još je 2019. godine odobreno 9,97 milijuna kuna bespovratnih sredstava za izgradnju servisne ceste u Gospodarskoj zoni Brezje, potvrdila je tada Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije. Ukupni iznos prihvatljivih troškova je 19,02 milijuna kuna, a Grad bi projekt trebao sufinancirati s 9,05 milijuna kuna.

Iako se još tada najavljivalo da će bale uskoro biti maknute, do današnjeg dana to se nije dogodilo. Ponovno su kamen spoticanja bili sudski sporovi. U međuvremenu su akteri afere “Bale” oslobođeni na Vrhovnom sudu. Vrhovni sud potvrdio je, naime, dio presude u kojem se navodi da Čehok, Patafta i Kezelj nisu počinili kazneno djelo kada su Grad Varaždin, Varkom i tadašnji T7 VIS 2008. godine potpisali ugovor o interventnom zbrinjavanju baliranog otpada.

Bivša vlast tvrdila je da će problem oko servisne ceste riješiti integralnom nagodbom.

Integralna nagodba izvan snage

U ožujku ove godine varaždinsko Gradsko vijeće prihvatilo je prijedlog integralne nagodbe, prema kojoj dogovori oko zemljišta ostaju kakvi su i bili, a bale su trebale na natječaj. Tada su tvrdili da su stvoreni svi preduvjeti da država sufinancira sanaciju odlagališta i u maksimalnom iznosu od 100 % troškova.

Onda su došli izbori, nagodba nije realizirana, bale su još uvijek gdje su i bile, a problemi s otpadom traju i dalje.

Sad je vrući krumpir pred novom gradskom vlašću.

U fokusu

Zbog nestašice čipova dolaze nova poskupljenja! Očekuje se rast cijena mobitela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon poskupljenja prehrambenih namirnica, goriva, građevinskog materijala i sirovina, najavljuje se novi udar na kućne budžete. Uz sve navedeno mogao bi uslijediti i val poskupljenja mobitela, ali i drugih uređaja, a razlog je nestašica čipova.

Nestašica čipova utječe na telefone, automobile, proizvodnju, kućanske aparate i na doslovno gotovo svaki aspekt ljudskih života. Nestašica čipova je trenutno najveća te će zbog toga vjerojatno mnoge stvari poskupiti, piše portal Bajtbox.

Trenutno, industrija pametnih telefona je duboko pogođena nedostatkom čipova te je samo nekoliko većih igrača ogromnim narudžbama osiguralo sebi čipove. To će uništiti manju konkurenciju koja će reciklažu starih dijelova moći vršiti samo određeno vrijeme. Inače, industrija automobila je najviše pogođena te se očekuju gubici od 110 milijardi američkih dolara kroz cijelu granu industrije samo u ovoj godini.

Prema izvješću Susquehanna Financial Groupa, globalna nestašica čipova je sada dosegla svoj vrhunac. Čak i najveći igrači na nove čipove moraju čekati nevjerojatno dugo. Točnije, od narudžbe do isporuke se čeka 21 tjedan što je najgore do sada.

Analogno tome, sve će manje biti i zalihe proizvoda kod prodavača, a to znači da će cijene očekivano rasti jer potražnja za elektronikom ne opada. Već se na proizvodima Xiaomija i Samsunga osjeti kako su pojedini modeli bili na policama samo par mjeseci prije nego što ih je kompletno nestalo.

Nastavite čitati

U fokusu

Potreban je daljnji razvoj digitalnih vještina za postizanje veće rodne ravnopravnosti u IT industriji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu projekta ‘Promocija poduzetništva’ održan je okrugli stol na temu položaja žene u digitalnoj ekonomiji i mogućnostima podizanja svijest o doprinosu žena u tom sektoru u Tehnološkom parku grada Varaždina.

Cilj okruglog stola bio je povećanje sudjelovanja, vidljivosti i angažiranosti žena u digitalnoj ekonomiji te osvještavanje važnosti razvoja digitalnih vještina koje mogu potaknuti ekonomski rast i širi društveni napredak. Okrugli stol je moderirala Sanja Ostroški, direktorica HUP- Regionalnog ureda u Varaždinu.

– Potrebno je već tokom studija odabrati kvalitetnu stručnu praksu i usmjeriti se sukladno vlastitim interesima i onom u čemu smo najbolji kako bismo si otvorili prilike i prije nego krenemo u radni odnos. Važno je da imamo uvijek priliku napredovati bez obzira na spol, ovisno o vlastitim kompetencijama, proaktivnosti i životnim planovima – istaknula je Dajana Jeđud iz tvrtke Engagement Lead – IBM iX, ecx.io croatia d.o.o

– U našoj tvrtki svi imaju mogućnost isprobavanja vlastitih kompetencija, bilo da je riječ o developmentu, analizi, sistemskoj podršci – dakle opis poslova u IT-u je zaista širok i svi možemo naći svoje mjesto te graditi rast i razvoj, a uspjeh ovisi o vlastitom zalaganju, ne o spolu. Za sve zaposlenike imamo mentorski program koji je u skladu s područjem rada u koje novi radnik dolazi. Imamo nekoliko primjera u kojima su se kolegice uključile u mentorski rad na volonterskoj bazi, to nam se pokazalo kao lijepa praksa i zahvalni smo im na tome – rekla je Jarmila Pezo, Predsjednica Uprave, IGEA d.o.o.

– Moj tim je iz hobija krenuo u realizaciju naše poduzetničke ideje i u poslu ne radimo razliku muško-žensko, imamo 60% žena i mislim da radimo velik pomak u tom smjeru. Kod nas je fokus rada digitalni marketing koji zahtijeva dosta organizacije i komunikacije, a tu nam je dosta pomogao i FOI koji je zajedno s nama razvijao organizacijske sposobnosti. Trudimo se poboljšati work life balance s time što imamo mogućnost rada od kuće i vjerujem da to uvelike olakšava našim zaposlenicama uskladiti sve obaveze koje imaju – kazala je Martina Stričak, co-founder, Point visible d.o.o.

HUP-ova pravna savjetnica Žana Plazibat osvrnula se na novi Zakon o radu.

– HUP sudjeluje u donošenju novog Zakona o radu i osnovana je interna radna skupina u kojoj naši članovi daju komentare na pojedine odredbe Zakona, uključujući i fleksibilnost radnih odnosa. Najveći izazov rada na daljinu je usklađenje privatnog i radnog vremena te pravo na isključenje radnika. Digitalni alati će nam pri tome biti ključni, kao i razvoj digitalnih vještina za sve zaposlenike – rekla je Žana Plazibat.

– FOI pokušava djelovati već od vrtićkog uzrasta, pozivamo djecu iz vrtića i OŠ da dođu na FOI, pokazujemo im labose i naše učionice, predstavljamo profesorice, IOT lab, dronove i opremu, to im najčešće bude vrlo zanimljivo i s time vide da je uobičajeno da su i žene uključene aktivno u ovom sektoru. Vjerujem da će takvi primjeri i prakse imati najveći učinak – istaknula je prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica Fakulteta organizacije i informatike

– Ova tema nije aktualna samo u Hrvatskoj, već i u ostatku Europe, svi vodimo bitku za afirmaciju žena u digitalnom svijetu, a s time se očekuje i pozitivan utjecaj na BDP u iznosu većem od 16 milijardi eura. Vidimo pomake u tom smjeru, mi kao Središnji državni ured trudimo se uključiti u sve važne projekte na ovu temu, poput FER-ovog projekta za afirmaciju žena na području IT-a i otvoreni smo za sve takve buduće ideje – kazala je Kristina Posavec, Zamjenica državnog tajnika, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje