Povežite se s nama

Život i društvo

Grad Ivanec za civilnu zaštitu osigurao gotovo milijun kuna, najviše sredstva vatrogascima

Grad Ivanec

Objavljeno:

- dana

Za provođenje zadaća civilne zaštite u 2022. godini u proračunu Grada Ivanca je Planom razvoja sustava CZ osigurano blizu milijun kuna. 

Od te svote je najviše sredstava, 670.000 kuna, namijenjeno Vatrogasnoj zajednici grada Ivanca, u koju je udruženo šest DVD-ova: Ivanec, Radovan, Salinovec, Margečan, Gačice i Bedenec. 

Od svih snaga u sustavu CZ, na prvo mjesto u Planu razvoja stavljeno je upravo vatrogastvo, čime Grad ponovno potvrđuje, ali i valorizira činjenicu da je vatrogastvo najvažnija snaga u ovome sustavu.

Vatrogasne postrojbe jedine su koje su kadrovski osposobljene i materijalno opremljene da prve interventno reagiraju u izvanrednim okolnostima. 

A pošto je takvih okolnosti, nevolja i kataklizmi sve više (potresi, korona, posljedice promijenjenih klimatskih prilika) pa je stoga potrebno osigurati i zaštitu građana, Grad već više godina uzastopce vatrogastvo ojačava dodatnim izdvajanjima iz proračuna. 

Tako će i ove godine, povrh spomenutih 670.000 kuna, izdvojiti još dodatnih 100.000 kuna za opremanje DVD-ova nužnom opremom.

Od ukupnih sredstava, znatna izdvajanja osigurana su i za Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec, u iznosu od gotovo 236.000 kuna. 

U skladu sa zakonskim odredbama, osigurana su i sredstva za rad drugih operativnih snaga u sustavu CZ (za HGSS – Stanicu Varaždin, pojedine udruge te za operativne troškove civilne zaštite).

Time će i u 2022. godini biti omogućeno njihovo daljnje osposobljavanje i opremanje, a sve u cilju ojačavanja njihove spremnosti za intervencije u svim situacijama zaštite i spašavanja ljudi, životinja i materijalnih dobara.

Život i društvo

Varaždinska županija donirala Caritasovoj pučkoj kuhinji pedeset litara bučinog ulja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska je županija i ove godine donirala Pučkoj kuhinji Caritasa Varaždinske biskupije pedeset litara kvalitetnog bučinog ulja različitih proizvođača.

Radi se o ulju koje su dali proizvođači za nedavno održanu Međunarodnu izložbu bučinih ulja Alpe Adria.

Bučina ulja je ravnatelju biskupijskog Caritasa Anti Šoli predao pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije Dragutin Vincek.

Zahvalivši se na donaciji, ravnatelj Šola je naznačio kako je ovo već tradicionalna gesta Varaždinske županije kojom se potvrđuje izuzetno dobra suradnja Županije i biskupijskog Caritasa.

Nastavite čitati

Život i društvo

Otvorenje glavnog napora požarne sezone planira se za 13. lipnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica

U prostorijama JVP-a Grada Požege 18. svibnja je održan sastanak Vatrogasnog stožera kojem su prisustvovali županijski zapovjednici na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem, objavila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Na sastanku se razgovaralo o pripremama za protupožarnu sezonu temeljem Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku, kao i o pripremama za predstojeću vježbu “Sigurnost 22”. Planirano vrijeme održavanja vježbe je 9. i 10. lipnja dok se otvorenje glavnog napora požarne sezone planira 13. lipnja.

Osim angažiranja sezonskih vatrogasaca, na sastanku je bilo govora i o dislociranju operatera u DVOC-a tijekom požarne sezone.

Na sjednici Vatrogasnog stožera su definirane i dislokacije na priobalju kao i izmještanje DVIP-ova Šibenik i Split izvan grada čime će se omogućiti njihova bolja i brža operativnost na terenu, ukoliko dođe do požara. Također, razgovaralo se i o Planskim izvanrednim dislokacijama te o Planskim sezonskim postrojbama na Korčuli i Pelješcu.

Sigurnost 22

Dvodnevna međuresorna vježba održat će se 9. i 10 lipnja, pri čemu je prvog dana planirana kao vježba za stolom dok je drugi dan rezerviran za vježbe na terenu u što je uključeno nekoliko županija: Zagrebačka, Varaždinska, Karlovačka, Osječko-baranjska i Splitsko-dalmatinska županija.

Ovom će se vježbom obaviti provjera operativnog djelovanja vatrogasnih postrojbi i zračnih snaga te prekogranična suradnja s Republikom Slovenijom. Ona također obuhvaća gašenje požara na otvorenom prostoru, tehničke intervencije spašavanja u prometu uslijed masovne nesreće, tehničke intervencije radova na vodi i pod vodom te provjera i uspostavljanje sustava veze i komunikacije.

Vatrogasno vježbalište

Nakon sastanka prezentiran je kratki film o vatrogasnom angažmanu u sanaciji prošlogodišnjeg olujnog nevremena na području Požeško-slavonske županije te je svečano otvoreno vatrogasno vježbalište za koje su najzaslužniji upravo pripadnici Javne vatrogasne postaje Grada Požege.

O sjednici Vatrogasnog stožera, ali i otvaranju vježbališta zapovjednik Tucaković rekao je da je danas odrađen jedan od završnih sastanaka za pripremu protupožarne sezone 2022. temeljem Programa aktivnosti Vlade RH: “Na njemu smo definirali dislokacije vatrogasnih snaga, ali i razmotrili sve one probleme koji se još uvijek pojavljuju u vatrogasnim zajednicama priobalnog područja. Definirali smo dislokacije na otocima, u priobalnom djelu, izmještanje interventnih postrojbi iz Divulja, Šibenika i Zadra u zaleđe Dalmatinske zagore”.

Dodao je i kako su pripreme do sada napravljene jako dobro, zahvaljujući ne samo vatrogascima, nego i jedinicama lokalnih samouprava.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje