Povežite se s nama

Život i društvo

Grad Lepoglava dodijelio 200.000 kuna potpore malim poduzetnicima

Objavljeno:

- dana

Grad Lepoglava dodijelio je 200.000 kuna bespovratnih potpora.

Riječ je o potporama male vrijednosti dodijeljenih putem javnog poziva, a u okviru Programa mjera poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području Grada Lepoglave za 2021. godinu.

Pravo na bespovratnu potporu ostvarile su 22 tvrtke koje su 30. travnja s Gradom Lepoglavom potpisale ugovore o dodjeli potpora s maksimalnim iznosom pojedinačne potpore od 15.000 kuna odnosno 50 % sredstava od vrijednosti uložene u investiciju.

– Godine 2018. donio sam odluku kojom je pokrenut ovaj program bespovratnih potpora poduzetnicima s područja Grada Lepoglave. Od tada, uključujući i ovu godinu, za taj je program izdvojeno više od pola milijuna kuna, a potpore je dobilo više od 60 poduzetnika s gradskog područja – rekao je gradonačelnik Marijan Škvarić te istaknuo da je u ovoj godini dosadašnji iznos sredstava namijenjen za ovaj program povećan za 10% odnosno na 200.000 kuna. Ove su godine, zbog teške situacije u kojoj su se našle zbog pandemije izazvane virusom COVID-19, potpore mogli koristiti i tvrtke koje se bave ugostiteljskom ili trgovačkom djelatnošću.

Osim navedene pomoći, istaknuo je gradonačelnik Škvarić, Grad Lepoglava je donio niz mjera za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa pa je tako sve poduzetnike oslobodio plaćanja komunalne naknade.

– Svjesni smo problema s kojima se poduzetnici u ovim vremenima susreću. Grad Lepoglava nastoji osigurati uvjete za investicije koje će otvoriti nova radna mjesta. S tim ciljem razvijamo našu poduzetničku zonu koja je spremna za investicije kojih na području Grada Lepoglave ima. Tako će uskoro biti otvoreno 30-ak radnih mjesta zahvaljujući ulaganju talijanskog investitora. Iako Grad nije taj koji će otvarati radna mjesta, otvorili smo ih 15-ak i to kroz projekt “Zaželi” te u
novoizgrađenim gradskim dječjim vrtićima – istaknuo je gradonačelnik Škvarić dodajući da se zalaže za to da se rebalansom ovogodišnjeg proračuna osigura minimalno još 100.000 kuna te raspiše još jedan poziv za dodjelu potpora poduzetnicima, a s obzirom na potrebe, ali i interes koji su iskazali za ovakvom vrstom pomoći.

– Ova nas je potpora potaknula na opremanje lokala. U investiciju nabavke opreme vjerojatno ne bismo išli da nije bilo ove potpore – pojasnio je Zlatko Bajsić, vlasnik ugostiteljskog obrta. I drugi korisnici potpora istaknuli su da im je, posebice u vremenima otežanog rada zbog pandemije izazvane virusom COVID-19, gradska potpora itekako dobro došla i pomogla da se ulaganjem u sredstva za rad održe na tržištu.

Život i društvo

Društva Crvenoga križa predala donacije bolnici u Klenovniku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prošlog je tjedna Gradsko društvo Crvenoga križa Varaždin obilježilo Tjedan borbe protiv tuberkuloze, koji je trajao od 14. do 21. rujna, kako bi se ukazalo na važnost sprečavanja, ranog otkrivanja i pravilnog liječenja tuberkuloze u našoj zemlji.

GDCK Varaždin tim je povodom pripremio donaciju higijenskih potrepština i društvenih igara u vrijednosti od 2163,70 kuna za bolesnike koji se liječe u Službi za plućne bolesti i TBC-u Klenovnik Opće bolnice Varaždin. Donacija je predana djelatnicima Bolnice uz donacije Društva Crvenoga križa Varaždinske županije, GDCK-a Ivanec, GDCK-a Ludbreg i GDCK-a Novi Marof.

Brojna društva Crvenoga križa također su obilježila Svjetski dan prve pomoći, 12. rujna, kako bi se podigla svijest javnosti o značaju vještina i znanja pri pružanju prve pomoći.

Prva pomoć je skup postupaka kojima pomažemo ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi do dolaska stručne medicinske pomoći. Prva pomoć podrazumijeva zbrinjavanje tjelesnih ozljeda i stanja, ali i pružanje psihološke podrške emocionalno potresenim osobama koje su prisustvovale ili svjedočile traumatičnom događaju. Intervencijama prve pomoći nastojimo sačuvati život, ublažiti patnju, spriječiti daljnje bolesti ili ozljede i ubrzati oporavak.

Prva pomoć jedna je od temeljnih djelatnosti Međunarodne federacije Crvenoga križa i Crvenog polumjeseca već više od 150 godina.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Poduzetničku zonu Ljubešćica došli podržati Gordan Jandroković i ministar Butković

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković i ministar prometa mora, prometa i infrastrukure Oleg Butković, kao izaslanik predsjednika Vlade, bili su gosti načelnika Općine Ljubešćica 21. rujna na završnoj konferenciji projekta “Razvoj infrastrukture Poduzetničke zone Ljubešćica”.

Ukupna vrijednost projekta je 7.862.362,52 kune, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 4.788.758,38 kuna, dok je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije za njegovu realizaciju osiguralo 1.547.137,33 kuna. Projekt je počeo u veljači 2019., a trajat će do veljače 2022. godine.

U sklopu projekta izgrađena je komunalna i elektroenergetska infrastruktura koja ima pozitivne učinke na razvoj poduzetništva i privlačenja investicija da bi se omogućila uspostava novih proizvodnih pogona, otvaranje novih radnih mjesta i jačanje poduzetničkog okruženja u Ljubešćici i cijeloj Varaždinskoj županiji. Izgrađeno je 5856 metara četvornih površine novih prometnica, 1058 metara oborinske kanalizacije i 926 metara javne rasvjete.

Ministar Butković naglasio je da je ovo velik događaj za Općinu Ljubešćica i Varaždinsku županiju koja je poznata po poduzetničkom duhu i nizu uspješnih poslovnih priča.

– Ukupno je vrijednost ovog projekta oko 8 milijuna kuna, izgradilo se 5856 metara četvornih prometnica, oko 1000 metara oborinske i fekalne kanalizacije, javna rasvjeta, a ono što je najbitnije je da sve više ima zainteresiranih poduzetnika što je garancija uspjeha ove investicije i Poduzetničke zone u cjelini. Njena glavna prednost je povoljan zemljopisni položaj i prometna povezanost koju smatram jednom od najvećih pokretača gospodarske aktivnosti – rekao je Butković te podsjetio na bitne projekte iz domene prometa poput brze ceste Varaždin – Ivanec – Krapina, istočne obilaznice Novog Marofa i pritom najavio ulaganje u željezničku infrastrukturu.

Načelnik Općine Ljubešćica Nenad Horvatić rekao je kako su 2011. završeni projekti poput škole i vrtića pa su se nakon toga okrenuli formiranju Poduzetničke zone Ljubešćica na 210.000 metara četvornih, ali put do završne konferencije nije bio lagan, pa se i zahvalio svima koji su pomogli u otvaranju te uređenju Poduzetničke zone.

– Danas imamo 9 prodanih parcela. Još su nam ostale četiri neprodane, ali već na vijeću koje će biti idući tjedan će biti nova parcela, a imamo i još stotinu i nešto tisuća kvadrata u drugom dijelu. Nadam se da ćemo pronaći volje i želje da krenemo dalje. Mislim da će se sada biti lakše jer ljudi vide da iza ovog nešto stoji. Investitori su prve dvije godine radili i bez asfalta i bez neke komunalne infrastrukture. Danas imamo u zoni fekalnu kanalizaciju, oborinsku kanalizaciju, uskoro ovdje ide pročistač otpadnih voda. Dakle sve ono što je potrebno da bi poduzetnik mogao normalno funkcionirati – poručio je Horvatić i posebnu zahvalu uputio investitorima.

Gordan Jandroković rekao je da su ga puno puta zvali u Ljubešćicu, ali drago mu je što je došao baš na završnu konferenciju za Podzetničku zonu.

– Ovaj slučaj u Općini Ljubešćica iznimno je znakovit jer pokazuje da se kroz vertikalno djelovanje svih komponenata vlasti projekti mogu uspješno realizirati. Niti lokalna zajednica može bez kvalitete državne vlasti, niti državna vlast može realizirati projekte ako na razinama općina i gradova nema stručne, sposobne, inovativne i kreativne ljude, načelnik i gradonačelnike. Vidim da ovaj projekt dobiva svoje prave obrise, da je od 13 realizirano već devet zemljišta i uvjeren sam da će i ova ostala naći svoje vlasnike – istakao je Jandroković te dodao da je za projekte iz Hrvatske u narednim godinama na raspolaganju otprilike 24 milijarde eura iz različitih fondova i programa EU, koje treba iskoristiti.

Među govornicima je bio i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je pozdravio “svog bivšeg šefa” Jandrokovića i naglasio snagu gospodarstva Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje