Temeljem odluke gradonačelnika, i ove će godine Grad Lepoglava prigodom nadolazećih božićnih blagdana umirovljenicima slabijeg imovinsko-socijalnog statusa s gradskog područja isplatiti prigodan novčani dar, odnosno božićnicu.

Ove godine božićnica će iznositi 200 kuna. Isplata će početi u ponedjeljak, 23. studenoga, i trajat će do 23. prosinca, a pravo na njenu isplatu imaju umirovljenici s prebivalištem na području Grada Lepoglave čija mirovina je manja ili jednaka iznosu od 1800 kuna.

Umirovljenici koji zadovoljavaju kriterij za isplatu gradske božićnice trebaju se u navedenom periodu, radi njene isplate, javiti u Jedinstveni upravni odjel Grada Lepoglave, Antuna Mihanovića 12.

Pritom su dužni predočiti osobnu iskaznicu i zadnji odrezak mirovine. Ako božićnicu u ime umirovljenika podiže druga osoba, dužna je također predočiti osobnu iskaznicu umirovljenika kojem se isplaćuje božićnica te odrezak njegove zadnje mirovine.

– Brinući za osobe starije životne dobi, a posebice one slabijeg socijalno-ekonomskog statusa, i ove ćemo godine isplatiti božićnice za umirovljenike. Iznos božićnica podigli smo sa 100 na 200 kuna sa željom da ta pomoć u što većoj mjeri pomogne da našim umirovljenicima nadolazeće blagdane učinimo radosnijima – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Inače, ovo je već drugi prigodan novčani dar koji Grad Lepoglava isplaćuje umirovljenicima u ovoj godini. Naime, isti iznos novčanog dara, a riječ je o 200 kuna, Grad je isplatio umirovljenicima i prigodom uskrsnih blagdana.

Ukupno će tako umirovljenici slabijeg socijalno-ekonomskog statusa od Grada Lepoglave u ovoj godini dobiti 400 kuna prigodnog novčanog dara.

Osim toga, na račune obitelji s područja Grada Lepoglave koje su tijekom ove godine dobile prinove, Grad Lepoglava će u ponedjeljak, 23. studenoga, uplatiti i gradske jednokratne novčane potpore za novorođene.

Naime, zbog trenutne epidemiološke situacije neće biti održan tradicionalni prijem za roditelje, već će potpore biti uplaćene na njihove tekuće račune.

Ovo je drugi put u ovoj godini da Grad Lepoglava isplaćuje potpore za novorođene. Ovog će puta biti isplaćeno 20 potpora u ukupnom iznosu od 34.000 kuna, dok su tijekom prvog kruga isplate bile isplaćene potpore za 24 obitelji ukupnog iznosa od 45.500 kuna.

Iznosi jednokratnih novčanih potpora koje se u Gradu Lepoglavi dodjeljuju novorođenima ovise o tome o kojem se djetetu u obitelji radi.

Potpora za prvo rođeno dijete u obitelji iznosi 1500 kuna, za drugo 2000 kuna, a za treće i svako sljedeće rođeno dijete 2.500 kuna.

– Isplata jednokratnih novčanih potpora za novorođene samo je jedna od mjera demografske politike koju provodimo u Gradu Lepoglavi. U okviru te politike provodimo niz aktivnosti. Podsjetio bih da smo ove godine dovršili višemilijunski projekt uređenja i proširenja objekta Dječjeg vrtića u Lepoglavi te izgradili potpuno novi dječji vrtić u Višnjici. Sufinanciramo pohađanje vrtića, zatim brojne osnovnoškolske programe među kojima je program cjelodnevnog boravaka u školi. Na početku školske godine financirali smo nabavku radnih bilježnica, a ovih smo dana, što je izuzetno važno, s mladim obiteljima potpisali ugovore o isplati gradskih novčanih potpora za kupnju, odnosno izgradnju vlastitog doma – istaknuo je gradonačelnik Škvarić.

Komentari

Komentara