Povežite se s nama

Život i društvo

Grad Lepoglava nastavlja ulagati u obrazovanje

Objavljeno:

- dana

Za Program potreba u obrazovanju iznad školskog standarda Grad Lepoglava će u 2021. godini
izdvojiti 908.000 kuna.

O tome je na sastanku, na kojem se raspravljalo o programima i aktivnostima koje će se navedenim sredstvima financirati, ravnatelje osnovnih škola s područja Grada Lepoglave izvijestio gradonačelnik Marijan Škvarić.

– Obrazovanje je, a što iz godine u godinu potvrđujemo značajnim gradskim potporama, visoko na listi prioriteta Grada Lepoglave. Ove smo godine povećali sredstva kojima podupiremo aktivnosti kojima postojeći obrazovni standard želimo podići na još višu razinu. Posebice je to važno u ovom trenutku pandemije kada se obrazovni procesi, i sve vezano za obrazovanje, ne odvijaju u okviru planiranog i uobičajenog. Potrebno je učiniti sve kako bi negativne posljedice za obrazovni proces i učenike bile što manje – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić kojem su ravnateljima potvrdili da je provedba obrazovnih programa i aktivnosti uvjetovana pandemijom koronavirusa.

Učenici su, istaknuli su ravnatelji, kontinuirano izloženi promjenama u odvijanju obrazovnih procesa koje su uvjetovane epidemiološkim mjerama, a koje se često događaju na dnevnom planu. Sve to negativno utječe na učenike što je već sada vidljivo, istaknuli su ravnatelji prihvativši prijedlog gradonačelnika da se unatoč neizvjesnoj budućnosti planiraju aktivnosti koje će pomoći učenicima da prebrode ovo razdoblje.

Uz te će aktivnosti Grad Lepoglava okviru Program potreba u obrazovanju iznad školskog standarda u 2021. godini financirati nabavku radnih bilježnica, prijevoz učenika, program Grad prijatelj djece, stipendije studentima, nagrade učenicima i mentorima, troškove izgradnje OŠ Izidora Poljaka Višnjica kroz projekt javno-privatnog partnerstva te projekt cjelodnevnog boravka u školi.

– Projekt cjelodnevnog boravka u školi u najvećem dijelu, riječ je o oko 70%, financira Grad Lepoglava, oko 25% izdvajaju roditelji, a Varaždinska županija za provedbu ovog programa izdvaja tek oko 5% od ukupnog iznosa kojim se ovaj program financira. To je zaista malo i gotovo da i nije vrijedno spomena, posebice ako se uzme u obzir to da je Županija ta pod čijom su ingerencijom sve osnovne škole pa tako i osnovne škole na našem području. Bez Grada Lepoglave ovaj se projekt ne bi mogao provoditi – zaključio je gradonačelnik Škvarić.

Život i društvo

U Varaždinu odabrano osam mladih plesača koji će nastupiti na europskim festivalima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinu je u petak i subotu, 9. i 10. travnja, održana velika plesna audicija u sklopu EU projekta „People power partnership“ kojeg Turistička zajednica grada Varaždina, zajedno s još 13 institucija iz ukupno 10 zemalja, provodi u sklopu programa Kreativna Europa.

Projekt je usmjeren na plesnu kreativnost mladih osoba, s naglaskom na moderni i hip-hop ples, a kroz njegove će aktivnosti grupe mladih plesača iz partnerskih gradova imati priliku raditi s vrhunskim plesnim profesionalcima iz njemačkog Freiburga te s produkcijama, koje će uvježbavati na posebnim višednevnim radionicama, nastupati na velikim festivalima u partnerskim gradovima.

Program Kreativna Europa želi povezivanjem mladih ljudi putem kreativnih aktivnosti, u ovom slučaju izvedbenih i plesnih umjetnosti, ojačati osjećaj zajedničkog europskog identiteta, omogućiti transfer znanja i dobre prakse od profesionalaca prema amaterima te potaknuti razvoj kulturnih i kreativnih industrija, što je posebnu važnost dobilo u posljednjih godinu dana, kada se taj sektor našao u krizi izazvanoj pandemijom COVID-a 19.

Vodeći partner projekta je Pan Optikum Aktionstheater iz njemačkog grada Freiburga, profesionalni umjetnički kolektiv koji je nastao 1982. kao ulična kazališna skupina da bi do danas izrastao u multidisciplinarnu plesno-kazališnu instituciju koja priprema velike produkcije, surađuje s velikim kazališnim i plesnim kućama te nastupa na najvećim europskim festivalima.

Na audiciju, održanoj u koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu, odazvalo se 18 plesačica i plesača iz cijele Hrvatske, a žiri sastavljen od članova Pan Optikuma (Sigurn Fritsch, Luca Maria Fritsch, Mathias Retnner i Flynn Moers) je na temelju njihovog plesnog i glumačkog talenta odabrao osam hrvatskih sudionika projekta. To su: Christian Nujster, Dora Šesto, Hedera Perhaj, Iva Hađina, Lea Martinet, Mario Nobosenko, Sara Pavić i Dora Bašić.

Oni će od 17. kolovoza u Varaždinu, zajedno s osam kolega iz Italije, pod vodstvom koreografa i plesača iz Freiburga, pripremati produkciju koja će svoju premijeru imati na ovogodišnjem Špancirfestu. Nakon Špancirfesta će otputovati u Vilnius gdje će istu koreografiju uvježbati s litvanskim plesačima te ju izvesti na festivalu „Loftas Fest“, koji se održava od 9. do 12. rujna.

Plesači će u drugoj fazi projekta, u rujnu 2022. godine, boraviti u Freiburgu gdje će s 24 mlada plesača iz tri partnerska grada pripremati glavnu produkciju. Ta će se produkcija izvesti na Špancirfestu 2023. godine, ali i na festivalima u gradovima partnerima u Velikoj Britaniji, Latviji i Portugalu 2024., kada projekt završava.

Ukupno će u aktivnostima projekta „People power partnership“ sudjelovati 104 mlade osobe iz cijele Europe. Projekt službeno završava u listopadu 2024. godine, s nadom da će se uspostavljene umjetničke i osobne suradnje nastaviti i u budućnosti. Ukupna vrijednost projektnih aktivnosti je 3.980.590,00 eura, a projektni proračun Turističke zajednice grada Varaždina iznosi 195.776 eura, od čega 50% odnosno 97.888 eura sufinancira Europska unije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Varaždin: prijavite se na poziv ako bilježite štetu nastalu uslijed mraza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Područje Grada Varaždina je u periodu od 7. do 9. travnja bilo zahvaćeno mrazom pa je uslijed niskih temperatura došlo do oštećenja i propadanja cvjetova i plodova u dugogodišnjim nasadima.

Kako bi se utvrdili uvjeti za proglašenje prirodne nepogode od mraza, Gradsko povjerenstvo Grada Varaždina za procjenu šteta od prirodnih nepogoda poziva oštećenike na čijoj je imovini nastala šteta uslijed mraza na području Grada Varaždina, da se jave na prethodni poziv koji je obavljen na strancima Grada Varaždina na OVOJ POVEZNICI.

Upiti u vezi prijava radnim danom od 11 do 13 sati na telefon: 042/402-523 ili putem e-pošte: [email protected]

Nastavite čitati