Povežite se s nama

Život i društvo

Grad Lepoglava poljoprivrednicima dijeli repelente kako bi zaštitili usjeve od štete koju radi divljač

Objavljeno:

- dana

Grad Lepoglava i ove će godine pomoći građanima zaštiti poljoprivredne usjeve od štete koju radi divljač, posebice divlje svinje.

U tu je svrhu Grad nabavio repelente za odbijanje divljači koje će Lovačko društvo “Srnjak” Ravna gora i Udruga lovaca “Graničar” iz Višnjice, podijeliti građanima čiji su usjevi ugroženi od divljači.

– Želimo pomoći građanima zaštiti njihove usjeve koji su sve češće na meti divljači. Pri tom vodimo brigu da ne ugrozimo divljač pa smo stoga i ove godine nabavili repelente čija je svrha neugodnim mirisima odbiti divljač od usjeva – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić prilikom predaje repelenata lovcima koji će ih dalje distribuirati građanima.

Dopredsjednik lovačkog društva “Srnjak” Predrag Maček zahvalio je na gradskoj donaciji te istaknuo kako je riječ o prvoj takvoj suradnji lovaca i jedinice lokalne samouprave, u ovom slučaju Grada Lepoglave, u Hrvatskoj. Ta je suradnja započela prije četiri godine tijekom kojih Grad nabavlja repelente kojima građani štite svoje poljoprivredne usjeve.

Pravo na odštetu

Također, važno je da građani poduzmu mjere zaštite poljoprivrednih usjeva od divljači. Naime, u slučaju da im divljač uništi usjeve, a prethodno nisu poduzeli mjere zaštite usjeva od divljači, neće imati pravo na odštetu.

Donirane repelente Lepoglavčani mogu preuzeti od lovačkih društava, odnosno kontaktirati lovnika Lovačkog društva “Srnjak” Ivana Pavlekovića na broj mobitela 098 425 535, odnosno lovnika Lovačke udruge “Graničar” Zlatka Kranjčeca na broj 703 030.

Život i društvo

Provjerili smo kakvo će biti vrijeme tijekom uskrsnog vikenda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pred sjeverom Hrvatske je hladniji tjedan nego onaj za nama.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a za Varaždin od ponedjeljka, 3. travnja, do petka, 7. travnja, izmjenjivat će se sunce i oblaci. Navedenih dana najviša dnevna temperatura bit će 9 °C. Prema vikendu noćna pada ispod nule, pa se sa srijede na četvrtak očekuje i -3 °C.

Tijekom Velike subote uglavnom će padati kiša, na Uskrs će biti oblačno s malo kiše u večernji satima, a najkišovitiji bi trebao biti Uskrsni ponedjeljak. Ipak, tijekom uskrsnog vikenda trebalo bi biti koji stupanj više nego tijekom tjedna.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na Uskrs u varaždinskoj katedrali će se slavit sveta misa na engleskom jeziku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedjeljom Muke Gospodnje, Cvjetnicom, kršćani ulaze u Veliki ili Sveti tjedan, kada Crkva slavi središnja otajstva svoje vjere – Kristovo djelo otkupljenja u njegovoj smrti i uskrsnuću.

Na Veliki ponedjeljak, utorak i srijedu svete mise su u varaždinskoj katedrali po redovitom rasporedu, u 7.30, 9.00 i 18.00 sati, objavila je Varaždinska biskupija.

Na Veliki četvrtak 6. travnja, dan ustanove Euharistije i Svetog reda, u varaždinskoj će se katedrali okupiti svećenici Varaždinske biskupije koji će sa svojim biskupom Božom Radošem slaviti Misu posvete ulja s početkom u 10 sati. U tom slavlju svećenici će obnoviti svoja svećenička obećanja, a biskup će blagosloviti bolesničko ulje i posvetiti krizmu.
U četvrtak navečer slavit će se Misa Večere Gospodnje s početkom u 18 sati. Nakon prijenosa Presvetog Oltarskog Otajstva biti će bdijenje, tzv. Getsemanska ura. Katedrala će do ponoći biti otvorena za molitvu u šutnji i sabranosti.

Na Veliki petak, 7. travnja spominjemo se Kristove muke i smrti na križu. Toga dana ne slavi se euharistijska žrtva. Služba Muke Gospodnje, obredi Velikog petka, započet će u 17 sati.

Na Veliku subotu 8. travnja dolazimo pokloniti se Kristovom tijelu u grobu, Crkva čitav dan razmatra muku i smrt našega Otkupitelja. Isusov grob moći ćete pohoditi tijekom čitavog dana od 7.30 sati.
Navečer u 20 sati započet će slavlje Vazmenog bdijenja.

Na Nedjelju Uskrsnuća Gospodinova 9. travnja misna slavlja u katedrali bit će po redovitom nedjeljom rasporedu: u 7.30, 9.00, 11.00 i 18.00 sati. Središnjim misnim slavljem u 11 sati predsjedat će varaždinski biskup Bože Radoš.
Uskrsni blagoslov jela bit će nakon vazmenoga bdijenja i na kraju uskršnjih svetih misa u 7.30 i 9.00 sati.

Tijekom Velikog tjedna u varaždinskoj katedrali prilika za slavlje sakramenta pomirenja (ispovijedi).
Prilika za uskrsnu svetu ispovijed u varaždinskoj stolnici kroz Veliki tjedan je po sljedećem rasporedu:

od Cvjetnice do Velike srijede
7.30 – 12 sati i 16 – 19 sati

Veliki četvrtak
7.30 – 9 sati i 16 – 19 sati

Veliki petak i Velika subota
7.30 – 12 sati

Na Uskrs, 9. travnja, u varaždinskoj katedrali Uznesenja BDM na nebo slavit će se sveta misa na engleskom jeziku u 16 sati.
Prilika za svetu ispovijed na engleskom jeziku bit će u varaždinskoj katedrali na Veliku subotu, 8. travnja, u 11 sati.

– Pozivamo sve ljude iz dalekih zemalja koji rade i žive u Varaždinu i okolici da zajedno proslave Uskrs. Poznajete li u svojoj sredini vjernike iz Filipina, Indije ili drugih zemalja koji se žele ispovijedi i slaviti na Uskrs svetu misu na engleskom jeziku – istaknuli su u Varaždinskoj biskupiji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje