Povežite se s nama

Život i društvo

Grad Lepoglava s 230.000 kuna financira aktivnosti iznad školskog standarda

Lepoglava sastanak s ravnateljima škola

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnik Grada Lepoglave, Marijan Škvarić sastao se s ravnateljima triju osnovnih škola s područja Grada Lepoglave – Ratkom Tomićem iz OŠ Ante Starčevića iz Lepoglave, Mirjanom Posavec iz OŠ Ivana Rangera iz Kamenice i Martinom Vusić iz OŠ Izidora Poljaka iz Višnjice.

Na sastanku se raspravljalo o provedbi i realizaciji gradskog programa potreba u obrazovanju iznad školskog standarda. Riječ je o programu za kojeg će Grad Lepoglava u ovoj godini izdvojiti 320.000 proračunskih kuna. Tim će se sredstvima sufinancirati provedba programa iznad školskog standarda, nagrade učenicima i mentorima za uspjehe ostvarene na županijskim i državnim učeničkim smotrama znanja, projekt cjelodnevnog boravka u školi, prijevoz učenika, podjela poklon bona za nabavku školskog pribora učenicima prvih razreda, program Glazbene škole Lepoglava kao i program Grad prijatelj djece te financijske obaveze po projektu javno-privatnog partnerstva za dogradnju školske zgrade i sportske dvorane u Višnjici.

Osim toga, gradonačelnik Škvarić najavio je i dodatne projekte i programe usmjerene obrazovanju i razvoju djece koje Grad Lepoglava financira odnosno spreman ih je financirati. Između ostalog, istaknuo je da Grad sa 100 kuna po tretmanu sufinancira korištenje usluga logopeda djeci vrtićke dobi. S obzirom na to da i kod osnovnoškolaca postoje velike potrebe za uslugama logopeda, gradonačelnik je predložio da škole od svog osnivača – Varaždinske županije, zatraže financiranje logopeda koji će raditi s osnovnoškolcima koji pohađaju navedene tri osnovne škole.

Nadalje, izrazio je spremnost Grada da financira održavanje ljetne škole robotike, program izvanškolskog glazbenog obrazovanja, rad školske prometne mladeži te edukativne aktivnosti usmjerene suzbijanju vršnjačkog nasilja.

– Svjesni smo da razvoj našeg grada ovisi o mladim i obrazovanim ljudima te stoga potičemo obrazovanje i u velikoj mjeri ulažemo u programe koji će mladima omogućiti stjecanje znanja. Ulaganje u obrazovanje ulaganje je u budućnost – istaknuo je gradonačelnik Škvarić te istaknuo još jednu važnu komponentu u razvoju djece, a to je sport. Naime, želja je Grada da se što više djece bavi sportom, bilo na rekreativnoj razini ili u okviru sportskih klubova. S tim će se ciljem na gradskom području tijekom godine provoditi razni sportski programi koje su ravnateljima na sastanku predstavili tajnik Zajednice sportskih udruga Grada Lepoglave, Damir Kužir te TKIC-ov viši stručni suradnik za sportske i edukacijske programe djece i mladih, Kristijan Bizek.

Nekategorizirano

Općina Petrijanec: putem EU projekata zaposleno 10 žena koje su brinule o 79 korisnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec uspješno je provela projekt „Zaželi – pomoć u zajednici za starije osobe“ te projekt „Zaželi za Petrijanec 2020.“ Sufinancirani su sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske i iz Europskog socijalnog fonda. Prve dvije godine nositelj projekta „Zaželi – pomoć u zajednici za starije osobe” vrijedan 2.179.443,20 kuna bila je Općina Petrijanec, a zatim je projekt nastavljen kao druga faza, ali u suradnji s Udrugom umirovljenika Općine Petirjanec ukupne vrijednosti  925.800,00 kuna.

Riječ je europskom projektu putem kojeg je omogućeno zapošljavanje nezaposlenih žena, koje su brinule za starije osobe i osobe u nepovoljnom položaju. Provodio se 15 mjeseci, putem kojeg je zaposleno je 10 žena koje su se brinule o 79 korisnika.

– Projekt “Zaželi” jako je dobro odjeknuo i bio prihvaćen u Općini Petrijanec i nismo imali nikakvih problema sa krajnjim korisnicima, a suradnja je bila na vrlo visokoj razini. Mislim da bi trebali nastaviti sa sličnim projektom u idućim godinama, no to ne ovisi o nama, jer trenutno javni poziv nije otvoreni te apeliram na Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i sva ostala upravljačka tijela da nastave u sljedećim godinama s tim projektom – rekao je na završnoj konferenciji projekta „Zaželi“ načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec. Žene su također prošle edukaciju za gerontodomaćice te za jednostavne poslove u zanimanju kuhar.

Obvezni partneri na projektu su također Centar za socijalnu skrb Varaždin te Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Varaždin.

– U evidenciji varaždinskog Zavoda za zapošljavanje uvijek je evidentirano više nezaposlenih žena, nego muškaraca, i zato ovaj projekt ima dvije važne komponente – socijalnu i humanitarnu, a Zavod za zapošljavanje tu se uključio sa svojom ulogom, a to je informiranje nezaposlenih žena o projektu, oglašavanje javnog poziva, posredovanje pri zapošljavanju. Ovim projektom utječe se na ukupnu nezaposlenost žena i samo je u protekloj godini na području Varaždinske županije kroz projekt „Zaželi“ 90-tak žena – zaključila je Branko Šaško, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Nastavlja se provedba programa gerontodomaćica na području Varaždina i Općine Jalžabet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin potpisalo je ugovore s Gradom Varaždinom i Općinom Jalžabet o financiranju programa gerontodomaćica, koje pružaju pomoć i podršku starijim i nemoćnim osobama.

Nastavak je to provedbe programa koji se do studenog 2021. godine financirao putem EU projekta „Nauči i pruži potporu u lokalnoj zajednici 2“.

Ugovorima su osigurana sredstva za financiranje plaća gerontodomaćica, i to za njih pet na području grada Varaždina i dvije na području Općine Jalžabet.

Svaka od gerontodomaćica brine se za sedam do osam korisnika koji su starije i nemoćne osobe te im je potrebna pomoć oko nabave namirnica, lijekova, održavanju higijene stambenog prostora kao i razgovora i druženja kao nezaobilaznog dijela pomoći osobama koje žive same.

Financiranje ovakvih programa od velike su važnosti za poboljšanje kvalitete života starijih sugrađana i GDCK Varaždin ovim putem zahvaljuje Gradu Varaždinu i Općini Jalžabet na potpori.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje