Povežite se s nama

Život i društvo

Grad Lepoglava sufinancira umjetno osjemenjivanje krava i krmača

Objavljeno:

- dana

Nastavljajući s ulaganjima u razvoj poljoprivredne proizvodnje na gradskom području, Grad Lepoglava je s Veterinarskom stanicom Ivanec potpisao Ugovor o sufinanciranju umjetnog osjemenjivanja krava i krmača.

Nastavak je to programa koji se 10-ak godina uspješno provodi na području Grada Lepoglave i za koji je Grad Lepoglava u tom razdoblju izdvojio nešto više od 640.000 kuna.

Ugovorom koji su 9. ožujka potpisali gradonačelnik Marijan Škvarić i direktor Veterinarske stanice Ivanec Zorislav Rodek definirano je da će Grad Lepoglava obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima s 216 kuna (bez PDV-a) sufinancirati postupak umjetnog osjemenjivanja po grlu goveda te sa 184 kuna (bez PDV-a) postupak umjetnog osjemenjivanja po grlu krmače.

– Umjetno osjemenjivanje krava i krmača jedna je od mjera za razvoj poljoprivredne proizvodnje na području Grada Lepoglave i provodi se u okviru Programa potpora u poljoprivredi Grada Lepoglave za razdoblje od 2021. do 2024. godine. Tim programom nastavljamo sa značajnim višegodišnjim gradskim ulaganjima u razvoj poljoprivredne proizvodnje čiji je potencijal velik s obzirom na to da Grad Lepoglava velikim svojim dijelom spada u ruralno područje. Naime, od 16 gradskih naselja 12 ih se nalazi na brdsko-planinskom području na kojem se tamošnje stanovništvo u velikom broju bavi poljoprivredom. Vjerujemo da ćemo mjerama koje provodimo, a u koje spada sufinanciranje umjetnog osjemenjivanja krava i krmača, potaknuti što više naših građana da se bave odnosno ne odustanu od bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom točnije proizvodnjom domaće hrane. Koliko je ta proizvodnja važna pokazalo se i u ovom vremenu krize izazvane pojavom koronavirusa – istaknuo je gradonačelnik Škvarić.

Život i društvo

Građani Novog Marofa uskoro će dobiti spremnike za odvojeno prikupljanje otpada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sklopili su ugovor o nabavi spremnika za odvojeno prikupljanje otpada.

Njime je predviđena nabava 1751 spremnika zapremine 120 l za papir i 1439 spremnika iste zapremine za plastiku, 60 spremnika zapremine 120 l i 10 spremnika zapremine 1100 l za biootpad te 30 spremnika zapremine 1100 l za staklo, odnosno ukupno 3290 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada.

Spremnici su isporučeni i uskoro će biti podijeljeni korisnicima usluge prikupljanja otpada, a građani će na vrijeme biti obavješteni o podjeli.

Gradonačelnik Siniša Jenkač podsjeća da je za zaštitu okoliša i gospodarenje otpadom posljednjih godina, što se tiče financiranja europskim sredstvima, riječ o oko 40 milijuna investicija na području Novog Marofa.

– Novo reciklažno dvorište, čija je izgradnja sufinancirana sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda, vrijedno je nešto više od 3 milijuna kuna, a iznos koji sufinancira EU je 2,5 milijuna. Osim toga, sanirali smo naše odlagališta otpada „Čret“, što je ukupno koštalo 17 milijuna kuna, a to uključuje i 30 godina monitoringa. Nabavili smo i spremnike za odvajanje otpada, a ujedno smo i educirali građane kako pravilno odvajati otpad te kako koristiti reciklažno dvorište. Pokazujemo da vodimo brigu o okolišu i odgovorno gospodarimo otpadom – istaknuo je gradonačelnik Jenkač.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Murskome Središću na Majčin dan darovali mame karanfilima!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće

– One zaslužuju sve najbolje. Hrabre, snažne, jedinstvene …. Jednom riječju: majke!

Majčin dan je prilika da im iskažemo zahvalnost za sve što su činile i što čine za nas. Ima li ljepšeg osjećaja od zagrljaja mame ili njenog osmijeha? Nema, ona je samo jedna i sve što činila za nas, uvijek radi najbolje kako zna. Mame su odvažne, iskrene, mame su superheroji koji i ono nemoguće učine mogućim. Majčina ljubav nema granica! – poručuju iz Grada Murskoga Središća.

Simbolično na Majčin dan, nakon sv. mise, Grad Mursko Središće prigodno je darovao majke karanfilima. Uoči Majčina dana, gradonačelnik Dražen Srpak posjetio je dječje vrtiće „Maslačak“ i „Pahuljica“ kako bi im zahvalio na predanosti u njihovom radu s djecom, jer osam sati na dan one su djeci „zamjenske mame“.

Ujedno je znak zahvale uputio i Udruzi “Serjojnske mame i bebe”, koja u svoje programe uključuje djecu i mlade, ali i njihove roditelje.

Nastavite čitati