Povežite se s nama

Život i društvo

Grad Ludbreg novčanim potporama pomaže opstanak svinjogojstva

Objavljeno:

- dana

TAKO SE RADI

Grad Ludbreg ovih je dana isplatio oko 50 tisuća kuna potpora male vrijednosti za ovogodišnje poticanje malih proizvođača svinja na gradskom području.

Dodijeljena su sredstva za 23 zahtjeva za potporu prema redoslijedu njihovog zaprimanja. Ostali zahtjevi bit će isplaćeni nakon što se osigura dodatan novac.

-Cilj je bio pružiti šansu opstanku i razvoju svinjogojstva na području Grada Ludbrega. Potporom se želi potaknuti opstanak i razvoj malih proizvođača svinja – pojasnio je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Sredstva su dodijeljena za dvije mjere. Prvom se potiče uzgoj, držanje te kupnja krmača. Potpora se odobrava korisniku za uzgoj i držanje krmača na domaćinstvu za rasplod od minimalno dvije do maksimalno pet krmača u tekućoj godini.

Riječ je o iznosu od 500 kuna po krmači. Drugom, koja iznosi 300 kuna po tovljeniku se potiče uzgoj, držanje te kupnja svinja za uzgoj.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

Život i društvo

Na policama dućana uskoro će se prodavati pileće i pureće meso s oznakom “Dokazana kvaliteta”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon uspješno provedenog postupka koji uključuje stručnu provjeru Specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini, Ministarstvo poljoprivrede je u ponedjeljak, 3. listopada, donijelo Rješenje o priznavanju oznake „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi.

Potvrda je to potrošaču da kupuje pileće i pureće meso domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje. Četvrti Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“, za sektor proizvodnje mesa peradi, podnijela je Hrvatska poljoprivredna komora.

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – „Dokazana kvaliteta“ radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a naglasak sustava je na označavanju proizvoda s dodanom vrijednosti temeljenoj na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima.

Prvi sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava je sektor proizvodnje voća te se od rujna prošle godine mogu kupiti jabuke označene ovim znakom, a od nedavno i kruške. Zatim je uslijedio zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za konzumna jaja te naposlijetku i zahtjev iz sektora proizvodnje povrća.

Kako je početkom prošlog tjedna priznata i četvrta oznaka „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi, potrošači će uskoro na tržištu moći birati pileće i pureće meso sa znakom „Dokazana kvaliteta-Hrvatska“.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski plac 15. listopada mirisat će po pečenim kestenima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dan kestena na varaždinskom placu održat će se u subotu, 15. listopada.

U vremenu od 9 do 11 sati prodavat će porcija pečenih kestena po 10 kuna. Ali to nije sve. Moći će se pogledati izložba radova varaždinskih vrtićara na temu “Plodovi jeseni”. Gostovat će ženske udruge koje će pripremati slatke zalogajčeke.

Za dobar štimug pobrinut će se tamburaški sastav Špancir.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje