Povežite se s nama

U fokusu

Grad mora isplatiti pet milijuna kuna, a “totalno su dekintirani”

Objavljeno:

- dana

Raskinuli ugovor s Biotehnološkim parkom

– Totalno smo dekintirani. Molim da do sljedeće sjednice imamo nacrt kako ćemo platiti tih pet milijuna kuna. Hoćemo li uzeti kredit, komad zemlje ili ćemo možda prodati bazen? – pitao je vijećnik Laburista Božidar Kolarić na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak.

Naime, Grad Varaždin, najavljeno je, u ponedjeljak je trebao potpisati sporazum sa Biotehnološkim parkom, te im u roku od 15 dana moraju isplatiti 5,1 milijun kuna zbog raskida ugovora potpisanog 2005., a onda taj novac moraju nekako “pokrpati” do kraja 2015. godine. U rebalansu proračuna navedeno je da će tih pet milijuna namaknuti povećanjem primitaka financijske imovine za 4,5 milijuna kuna te prodajom dionica Varaždinskih vijesti od koje očekuju čak 627.000 kuna.

Klimavi novac

Oslanjanje na taj novac je “klimavo”. – Uz prodaju dionica računa se na povećanje dividendi od trgovačkih društava, a ako to ne uspije uzet će se kratkoročni kredit – neslužbeno doznajemo. – Nismo željeli Gradsko vijeće opterećivati sada s prodajom dionica Varaždinskih vijesti, ali imamo informaciju da bi zaposlenici htjeli kupiti dionice. Ne bih želio špekulirati o tome hoće li ih neki od postojećih vlasnika htjeti kupiti – rekao je Habuš.

Nakon isplate Biotehnološkom parku u gradskom će budžetu nedostajati pet milijuna kuna, a jasno je da se proračun ne puni prema očekivanjima. Početkom veljače uvedene su mjere štednje, pa su svi gradski odjeli morali korigirati mjesečne planove za veljaču i ožujak za čak 30 posto. Ovim rebalansom, zanimljivo, ništa nije smanjeno, već je proračun ukupno povećan. Hoće li se možda povećati komunalna naknada i prirez da se građanima iz džepa izbije porezni džeparac? Da se neće, još 5. veljače izričito je naglasio dogradonačelnik Vjeran Radelić.

 

Habuš sada u Brezju očekuje investitore, ali bale smeća još nije maknuo

O tome, a ni o mogućem “rezanju” troškova kad je u pitanju sama gradska uprava, nije bilo riječi prilikom rebalansa proračuna. No zato se raspravljalo o raskidu ugovora s Biotehnološkim parkom, koji je navodno u sedam godina potrošio 15 milijuna kuna za razne promidžbe projekta. – Sve imaju dokumentirano – ustvrdio je gradonačelnik Goran Habuš i naveo da je 5,1 milijuna kuna koje će Grad isplatiti iz proračuna najbolje rješenje. Jeftinije od arbitraže i sudskog spora. Gradski vijećnici podržali su ga u tome, no nije prošlo bez burne rasprave. Da nikad nećemo saznati bi li projekt uspio, izjavio je HSS-ov vijećnik Mladen Hižak. – Ni bivša ni sadašnja vlast ništa nisu poduzele da se projekt pomakne s papira u pothvat – veli Hižak. – Paradoksalna je situacija da građani sada moraju izvući pet miljuna kuna da bi kupili natrag svoje zemljište. Toga svi moraju biti svjesni. Nismo našli nijedan pokazatelj da je Biotehnološki park ovdje ušao spekulativno. Varaždin je žrtva politike sukoba. Sve što je došlo iz Čehokovog lobija dočekano je na “nož” od drugog lobija koji je sada na vlasti, a posljedice snose građani – istaknuo je Hrastov vijećnik Ladislav Ilčić.
Njegov stranački kolega Željko Cecelja pak je upozorio da gradska vlast na čelu s Habušem nije na vrijeme reagirala. – Gradonačelnik Habuš 2012. potpisao je aneks ugovora i time preuzeo odredbe ugovora. Time je pokazao nemoć da se kosturi sklone na vrijeme. U vrijeme potpisivanja aneksa trebalo se sve riješiti, a ne prolongirati sve još dvije godine – veli Cecelja.

Brzopleto potpisano

Jedan od potpisnika ugovora trebao je 2005. biti i sada nezavisni vijećnik Robert Podolnjak kao tadašnji tajnik Grada. – Tadašnji gradonačelnik sazvao je radnu skupinu u kojoj smo uz njega i mene trebali biti i dogradonačelnik Zlatko Horvat i Tomislav Cvetko. Poziv na radnu skupinu na kojoj se potpisivao ugovor nisam primio, a u zapisniku piše da sam bio bolestan – vratio se u prošlost Podolnjak, tvrdeći da je ugovor potpisan brzopleto.

 

Od prodaje dionica Varaždinskih vijesti trebalo bi se zaraditi 627.000 kn

Habuš je ugovor nazvao ostavštinom “ šarlatanskog vođenja Grada”, ali očito nije dovoljno siguran u sebe da bi potegnuo pitanje kaznene odgovornosti, što je najavio nezavisni vijećnik Zlatan Avar. Umjesto toga Gradsko vijeće donijelo je zaključak da će Čehoku,  Horvatu i Cvetku uputiti dopis da se očituju zašto su potpisali ugovor. Šteta da ih nisu pozvali na sjednicu. A pitanje Božidara Kolarića s početka rasprave ostalo je neodgovoreno.
 Habuš tvrdi da tek sada u Varaždin mogu doći ozbiljni investitori jer im se može ponudi 780.000 kvadrata zemljišta vrijedno 11 milijuna kuna. Samo, podsjećamo, prvo mora maknuti bale.

Habuš plaća milijune jer nije uklonio bale!?

“Iz objektivnih poteškoća niti nakon preko devet godina od dana sklapanja Ugovora o zajedničkom pothvatu i Ugovora o pravu građenja nije došlo do razvoja Projekta, i to kako zbog nemogućnosti uklanjanja baliranog otpada s lokacije Brezje, ali i drugih okolnosti, te s obzirom na protek vremena i utjecaj promjenih globalnih okolnosti više nije izgledno da će se Projekt dalje razvijati”. Navedeno je to u promemoriji sa sastanka predstavnika Grada Varaždina i Biotehnološkog parka koji je pred Hrvatskom udrugom za mirenje održan u Zagrebu 6. ožujka, ni tjedan dana prije sjednice Gradskog vijeća.
S obzirom na to da “druge okolnosti” uopće nisu navedene, ispada da su glavni razlog zbog kojega Grad Varaždin mora isplatiti 5,1 milijun kuna Biotehnološkom parku – bale smeća. Zanimljiva je tvrdnja o “nemogućnosti uklanjanja baliranog otpada” s obzirom na to da je dobro poznato da je za taj posao potpisan ugovor, a potom je Gradsko vijeće dodijelilo i koncesiju! Varkom je ugovor potpisao s VIS-om još 2007. godine, za vrijeme bivšega gradonačelnika Ivana Čehoka. Habuš taj ugovor nije želio provesti, pa je 2013. godine raspisao koncesijski natječaj, a Gradsko vijeće je koncesiju dodijelilo zajednici ponuditelja koju čine CE-ZA-R, Eko-flor, Komunalac Davor i Održivi razvoj. No gradonačelnik Habuš ni taj posao nije dovršio jer je Fond za zaštitu okoliša odbio sufinancirati njegovo rješenje.

I ne samo to: još uvijek nema pojma što bi s balama, što se može zaključiti iz činjenice da je bale pokušao s Varkoma, čiji je direktor HNS-ovac, prebaciti na Čistoću, iz koje su to odbili tako dugo dok im Grad ne osigura 100 milijuna kuna potrebnih za zbrinjavanje! Unatoč tome, gradske vijećnike je uvjeravao da je za Biotehnološki park kriva isključivo bivša vlast. Da je maknuo bale iz Brezja, bi li tada pristao da se Biotehnološkom parku iz poluprazne gradske kase isplati 5 milijuna kuna poreznih obveznika? Ili bi možda bio u poziciji tražiti da Biotehnološki park Gradu plati odštetu? To nećemo saznati. No Habuš bi građanima barem trebao iskreno priznati zašto je pristao potrošiti njihovih pet milijuna kuna.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Kajtazi i Ćorić u Pribislavcu: “Ne radimo podjele na Rome i nerome!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na ulazu u romsko naselje u Pribislavcu danas, 28. srpnja, održana je izvanredna konferencija za medije.

Pribislavec su, naime, posjetili ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić te saborski zastupnik Veljko Kajtazi. Održali su i radni sastanak s općinarima na kojem je bilo riječi o problematici ilegalnih odlagališta i svakodnevnog spaljivanja otpada, objasnio je načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić.

S navedenim problemom (pre)često se moraju boriti pripadnici DVD-a Pribislavec i Javne vatrogasne postrojbe Čakovec. Samo tijekom srpnja tako su vatrogasci iz JVP-a čak osam puta izlazili na intervenciju. Članovi lokalnog DVD-a povremeno pak požar gase na dvjema lokacijama istovremeno!

Na početku konferencije pozdravio je okupljene i zahvalio ministru Ćoriću što se odazvao pozivu u pomoć. Dodao je da je zastupnik Kajtazi bio inicijatorom sastanka.

– Prije dva tjedna Vlada je donijela novi Nacionalni plan za Rome. To nije prvi takav dokument, oni se redovito donose od 2003., no kako ih sprovesti u djelo ako nijedna jedinica lokalne samouprave nema akcijski plan? Treba razraditi i na koji način zapošljavati mlade, sposobne ljude, a ne ih “pretvarati u invalide” naknadama i sličnim. Ima puno pozitivnih primjera među pripadnicima romske manjine, no svjetla su uvijek fokusirana samo na negativne!

Zahvaljujem ministru Ćoriću i smatram da će ovakvi obilasci romskih naselja pridonijeti rasvjetljavanju problematike i voditi uspješnim rješenjima, osobito sa smećem, koje nije samo romsko – rekao je Kajtazi. Na njega se nadovezao ministar Ćorić.

– Ovo pitanje otpada koji okružuje Pribislavec mora biti riješeno jednom za svagda, za što će se provesti odgovarajuće mjere. Divlje deponije sanirat će se u narednim mjesecima. To je, među ostalim, i pitanje ekonomske, ali i svake druge integracije romske manjine, čiji pripadnici moraju imati sva prava, ali i poštovati sve obveze i odgovornosti koje sa sobom donosi status hrvatskoga građanina. Mislim da se u tome gospodin Kajtazi i ja slažemo – rekao je Ćorić, nadodavši da u svemu veliku ulogu igraju i veća ekonomska sigurnost te važnost obrazovanja Roma.

Kajtazi i Ćorić osvrnuli su se i na problematiku cijepljenja, odgovarajući na pitanje o navodno ispodprosječnoj procijepljenosti Roma. Kajtazi je rekao da ne raspolaže konkretnim podacima, ali da su potencijalno maloj procijepljenosti svakako pridonijele i svakakve lažne informacije koje se šire društvenim mrežama.

Dodao je da se Rome posjećivalo te su im se dostavljali paketi s maskama, dezinficijensima i drugim potrepštinama. Po uzoru na Virovitičko-podravsku županiju, istaknuo je, minibusom bi se posjetilo svih 60-ak romskih naselja te bi se cijepljenje ubuduće provelo uz pomoć mobilnog centra.

Ministar Ćorić odlučno je pak ustvrdio da “nema procijepljenosti u romskim naseljima i u neromskim naseljima”:

– Imate samo procijepljenost na razini Hrvatske… Romi su građani ove zemlje, kao i svi ostali. Nitko tu nikoga ne treba ni na koji način izdvajati. Možemo eventualno govoriti o informiranim i neinformiranim građanima, s tim da je najveća odgovornost na onim informiranima koji se unatoč znanju ne cijepe. Apeliramo svaki dan pa apeliram i danas – cijepite se!

Na primjedbu o neizdvajanju ministar je zaradio pljesak i ovacije prisutnih.

Nastavite čitati

U fokusu

U Jerovcu vrije: kamione Čistoće blokirat će bageri, traktori, kiperi i noćne straže!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivančani i mještani Jerovca svoju deponiju za odlaganje otpada čuvat će 24 sata kao zjenicu oka. Štoviše, na zadnjem sastanku s predstavnicima dvaju jerovečkih Mjesnih odbora, ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić ustvrdio je država nalaže Ivkomu da čini kazneno djelo s nalogom da Jerovec preuzme varaždinsko smeće i ono još 14 jedinica lokalne samouprave.

>>Batinić: 1500 tona varaždinskog smeća u Jerovec neće, ako treba postavit ćemo barikade

Naredba inspektora zaštite okoliša Roberta Roceka da Ivkom d.d. u roku od 8 dana mora na odlagalištu u Jerovcu započeti s preuzimanjem miješanog komunalnog otpada iz Varaždina i 14 okolnih gradova i općina Varaždinske županije (rješenje je primljeno 19. srpnja, žalba ne odgađa izvršenje) te izricanje visokih novčanih kazni od ukupno 125.000 kuna Ivkomu i njegovu direktoru kao i izjave varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja (SDP) o tome da kroz nekoliko dana tzv. varaždinsko smeće stiže u Jerovec, izazvali su eksploziju nezadovoljstva građana Ivanca, a naročito Jerovca i okolice.

U mjesnim odborima Jerovec Gornji i Donji vrije

Mještani Jerovca spremni su za masovne prosvjede i blokadu prilaza deponiju traktorima, kamionima i gusjeničarima.

– Raspoloženje je takvo da građani samoinicijativno najavljuju noćne straže, a svaki pokušaj prilaza odlagalištu spremni su spriječiti fizički. Nezadovoljstvo je ogromno, do eskalacije i izlaska na cestu manjka tek „iskra“ – čulo se na sastanku u društvenom domu u Jerovcu Gornjem, koji je gradonačelnik Milorad Batinić sa svojim zamjenikom Markom Friščićem u utorak, 27. srpnja, održao s vodstvima dvaju jerovečkih mjesnih odbora.

Sastanak su inicirala sama vijeća mjesnih odbora sa željom da od gradonačelnika iz prve ruke dobiju detaljne informacije o statusu odlagališta i o situaciji s tzv. varaždinskom smećem.

Tko to „servisira“ Bosilja?

-Na žalost, cijela ova situacija je poprimila politički kontekst. Ne znam tko gospodina Bosilja servisira informacijama koje iznosi u javnost i kakvi su tu interesi u pitanju. Međutim, prije takvih istupa bilo bi korektno da se najprije dobro informira, da pročita Dinamiku zatvaranja odlagališta neopasnog otpada na području RH, a ne da svojim izjavama uznemirava građane ovoga kraja i proizvodi nemir i revolt – izjavio je gradonačelnik Batinić koji se pita zašto u ministarstvo nije bio pozvan predstavnik Grada Ivanca?

Nazočnima je potom podastro kompletnu dokumentaciju od 2005. godine naovamo kojom je reguliran status odlagališta u Jerovcu. Na njemu je, naime, od samog početka bilo predviđeno odlaganja 4.780 tona otpada godišnje s područja samo šest gradova i općina ivanečkoga kraja.

Prema tim količinama bila je izdana i građevinska dozvola, prema njima su bile izvedene sve studije i elaborati, sklopljeni ugovori, a Grad Ivanec je, kao vlasnik deponija, Ivkomu izdao pravo građenja. Ukoliko se odlaganje otpada nastavi ovakvim tempom, Jerovec će imati dovoljan kapacitet za odlaganje otpada do otvaranja regionalnog odlagališta u Piškornici, nakon čega bi se trebao i zatvoriti.

Nalog napisan po „dekretu“

– Ako smo pravna država, onda su svi navedeni argumenti oni koji su trebali biti uzeti u obzir! Umjesto toga, inspektor je, očito po „dekretu“, Ivkomu napisao prekršajni nalog kojim je i tvrtku i njena direktora rigorozno kaznio te istovremeno Ivkomu naložio prihvat otpada iz 15 drugih gradova i općina. Rješenje je k tomu napisano nestručno, inspektor se poziva na krive članke. S obzirom na to da je rješenje izdao Državni inspektorat, kojemu je nadležna Vlada RH, smatram da je stanje koje sada imamo na terenu rezultat politike HDZ-a. Iz svega proizlazi da država nalaže Ivkomu da čini kazneno djelo! Smatram da je ovo velika sramota za Ministarstvo zaštite okoliša i održivog razvoja i za ministra Ćorića koji je dopustio da mu drugi i treći „ešalon“ rješava ovakve probleme, a posljedica toga je da na terenu već faktički ima „događanje“ naroda – izjavio je Batinić te kazao da ni u primisli ne želi imati posla sa smećem koje smrdi na kriminalne afere.

Poziv građanima: Ostanite mirni!

Bez obzira koji su i čiji interesi ovdje u pitanju, ocijenio je da je novčana penalizacija Ivkoma i njegova direktora kao i naredba o otvaranju Jerovca za smeće iz drugih općina i gradova uslijedila kao politička odmazda.

I to zbog toga što su se Grad Ivanec i njegov neovisni gradonačelnik usudili usprotiviti naredbi Vlade i političkim elitama susjednog Grada Varaždina koji je za svoj dugogodišnji problem našao „solomonsko“ rješenje na način da ga po kratkom postupku smjesti u susjedovo dvorište, i to neovisno od toga što za to nema zakonsku osnovu jer sva dokumentacija govori u prilog Ivkoma i Grada Ivanca.

Ivkom je, kazao je Batinić, već krenuo u pravnu bitku te angažirao odvjetničku tvrtku u cilju pobijanja ovakvog rješenja. Bude li potrebno, pokrenut će i spor na Upravnom sudu RH.

– Problema ima i bit će ih još. Poručujem građanima da je deponij pod ključem i kamerama. Iza svakog kamiona koji uđe na odlagalište, rampa se spušta. Pozivam sve građane da ostanu mirni i da ne poduzimaju nikakve aktivnosti na svoju ruku, jer to zasad nije potrebno. Međutim, ako se pritisak nastavi, ako Ivkom bude morao potpisati ugovor o prihvatu otpada, a sankcioniranje Ivkoma i njegova direktora se nastavi, onda ćemo imati rat i prosvjede, a ja ću im se osobno pridružiti! – zaključio je Batinić.

Nazočni predstavnici vijeća mjesnih odbora izjavili su da su građani u mjesnim odborima izrazito revoltirani i uznemireni zbog izjava g. Bosilja i najava odlaganja smeća na deponiju Jerovec te da su mnogi spremni odmah krenuti u samoinicijativne aktivnosti po pitanju blokada.

Međutim, u ovom trenutku ljude je važno smiriti i smanjiti tenzije te zbog toga sastanak s gradonačelnikom zasad nisu željeli stavljati na razinu zborova građana – gdje bi moglo doći do provale nezadovoljstva – ali će im informacije i poruke sa sastanka i poziv gradonačelnika biti preneseni.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje