Povežite se s nama

Život i društvo

Grad najprije postavio prometni stupić u Poljani Biškupečkoj, ali sada naložio njegovo uklanjanje

Objavljeno:

- dana

Od Grada Varaždina dobili smo nove informacije o stupiću koji je postavljen u Vrtnom prolazu u Poljani Biškupečkoj, a o čemu smo već pisali.

— Mještani Poljane Biškupečke zabrinuti zbog stupića: Kako će sada do nas doći vatrogasci ili Hitna pomoć?

Dana 21. ožujka 2022. godine u Upravnom odjelu za gradnju i komunalno gospodarstvo zaprimljena je elektronička zamolba predsjednika Mjesnog odbora Poljana Biškupečka da se izvrši postava prometnog stupića s ciljem zaprečivanja prometovanja motornim vozilima kroz Vrtni prolaz u Poljani Biškupečkoj, budući je isti uklonjen prilikom izvođenja aglomeracije, objasnili su novinarima Regionalnog tjednika iz Grada. Nakon montaže prometnog stupića javilo se nekoliko građana (putem GRICA, telefonski i direktno gradonačelniku Grada Varaždina) prosvjedujući zbog istoga, te tvrdeći da stupić tu prije nije postojao, da se motorna vozila ne voze prolazom, te traže uklanjanje istoga.

Obzirom na nezadovoljstvo nekih građana Grad Varaždin je zatražio očitovanje od predsjednika Mjesnog odbora koji im je odgovorio: „Kao i sama riječ govori da je to vrtni prolaz, a ne ulica a i prije 40 godina kada su se otvarale i imenovale ulice rukama i nogama se borili da tu nne može biti ulica, samo prolaz. Svi imaju ulaze iz Ljudevita Gaja, pa ne znam u čemu je problem ako kažu da tuda ne prometuju motorna vozila. Stupić je postavljen da ne bi netko ušao i oštetio ljudima ograde koje su nedavno postavljene. Mislim da je tu nešt drugo posrijedi, valjda ljudski jal. U katastru je Vrtni prolaz, a to nije odredio ovaj Mjesni odbor, nego još prije 40 godina kad su bili njihovi roditelji u mjesni odbor ili mjesna zajednica. Hvala.”

– Obzirom da građani i nadalje negoduju, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo dao je nalog ugovornom izvođaču za uklanjanje prometnog stupića – stoji u zaključku odgovora koji smo dobili od Grada Varaždina.

Život i društvo

FOTO Četvero ivanečkih speleologa na zahtjevnoj međunarodnoj ekspediciji na Sjevernom Velebitu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Grad Ivanec

Četvero članova SU „Kraševski zviri“ Ivanec Valentina Kraš, Jurica Jagetić, Damir Androić i Vinka Dubovečak sudjelovali su na međunarodnoj speleološkoj ekspediciji „Nedam 2022.“ na Sjevernom Velebitu (Hajdučki kukovi).

Sedmodnevna ekspedicija održana je u organizaciji SO PDS Velebit i Komisije za speleologiju HPS. Cilj ekspedicije bio je ronjenje kroz sifon u jami Nedam (na -1200 m dubine) te nastavak istraživanja u suhim dijelovima iza sifona.

Na ekspediciji je sudjelovalo 27 speleologa iz Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Austrije i Litve.

Zajedničkim snagama svih speleologa došlo se do novih spoznaja u jami Nedam.

Nova dubina jame iznosi -1335 metara, čime premašuje dubinu Slovačke jame i čini ju drugom najdubljom jamom u Hrvatskoj! Novoistražena duljina iznosi 354 metra, odnosno ukupna duljina jame 3399 metara.

Članovi Speleološke udruge „Kraševski zviri“ Ivanec sudjelovali su u postavljanju bivka na -300 m dubine, istraživanjem upitnika na -200 i -600 m dubine te transportu opreme od -600 m dubine u jami Nedam.

Definitivno je jama Nedam jedno novo iskustvo članovima ivanečke speleo udruge.

Nova iskustva su bila stjecanje novih osobnih rekorda Valentine, Jurice i Damira (-600 metara dubine) te spavanje u jami. Zbog svojih suženja i meandara je možda i jedna od težih jama u Hrvatskoj.

– Članovi naše udruge su samim tim pokazali da su svojim znanjem i fizičkom spremom dorasli zadatku koji je stavljen pred njih te i ovoga puta samo možemo konstatirati da SU „Kraševski zviri“ Ivanec stoji uz bok vodećim speleološkim udrugama u Hrvatskoj. Čestitamo! – poručili su iz Ivanca.

Dodajmo da su članovi ove udruge bili inicijatori i realizatori ideje o postavljanju ziplinea u gradskom parku, koji se za klince pokazao kao glavna atrakcija ovogodišnjih Dana grada Ivanca.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski gradski buseki prelaze na ljetni vozni red

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 1. srpnja do 31. kolovoza 2022. godine, zbog manjeg broja putnika/učenika, primjenjivat će se novi vozni red gradskih buseka, javio je Grad Varaždin.

Isti je objavljen na internetskim stranicama Grada Varaždina na linku https://varazdin.hr/gradski-buseki/?search_q=buse.

Ovo je svakako dobro znati!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje