Povežite se s nama

Život i društvo

Grad ne sufinancira vrtić djeci koja ga pohađaju izvan Varaždina

Objavljeno:

- dana

Dječji vrtić “Bubamara” iz Gornjeg Kneginca početkom godine preselio se u novu, modernu zgradu u kojoj trenutačno boravi nešto više od 200 djece, ali je njih tridesetak s prebivalištem izvan Općine Gornji Kneginec.

Kako doznajemo, u vrtić se neprestano upisuju nova djeca te za upis djece postoji i velik interes roditelja s prebivalištem u Gradu Varaždinu i susjednih općina. Među njima je znatan broj djece jasličkog uzrasta jer se u Varaždinu, kako se može čuti od roditelja, dugo čeka na upis djece u jaslice. Međutim, roditelji iz Varaždina plaćaju puno veću cijenu kneginečkog vrtića od ostalih roditelja jer Grad Varaždin ne subvencionira boravak djece u vrtićima izvan svog područja.

Puna ekonomska cijena Dječjeg vrtića “Bubamara” iznosi 1300 kuna. Zahvaljujući subvencijama, roditelji s područja Općine Gornji Kneginec i nekih drugih susjednih općina i gradova plaćaju subvencioniranu cijenu od 350 kuna za kraći 5-satni program i 600 kuna za 8-satni program boravka djece u vrtiću.

Subvencije

Međutim, roditelji s prebivalištem u Gradu Varaždinu plaćaju 600 kuna za kraći i 850 kuna za puni program. Grad Varaždin subvencionira samo boravak djece u vrtićima na području Varaždina, bilo da je riječ o javnom ili privatnom vrtiću. Iz toga proizlazi da bi roditelji s prebivalištem u Varaždinu koji su svoju djecu upisali u kneginečku “Bubamaru” trebali plaćati punu ekonomsku cijenu.

Kako nam je rekao načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški, Općina godišnje sufinancira rad vrtića s 1,2 milijuna kuna, pa stoga vrtić “može izaći u susret roditeljima s drugih područja na način da ipak ne plaćaju punu ekonomsku cijenu”. I uz ovu pomoć kneginečke općine oni ipak plaćaju 250 kuna više od ostalih roditelja, a vrtić je zakinut za dio sredstava.

Također, bude li ubuduće još više interesa za upis djece s drugih “nesubvencioniranih” područja, vrtić će u nekom trenutku vjerojatno morati povećati cijenu koju plaćaju njihovi roditelji kako bi mogao normalno funkcionirati.

Upitali smo Grad Varaždin zašto Varaždinci čija djeca borave u vrtićima izvan područja Varaždina ne mogu dobiti subvenciju. Iz odgovara koji je stigao proizlazi da Grad to nije dužan sufinancirati jer su oni na svome području osnovali dječji vrtić.

– Jedinice lokalne samouprave na području Varaždinske županije koje nisu na svome području osnovale dječji vrtić dužne su u svom proračunu osigurati sredstva za pokriće minimalno 25 % ekonomske cijene dječjeg vrtića kojeg polaze djeca s njihovog područja, a kojeg su osnivači druge jedinice lokalne samouprave i pravne osobe – stoji u odgovoru.

Navode da je Grad Varaždin osnivač ustanove Dječji vrtić Varaždin, koju polazi 768 djece u osam objekata. Pored toga Grad podupire rad privatnih i vjerskih dječjih vrtića koji imaju sjedište na području Grada Varaždina. U tim je ustanovama smješteno još 1002 djece, a njihov se rad sufinancira s 560 kuna po djetetu. U Gradu priznaju da postoje liste čekanja za upis djece u vrtić i da su prije dvije godine uočili problem nedostatka kapaciteta dječjih vrtića na području Grada. Zbog toga su prijavili dva projekta izgradnje dječjih vrtića, u Donjem Kućanu i u Hrašćici.

– Na nekoj od lista čekanja nalazi se ukupno oko 150 djece, ali iz različitih razloga i neka su djeca na listi u više vrtića – kažu u Gradu. S druge strane, gotovo svi drugi gradovi s područja Varaždinske županije sufinanciraju boravak djece i u vrtićima izvan njihova područja, bez obzira na to što su svi ti gradovi i na svom području osnovali gradski dječji vrtić. Činjenica jest da ostali manji gradovi na svom području imaju uglavnom samo po jedan gradski vrtić, dok Grad Varaždin ima osam javnih i još deset privatnih vrtića, ali su i potrebe u Varaždinu najveće. Stoga ne čudi da su neki roditelji odlučili svoju djecu upisati u kneginečki vrtić, udaljen svega desetak minuta vožnje od centra Varaždina.

Zanimalo nas je i kako je pitanje sufinanciranja riješeno u susjednim županijskim središtima, a odgovor smo dobili jedino iz Čakovca. I Grad Čakovec sufinancira samo ustanove na svom području (javne, privatne vrtiće i obrte dadilja), ali ističu da u njihovim ustanovama ima dovoljno mjesta za svu djecu s prebivalištem u Čakovcu te da je na njihovim listama čekanja u rujnu obično oko 25 djece koja se do siječnja u pravilu sva upišu u neku od ustanova.

Drugi gradovi

Za razliku od Grada Varaždina, gotovo svi gradovi na području Varaždinske županije subvencioniraju dječji vrtić i ako dijete s njihova područja vrtić pohađa izvan njihova grada. Svi gradovi na svom području imaju najmanje jedan gradski vrtić, a u nekima djeluju i privatni, no to ih ne sprečava da roditeljima sufinanciraju boravak djece i u vrtiću izvan svoga grada.

Vrtići se uglavnom sufinanciraju prema imovinskom cenzusu, tako da visina subvencija ovisi o prosječnom prihodu po članu obitelji. Gradovi Ivanec, Novi Marof, Lepoglava i Varaždinske Toplice sufinanciraju vrtić i djeci koja ga pohađaju izvan njihova područja, i to uglavnom u fiksnom iznosu od 500 kuna po djetetu. Grad Novi Marof takvu djecu sufinancira prema istim kriterijima kao i za svoj lokalni vrtić, a Grad Ivanec u tom slučaju pokriva maksimalno 50 % ekonomske cijene odabranog vrtića prema skali koja vrijedi za njihov gradski Dječji vrtić “Ivančica”, a na koji se primjenjuje imovinski cenzus.

Jedino smo iz Grada Ludbrega dobili odgovor da oni ne subvencioniraju boravak djece u vrtićima izvan područja Grada jer, kako kažu, “za tim nema potrebe s obzirom da djeca iz susjednih općina koriste vrtiće s područja Grada Ludbrega”.

Život i društvo

KUD Voća u subotu poziva znatiželjnike na čerhanje perja u Etno kući

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od najaktivnijih voćanskih udruga, KUD Voća, u svoj bogat i raznovrstan kalendar godišnjih aktivnosti u 2023. uvrstila i oživljavanje jednog od omiljenih narodnih običaja.

Naime, odlučeno je da se zimsko razdoblje zaključi starim voćanskim običajem koji je, na žalost, nestao iz tog kraja i iz svakodnevnog života općenito. Riječ je o čerhanju perja (ili čierhaju perja), aktivnosti koja je spajala i potrebu za izradom posteljine, a i predstavljala je idealnu priliku za druženje.

Kako je taj običaj izgledao moći će se vidjeti u subotu 25. ožujka od 15 sati u Etno kući u Gornjoj Voći. Vrijedne su članice KUD-a skupile perje, te će se isto “čierhati” na spomenutoj lokaciji  i bit će otvoreno za javnost. Iz perja koje će se obraditi, KUD će dati izraditi jastuk koji će biti dio izložbenih predmeta u spomenutom objektu.

Uz samo čierhanje perja, posjetitelji će moći čuti uživo muzikaše KUD-a te razgledati prigodnu ponudu na štandu KUD-a.

Dođite i doživite uživo dašak ne tako davne prošlosti i zaboravljenog načina življenja! 

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Učenici i radnici Parkova uz gradonačelnika Bosilja i zamjenika Markovića sadili lipe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Trgu Ivana Perkovca u Biškupcu, ispred zgrade 3. osnovne škole u utorak, 21. ožujka povodom Međunarodnog dana šuma posađen je novi drvored od lipa.

Uz djelatnike Parkova i učenike 3. osnovne škole, drvored su pomogli posaditi gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Posadivši nekoliko stabala gradonačelnik se obratio djeci i novinarima.

– Posađene lipe štititi će naše školarce od buke, a kad porastu i kad se razlistaju bit će vrlo lijep ukras, novo zelenilo u našem gradu. Za lipu smo se odlučili jer je simbol Hrvatske, kao što je primjerice javor simbol Kanade. Mi u gradu Varaždinu u ovom trenutku radimo kompletnu snimku komunalnih instalacija pod zemljom kako bi izbjegli sadnju drveća na instalacijama vodovoda, struje i plinovoda. Kada dobijemo katastar vodova, planiramo sadnju preko stotinu komada drveća u našem gradu. Vrlo je bitno da imamo što više zelenila i što više drveća. Ove njegovane  lipe stare su već deset godina. Koliko je potrebno vremena da one porastu, a čovjeku je potrebna minuta da ih uništi pilom. Zato čuvajmo našu okolinu i sadimo drveće – poručio je gradonačelnik učenicima i novinarima.

Gradonačelnik je na kraju najavio planove ozelenjivanja velike površine od kraja Kurelčeve ulice i početka sajmišta preko Matoševog trga pa sve do mosta prema Kinološkom društvu. Na tom dijelu grada planira se zelena transferzala, šetnica s drvoredima i uređenim parkovima. Spomenuo je i šetalište sv. Ane. Uz ta dva plana, najavio je sadnju drveća po ulicama svugdje gdje je to moguće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje