Povežite se s nama

Život i društvo

Grad Novi Marof dodijelio stipendije srednjoškolcima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja

Objavljeno:

- dana

U Novom Marof u subotu, 31. listopada, potpisani su ugovori za dodjelu stipendija Grada Novog Marofa za učenike srednjih škola koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za školsku godinu 2020./2021.

Zbog važećih epidemioloških mjera potpisivanje je održano na vanjskom prostoru Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“.

Mjesečni iznos stipendije po učeniku je 500 kuna, za deset mjeseci, računajući od 1. rujna 2020. godine. Stipendiju je dobilo 39 učenika za zanimanja kuharica, CNC operater, frizerka, vozač motornog vozila, bravar, instalater kućnih instalacija, prodavačica, automehaničar, autolakirer, rukovatelj samohodnim građevinskim strojevima, keramičar-oblagač, konobar, pekar i zidar.

– Imamo lijepu praksu unatrag tri godine – stipendiranje učenika deficitarnih srednjoškolskih zanimanja. Stipendije je dobilo 39 od 42 prijavljena učenika, troje nije zadovoljilo. Deset mjeseci dobivat će po 500 kuna, što je lijep iznos. Grad je izdvojio gotovo 200.000 kuna. Važno je da kao lokalna samouprava, koja nije nadležna za osnovnoškolsko, srednjoškolsko i fakultetsko obrazovanje, svake godine nađemo dovoljno sredstva da pomognemo našim srednjoškolcima i njihovim roditeljima. Na ovaj način potičemo naše mlade i njihove roditelje da razmišljaju o tim deficitarnim zanimanjima i da već sada dobijemo buduće majstore kojih nam nedostaje – rekao je gradonačelnik Siniša Jenkač.

Gradonačelnik je dodao da su, bez obzira što više nije deficitarno zanimanje, ostavili stipendije za CNC operatere, koji su itekako potrebni i stvaraju veliku dodanu vrijednost.

Među stipendistima je i Ana Dvorski, učenica 2. razreda za frizerku u Strukovnoj školi u Varaždinu, koja je stipendiju primala i u prvom razredu.

– Ova stipendija mi jako puno pomaže jer trebam profesionalni pribor za frizerstvo i stručne knjige. Roditeljima puno olakšava financije jer sama mogu nabaviti što mi treba – kazala je Ana.

Antonija Dvorski, majka je Ane te Matea, koji je prošle školske godine maturirao za kuhara i također je primao stipendiju.

– To su djeca od zanata, a bez alata nema zanata. Ova stipendija jako puno znači za nas roditelje. Kuhari trebaju odjeću, frizeri pribor i pomoć je važna da se sve to može isfinancirati. Ana mora imati profesionalni pribor. Jedne škare su 500 kuna, a gdje je još ostali pribor. Važno je da djeca nauče raditi s profesionalnim priborom. A uz ovu pomoć Grada Novog Marofa onda je to lakše kupiti. Svaki novčić je dobro iskorišten. Zahvaljujemo gradskim vlastima s gradonačelnikom na ovoj pomoći – rekla je Antonija Dvorski.

Grad Novi Marof uskoro će objaviti poziv i za studentske stipendije, njih 60, tako da će i u ovoj školskoj godini stipendirati stotinjak učenika i studenata

Život i društvo

FOTO Ivanečki Crveni križ u Sisak uputio donaciju u vrijednosti 117.438 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec nastavlja sa prikupljanjem donacija za potresom pogođena područja pa je tako u suradnji s djelatnicima Mullera Lumini Varaždin i građanima Donje Višnjice i okolice prikupljena donacija prehrambenih i higijenskih potrepština te odjeće u iznosu 117.438,09 kuna.

Djelatnici trgovine  Muller Lumini u Varaždinu zajedno su se organizirali i prikupili su 142 komada higijenskih artikala u vrijednosti 1.427,19 kuna (te nadodali donaciju pravne osobe Muller Lumini Varaždin od 11 komada slatkiša u iznosu 192,90 kuna).

Građani Donje Višnjice i okolnih mjesta prikupili su 426 kilograma hrane u vrijednosti 9.000 kuna. GDCK Ivanec doniralo je sa svoje rezerve za pripremu i djelovanje u katastrofama 173 novih odjevnih artikala u vrijednosti 1.768,00 kn, 31.000 higijenskih artikala u vrijednosti 50.000 kuna, 2.380 kilograma hrane u vrijednosti 50.000 kuna te 101 pokrivač u vrijednosti 5.050 kuna.

Sve zajedno to čini donaciju 3242 higijenskih artikala u iznosu 51.427,19 kuna, 2806 kilograma hrane u iznosu 59.000 kuna, 11 komada slatkiša u iznosu 192,90 kuna, 173 odjevnih artikala u iznosu 1768,00 kuna te 101 pokrivač u iznosu 5.050 kuna. Donacija je predana u Centralno skladište u Sisku, a za prijevoz donacije zaslužan je DVD Maruševec.

– Ovom prilikom želimo zahvaliti svima koji su sudjelovali u prikupljanju donacija, a posebice Muller-u Lumini, građanima Donje Višnjice i DVD Maruševec. Ponosni smo na zajedništvo i solidarnost kojima imamo priliku svjedočiti svaki dan. Zajedno smo učinili veliku stvar i naše donacije će pomoći onima kojima je trenutno to zaista najpotrebnije – ističu iz GDCK-a Ivanec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Terezija Golubić – nesebična humanitarka i “dobra duša” Kotoribe!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Kotoriba Ljubomir Grgec upriličio je prijam za najvolonterku Međimurja u 2020. godini, Kotoripčicu Tereziju Golubić.

Primanje je održano u srijedu, 20. siječnja, u općinskoj vijećnici, a prisustvovali su mu i zamjenik načelnika Roberto Ujlaki, pročelnica Karolina Bajkovec Horvat, župnik Župe Kotoriba vlč. Ivan Kljunić, predsjednica župnoga Caritasa Ana Kalinić te predstavnici medija.

– Drago mi je što su moji sumještani na županijskoj razini priznati što se tiče humanitarnog rada. Naše općinsko Socijalno vijeće usko surađuje s Caritasom i brine za mještane u potrebi. Problem ovih vremena je što ljudi odbijaju pomoć pa svi zajedno moramo biti ustrajni kako bismo im pomogli – rekao je Grgec.

Žitelj(k)e Kotoribe je pohvalio za prikupljanje pomoći za stradale u potresu, ali i socijalnu osjetljivost koju su pokazali uključenjem u humanitarnu akciju za Luciju Fleten iz Cirkovljana, koja je u nesreći izgubila nogu.

Veliko srce

Volonterski doprinos Terezije Golubić prepoznao je župni Caritas koji ju je prijavio na natječaj. Golubić volontira već niz godina, a župljani je ističu kao nesebičnu humanitarku, ženu velikoga srca i “dobru dušu” Kotoribe.

– Od srca zahvaljujem na ovome prijmu, nastojat ću se i dalje angažirati kako bih i druge potaknula na isto! – poručila je međimurska najvolonterka. Županijska nagrada za volontiranje obično se na tradicionalnoj svečanosti uručuje pred Božić. Ove je godine svečanost izostala zbog epidemioloških mjera, no župan Međimurske županije Matija Posavec susreo se s ovogodišnjim dobitnicima priznanja za najvolontere, želeći im tako čestitati na njihovom predanom radu, humanosti i pomoći našim sugrađanima u godini koja je bila itekako izazovna.

Terezija s drugim članicama Caritasa najprije prikuplja robu. Potom sjedaju u kombi te idu od jedne kuće do druge.

– Uvijek je na usluzi kad je čovjeku najteže, kada treba nekome očistiti kuću, donijeti drva, upaliti vatru u peći, otići u ljekarnu i trgovinu… Tako je bilo i cijele ove godine kada su zbog epidemije mnogi morali biti u svojim kućama – kažu iz Caritasa župe Kotoriba.

Najboljoj volonterki Međimurske županije uručena je i prijelazna nagrada „Najveće srce Međimurja“, koju je izradio Srećko Radek.

– Čestitam Tereziji na ovoj nagradi, a svim članovima župnog Caritasa zahvaljujem što svoje slobodno vrijeme nesebično daju za druge. Hvala i predsjednici Ani Kalinić, kao i župniku Ivanu Kljuniću, što toliko dobro vode ovu organizaciju. Naša humana misija se nastavlja. U dogovoru smo da se osnuje Fond za pomoć Kravarskom, gdje je u potresu stradala crkva – istaknuo je Grgec, koji je Tereziji predao buket cvijeća i prigodan poklon.

Nastavite čitati