Povežite se s nama

Život i društvo

Grad Novi Marof: novčane nagrade za najbolje učenike i mentore

Objavljeno:

- dana

Grad Novi Marof i ove će godine, već tradicionalno, novčano nagraditi najbolje učenike i njihove mentore koji su sudjelovali na županijskim i državnim natjecanjima.

Nagrade su namijenjene svima koji su osvojili prva tri mjesta na županijskim te svima onima koji su se plasirali na državna natjecanja, za što se godišnje iz gradskog proračuna izdvaja više od 50.000 kuna.

Ove će godine nagrade biti podijeljene za uspješne nastupe na natjecanjima 2019., 2020. i 2021. godine. Zbog pandemije koronavirusa, brojna su natjecanja održana online, a sportskih nije ni bilo, pa će ukupni iznos biti nešto manji.

U četvrtak je, 10. lipnja, u Kulturnom centru Ivan Rabuzin organizirana podjela nagrada najuspješnijim učenicima i mentorima iz Osnovne škole Novi Marof, a gradonačelnik Siniša Jenkač naglasio je da mu je drago što lokalna samouprava može poduprijeti i na ovaj simboličan način nagraditi učenike i njihove mentore i dati im do znanja da se rad isplati na njihovu, ali i na korist cijele lokalne zajednice.

– Ponosni smo na naše učenike koji ostvaraju tako dobre rezultate na natjecanjima na županijskoj i državnoj razini. Osnovna škola Novi Marof je velika škola s mnogo učenika, ima pet područnih škola što nije beznačajno. Uspjeh i dobri rezultati učenika pokazuju da mentori s njima dobro rade, ali su i dokaz da se učenici maksimalno trude upiti što više znanja, a to onda daje pravi smisao ulaganju u obrazovanje, stipendiranju učenika i studenata – rekao je Jenkač.

Podsjetio je da Grad Novi Marof svojim učenicima omogućuje i produženi boravak te pomaže na brojne druge načine.

– Ulaganja u obrazovanje su značajna, ali nas veseli da se sve to kapitalizira na ovaj način, djeca nam to vrate svojim odličnim rezultatima. To je nama i dokaz da će biti vrijedni i marljivi i u daljnjem školovanju, da ovaj grad ima budućnost koju će nam osigurati nove generacije – zaključio je gradonačelnik Jenkač dodavši da će nagrade uskoro biti podijeljene i najuspješnijim učenicima Osnovne škole Podrute.

Osnovna škola Novi Marof jedna je od najvećih škola u ovom dijelu Hrvatske i trenutno ima 920 učenika, računajući i one koji pohađaju Glazbeni školu. Ravnatelj Anđelko Bošnjak ponosan je na uspjehe koje učenici ostvaruju iz godine u godinu, ali i zahvalan na podršci i potpori koju škola ima u lokalnoj vlasti.

– Iznimno sam zahvalan Gradu Novom Marofu jer godinama nagrađuje naše najbolje učenike i učitelje, odnosno mentore, a ove godine daje nagrade za prošlu godinu, budući da su zbog pandemije koronavirusa sva natjecanja za prošlu i ovu godinu održana u ovoj godini. Žao mi je što zbog korone nije bilo sportskih natjecanja jer smo u sportu jako dobri, sudjelujemo redovito na državnim prvenstvima, imali smo državne prvake u atletici, rukometu, nogometu – rekao je Bošnjak dodavši da su velike uspjehe na županijskim i državnim natjecanjima njihovu učenici postigli i u znanosti.

– Ne znam postoji li gradonačelnik koji ima bolju suradnju sa školom. Naš gradonačelnik Siniša Jenkač doista nam je stalno na usluzi, dolazi i po dvaput tjedno k nama da bi vidio što je novo, pomaže i financijski i na druge načine, primjerice ako treba neke stvari dogovoriti sa Županijom ili Ministarstvom i to nama u školi puno znači. Vjerujem da ćemo tako dobru suradnju nastaviti i u narednim godinama – zaključio je Bošnjak.

Život i društvo

Svjetski je dan borbe protiv raka pluća: godišnje u Hrvatskoj od ove bolesti oboli tri tisuće osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, 1. kolovoza, obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka pluća.

Od ove zloćudne bolesti u Hrvatskoj godišnje oboli oko tri tisuće osoba, a jednako toliko ih umre, pa je taj karcinom vodeći uzrok smrti, piše HRT.

Ipak, zahvaljujući preventivnim programima i najsuvremenijim metodama liječenja, postotak onih koji prežive mnogo je veći nego prije 15-ak godina.

Kao i kod mnogo drugih bolesti, i kod ove šansa za izlječenje ovisi o fazi u kojoj se bolest otkrije.

– Karcinom pluća je bitno otkriti u ranoj fazi bolesti jer tada izlječenje, odnosno operativno liječenje karcinoma i petogodišnje preživljenje dostiže do 80 posto, a preživljenje petogodišnje u četvrtom stadiju, kad je bolest metastazirala, iznosi svega par postotaka – rekla je za HRT dr. sc. Dražena Srdić, dr. med., voditeljica Odjela za tumore pluća Klinike za plućne bolesti Jordanovac, KBC Zagreb.

Udruga oboljelih od raka pluća „Jedra“ najavila je program pomoći i podrške oboljelima od ove bolesti. U sklopu platforme „Govorimo o raku pluća“ Udruga pokreće kampanju „Ne brini“ kojoj je fokus na podršci i povjerenju, dijagnostici i liječenju koji nosi novi pristup prema pacijentu, piše Večernji.hr.

Kampanjom se oboljelima i njihovim obiteljima želi pokazati da ne brinu jer je uz njih tim stručnjaka i sustav medicinske skrbi koji ih prati na putu bolesti, osiguravajući im najbolju skrb i pružajući im svaku potrebnu informaciju.

Osim toga, namjera je i pojednostaviti pacijentima pristup potrebnim informacijama i informirati ih o programu ranog otkrivanja raka pluća koji je osmišljen tako da se pacijent ne mora brinuti o daljnjim koracima jer sustav brine za njega.

Cilj kampanje je i podići razinu svijesti u široj javnosti o raku pluća kao jednom od najčešćih zloćudnih bolesti te kao vodećem uzroku smrti među karcinomima.

Kampanja „Ne brini“, otkriva Večernji.hr, bit će lansirana i postavljena na novoj internetskoj stranici www.govorimoorakupluca.com i društvenim mrežama u studenome povodom Mjeseca borbe protiv raka pluća.

Nastavite čitati

Život i društvo

Jenkač: „Uređujemo postojeću, ali u planu je i nova, veća tržnica u Novom Marofu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gotovo pola stoljeća stara gradska tržnica u Novom Marofu polako, ali sigurno, dobiva novo ruho.

Završena je prva faza uređenja tržnice tijekom koje su postavljene nove nadstrešnice, javna rasvjeta i priključci za električnu energiju.

Gradska se tržnica prostire na 150 četvornih metara, a njezino će uređenje osigurati dostupniju ponudu građanima Novog Marofa u primjerenijim uvjetima.

– S obzirom na to da je tržnica u velikom dijelu svih natkrivenih prostora u privatnom vlasništvu, dok je u gradskom vlasništvu samo otvoreni prostor, preko tvrtke Novokom koja gospodari tržnicom prijavili smo projekt na natječaj LAG-a Prigorje-Zagorje i dobili određena sredstva – rekao je novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač te dodao da je ukupna vrijednost radova oko 450.000 kuna.

Podsjetimo, iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, LAG Prigorje-Zagorje na natječaju za provedbu tipa operacije 2.1.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti, ostalu povezanu infrastrukturu te turističku infrastrukturu“, odobreno je 200.137,50 kuna za projekt „Izgradnja nadstrešnice na gradskoj tržnici“.

Razliku do ukupne vrijednosti projekta osigurat će Novokom koji tržnicom i upravlja.

Gradonačelnik Jenkač najavljuje nova ulaganja i nove radove na uređenju tržnice, ali i okolnog prostora.

– Pred nama je još ulaganje od oko 120.000 kuna za nove stolove, odnosno štandove za naše prodavače. Osim toga, želimo proširiti nadstrešnicu, a u dogovoru s vlasnicima objekata kod tržnice urediti krovove koji su u lošem stanju. Namjera nam je i otkupiti dio zemljišta za parkiralište – kazao je Jenkač.

Mala tržnica u samom srcu Novog Marofa ipak neće ostati jedina tržnica u gradu.

– Ono što smo mi u novom detaljnom urbanističkom planu pripremili, to je novi prostor za buduću tržnicu. Namjeravamo, naime, u narednom razdoblju tržnicu izmjestiti iz centra grada, odnosno napraviti novu, a ovdje će ostati samo mala, zelena tržnica koja bi onda ovakvim prostorom zadovoljavala potrebe grada Novog Marofa – istaknuo je gradonačelnik.

Otkrio je da je već pronađena i lokacija za buduću tržnicu na većem, širem i dostupnijem prostoru, iza novomarofskog Vatrogasnog centra.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje