Povežite se s nama

Život i društvo

Grad Novi Marof povećat će broj stipendija za studente

Objavljeno:

- dana

Grad Novi Marof u posljednjih je nekoliko godina izradio, prijavio i realizirao veliki broj projekata zahvaljujući čemu su povučena značajna sredstva s nacionalne razine ili iz fondova Europske unije.

Ono što je sigurno da će se obim prijave projekata, a samim time i količina poslova, u ovoj i narednim godinama povećati. Iz tog razloga nužne su organizacijske promjene u funkcioniranju gradske uprave, koja na ovaj način radi još od 1996. godine, a kako bi se što kvalitetnije i efikasnije pripremili i prijavili projekti te osigurala nova sredstva za daljnji razvoj grada na svim njegovim područjima.

Zbog toga su vijećnici Gradskog vijeća, na sjednici održanoj u četvrtak, većinom glasova prihvatili, između ostalog, i  prijedlog Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Grada Novog Marofa. Tom je odlukom ustrojen i Upravni odjel za gospodarstvo, javnu nabavu i programe i fondove Europske unije.

Gradski vijećnici donijeli su i odluku o visini paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu ili kamp odredištu na području grada. Donijeta je odluka o najmanjem mogućem iznosu prema zakonu od 150 kuna po ležaju.

– Budući je područje naše Županije pa tako i Grad Novi Marof turistički nedovoljno razvijeno s vrlo malo kreveta i općenito privatnih iznajmljivača na koje se odnosi ovaj paušal odlučili smo se za najmanji mogući iznos od 150 kuna – pojasnio je predsjednik Gradskog vijeća Mladen Benjak.

Uz određivanje spomenutog paušalnog iznosa vijećnici su donijeli i odluke o visini komunalne naknade i doprinosa što je također bilo nužno jer se radi o usklađivanju sa novim zakonskim okvirima.

Prihvaćene odluke ne donose velike promjene u odnosu na postojeće stanje izuzev kod komunalne naknade za staračka domaćinstva. Naime, došlo je do povećanja cenzusa za oslobađanje komunalne naknade za spomenuta domaćinstva sa dosadašnjih 500 na 1.000 kuna mjesečno po članu domaćinstva.

– Na ovaj način ćemo povećati broj staračkih domaćinstva koja će biti oslobođena od plaćanja komunalne naknade – istaknuo je novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.

Osim ove dobre vijesti za mještane Novog Marofa treće životne dobi Gradsko je vijeće donijelo odluku koja ide u korist novomarofskih studenata. Naime, prihvaćenim izmjenama i dopunama Odluke o stipendijama povećat će se njihov broj.

– Zbog nastojanja da se gradskim stipendijama pomogne što većem broju studenata u njihovom studiranju donijeli smo odluku s ciljem povećanja broja stipendija. Tako se po kriteriju nadarenosti osnovni uvjet za prijavu na natječaj za studente 2. i viših godina studija, prosjek ocjena, spušta sa 3,5 na 3,3 – pojasnio je Jenkač.

Dodajmo i da je od ove sjednice svoj vijećnički mandat aktivirao vijećnik Denis Kovačić iz redova HDZ-a ujedno i ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama. Kovačić je nakon izbora 2017. godine stavio svoj mandat u mirovanje jer je u to vrijeme bio pomoćnik ministra zdravstva.

Život i društvo

Sortirnica otpada trebala bi za 9 mjeseci niknuti na lokaciji Motičnjak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj 20. siječnja je u Gradskoj vijećnici potpisao ugovore o izgradnji i opremanju te nadzoru radova na izgradnji sortirnice na lokaciji Motičnjak u Varaždinu.

Potpisivanju su nazočili ponuditelj ekonomski najpovoljnije ponude za izgradnju i opremanje sortirnice, direktor tvrtke MEPRO d.o.o. Darko Varga, prokurist tvrtke Aedificon d.o.o. Žarko Kraljić s kojim je potpisan ugovor o nazoru radova te zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Gradonačelnik Bosilj naglasio je da je izgradnja sortirnice veliki iskorak u gospodarenju otpadom.
– Tvrtka Mepro će za devet mjeseci izgraditi moderno postrojenje, sortirnicu za reciklabilni otpad. Sve ove komponente – plastika, tkanina, papir, metal, staklo, sve što se odvojeno prikuplja kod naših građana, dodatno će se sortirati u novoj sortirnici. Moja ideja jest da građanima olakšamo jer nema potrebe da imaju mini reciklažna dvorišta i veliku količinu kanti u svojim kućanstvima, već da imamo jednu crnu kantu za mješoviti komunalni otpad i jednu kantu za reciklabilni otpad – rekao je gradonačelnik.

Istaknuo je kako je izgradnja sortirnice još jedan u nizu poteza kako bi se gospodarenje otpadom u Varaždinu podiglo na višu razinu: „Moći ćemo, primjerice iz plastike izdvajati pet različitih komponenti, od kojih ćemo dvije moći prodavati. Trenutno plaćamo 895 kuna samo da nam netko otkupi tonu plastike. Vjerojatno ćemo u tome naći solidnu ekonomsku računicu.“

Najavio je da će, iako je riječ o automatiziranoj sortirnici, biti potrebe za otvaranjem novih radnih mjesta: „Niti u automatiziranoj sortirnici ne može se zamijeniti ljudski faktor koji je izuzetno bitan. Očekuje se da će sortirnica u godinu dana u jednoj smjeni obraditi sedam tisuća tona otpada, a za to je potrebno dvanaest do petnaest zaposlenih. Ne možemo znati tko će upravljati sortirnicom nakon što će biti izgrađena jer će za to biti objavljen natječaj, ali bit će sigurno otvorena nova radna mjesta.“

Grad Varaždin ostaje isključivi vlasnik sortirnice. Prethodno, Grad Varaždin, Grad Ivanec, Grad Lepoglava i općine: Bednja, Beretinec, Cestica, Donja Voća, Jalžabet, Klenovnik, Mali Bukovec, Maruševec, Petrijanec, Sračinec, Sveti Đurđ, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Veliki Bukovec, Vidovec, Vinica i Visoko su 2020. godine sklopili Sporazum o zajedničkom korištenju postrojenja za sortiranje. Temeljem tog sporazuma Grad Varaždin je uspješno prijavio projekt izgradnje i opremanja sortirnice za dodjelu bespovratnih sredstva te s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisao 2021. godine Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

Po provedenom postupku javne nabave, odabrana je ekonomski najpovoljnija ponuda tvrtke Mepro d.o.o., a ugovorne strane suglasno su utvrdile cijenu svih ugovorenih radova u iznosu od 26.868.521,81 kuna bez PDV-a. PDV iznosi 6.717.130,45 kuna, stoga ukupna cijena svih ugovorenih radova s PDV-om iznosi 33.585.652,26 kuna.

Grad Varaždin već je osigurao i dodatna sredstva za provedbu projekta putem Javnog poziva za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2020. godinu u visini od 2.681.535,46 kuna. Ukupna vrijednost projekta iznosi 50.510.526,63 kn. Prihvatljivi troškovi projekta iznose 35.753.806,01 kuna za što su dodijeljena bespovratna sredstva u visini od 85 %, odnosno u iznosu od 30.390.735,10 kuna.

Rok izvođenja radova je devet mjeseci. Cilj je na lokaciji Motičnjak izgraditi postrojenje za sortiranje odvojeno prikupljenog otpadnog papira, kartona, metala, plastike i drugih materijala – SORTIRNICA, kapaciteta oko 7000 tona godišnje u jednoj smjeni.

Sortirnice su važan segment sustava gospodarenja otpadom, budući da se u njima odvojeno sakupljeni reciklabilni otpad razvrstava, selektira i čisti od nepoželjnih segmenata čime mu se povećava kvaliteta i vrijednost te postaje sekundarna sirovina na tržištu koja se može reciklirati ili upotrijebiti na neki drugi način.

Planirani radovi između ostalog obuhvaćaju izvedbu kolno-pješačkog pristupa i ulaza na parcelu, nadzemne mosne vage, porte, sortirnice s nadstrešnicom te dobavu, dopremu i ugradnju opreme, aneksa, montažno-demontažnog skladišta, manipulativnih površina koje obuhvaćaju i ekonomsko dvorište za prostor za kontejnere i površine za pranje vozila, parkirališnog prostora i druge radove predviđene projektom.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija za vikend kontrolira imate li zimsku opremu te testira na prisutnost alkohola ili droge

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Tijekom vikenda policijski službenici će na području Postaje prometne policije Varaždin ciljano pojačano nadzirati promet i kontrolirati vozače na prisutnost alkohola i/ili droga.

Obzirom na najavljeno pogoršanje vremenskih uvjeta, policija podsjeća na obvezu posjedovanja zimske opreme, te kako što sigurnije sudjelovati u prometu ukoliko su na cestama zimski uvjeti. Policijski službenici će također tijekom ovog vikenda pojačano nadzirati i posjedovanje zimske opreme na vozilima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje