Povežite se s nama

Međimurje

Grad Prelog donio niz mjera za ublažavanje posljedica uzrokovanih epidemijom koronavirusa

Objavljeno:

- dana

U prostorima Poduzetničkog centra u četvrtak, 7. svibnja, održana je 17. sjednice Gradskoga vijeća Grada Preloga. Između 22 točke Dnevnog reda veliku pozornost javnosti privukle su one izravno vezane za ublažavanje negativnih posljedica mjera za suzbijanje širenja koronavirusa.

– Zbog poznate situacije s pandemijom koronavirusa i mjera koje su donijeli Vlada i Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, kojima se ograničava, a u nekim djelatnostima i potpuno obustavlja rad određenih djelatnosti, uočena je potreba pomoći gospodarstvu i gospodarstvenicima koji djeluju na području Preloga, kao i fizičkim osobama – istaknuto je na Gradskome vijeću.

Pomoć poduzetnicima koji nisu obavljali svoju djelatnost

Među prvim potvrđenim odlukama je ona o oslobađanju obveze plaćanja poreza na korištenje javnih površina u 2020. godini za sve pravne i fizičke osobe. U potpunosti se oslobađaju plaćanja komunalne naknade i gospodarski subjekti, obveznici plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište, koje služi obavljanju poslovne djelatnosti, koji nisu obavljali svoju djelatnost zbog mjera Stožera civilne zaštite.

Nekim ugostiteljskim objektima djelomično je bio omogućen rad. Uglavnom je riječ o objektima koji su pružali uslugu pripreme i dostave hrane te uslugu smještaja.

– Gospodarski subjekti u ugostiteljstvu koji su radili na taj način djelomično se oslobađaju plaćanja komunalne naknade i to u visini od 80 posto utvrđene obveze. Ova oslobođenja vrijede za period važenja odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Gospodarski subjekti koji su poslovali za vrijeme trajanja mjera, a zbog rada u otežanim uvjetima poslovanja, djelomično se oslobađaju plaćanja komunalne naknade i to u visini od 30 posto utvrđene obveze. Odluka o proglašenju epidemije koronavirusa donesena je 11. ožujka – rečeno je na Gradskome vijeću.

Grad Prelog nije zaobišao ni građane. Naime, potvrđena je odluka o oslobađanju plaćanja komunalne naknade za fizičke osobe koje su ostale bez posla uslijed epidemije. Oslobađanje plaćanja komunalne naknade vrijedi za vrijeme trajanja nezaposlenosti te se može ostvariti samo putem zahtjeva fizičke osobe.

Smanjene su naknade i predstavnicima gradskih tijela. Naknade manje za 15 posto odnose se na gradonačelnika i njegova zamjenika, gradske vijećnike i članove radnih tijela Gradskoga vijeća, predsjednike i članove mjesnih odbora, kao i predsjednicu Savjeta za socijalnu skrb.

Na sjednici je donesena i odluka o preuzimanju osnivačkih prava nad osnovnim školama na području Grada.

– Obzirom na trenutno stanje u osnovnim školama vidljiva je potreba povećane brige oko uređenja, održavanja i opremanja samih objekata kao i pripadajućih sportskih dvorana. Isto tako, želja je Grada Preloga da se podignu nivo i uvjeti rada te kvaliteta same nastave u osnovnim školama – piše u obrazloženju odluke.

Međimurje

U Međimurju četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, preminule su dvije osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata od 31 testiranog uzorka nema evidentiranih pozitivnih slučajeva na COVID-19, priopćio je 1. ožujka županijski Stožer civilne zaštite.

Brzim antigenskim testovima registrirana su 2 pozitivna slučaja, a na temelju kliničke slike epidemiolozi su dijagnosticirali također 2 nova slučajeva pozitivna na COVID-19.

U protekla 24 sata oporavilo se 8 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 114. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 41.874 uzorka.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 47 pacijenata pozitivnih na COVID-19, od toga je 5 pacijenata hospitalizirano unutar 24 sata, a na invazivnoj respiraciji nema pacijenata.

U protekla 24 sata preminule su dvije osobe, muške osobe stare 82 i 79 godina.

Nastavite čitati

Međimurje

U Piškorovcu, Domašincu, Kotoribi i Kuršancu građani predali automatske puške, spremnike, streljivo…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I nadalje je u radu Policijske uprave međimurske jedan od najvažnijih prioriteta suzbijanje nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava.

Upravo s ciljem da se građani potaknu i odluče na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, vrlo često na području Policijske uprave međimurske provode se preventivne akcije u sklopu nacionalne kampanje “Manje oružja, manje tragedija”.

Tako su prošloga petka i subote (26. i 27. veljače 2021.) policijski službenici Policijskih postaja Prelog i Čakovec uspostavili informativne punktove u Piškorovcu, Domašincu, Kotoribi i Kuršancu, kako bi se mještanima tih naselja omogućila dragovoljna predaja oružja, streljiva i dr. minsko-eksplozivna sredstva.

Brojni građani prihvatili su poziv preloških i čakovečkih policajaca te su dragovoljno predali ukupno 291 komad streljiva različitih kalibara, dvije automatske puške (Crvena Zastava, model M-70, tzv. “kalašnjikov”), tri spremnika za automatsku pušku, pištolj (Walther 9 mm) i zračnu pušku.

Predano oružja pohranjeno je u skladištu Policijske uprave međimurske.

Zahvaljujemo građanima na odazivu preventivnim akcijama dragovoljne predaje oružja, streljiva i minsko-eksplozivnim sredstava, a sve one koji se još uvijek nisu odlučili na dragovoljnu predaju, pozivamo da bez ikakve bojazni od sankcija, dragovoljno predaju sva ubojita sredstva.

Nastavite čitati