Povežite se s nama

Novosti

Grad preuzima dug od 8,5 milijuna da spasi uloženo

Objavljeno:

- dana

POSRNULI NOGOMETNI KLUB PONOVO SE SPAŠAVA

Milijuni su do sada uloženi u stadion i nogometni klub koji se nekada zvao Varteks. Varaždinsko Gradsko vijeće danas je donijelo odluku da ulože još nekoliko milijuna. Iako je odluka donesena, nisu je svi baš stoički prihvatili.

– NK Varaždin ima nepodmirene dugove pa je došao je prijedlog za preoblikovanje kluba u sportsko dioničko društvo. Dugovanja prema poreznoj upravi su 8,5 milijuna kuna i mi bi to preuzeli u zamjenu za dionice. Za to bi trebalo uzeti kredit koji treba zatvoriti do 2020 – objasnio je dogradonačelnik Vjerna Radelić.

Podšku mu je pružio i HNS-ovac Enriko Parlaj.

– Ako uđemo u stečaj nećemo moći ništa naplatiti, a 8,5 milijuna kuna već smo uložili. Preoblikovanje je jedina opcija da ih naplatimo i zato treba preuzeti dug od porezne – dodao je.

Osim toga sljedeće godine trebalo bi se uplatiti avans od milijun kuna.

Hižak: Prvoligaš je skupa igračka

Milijunske cifre iz gradskog proračuna koji u ovom trenutku ne stoji dobro, a koje bi trebalo uliti u NK Varaždin posebno su izživcirale HSS-ovog vijećnika Mladena Hižaka.

– Sportski taj klub ne vrijedi ništa. Infrastruktura je pod hipotekom. Vi želite uložiti u taj klub, imati prvoligaša što je vrlo skupa igračka na račun građana Varaždina – poručio je Hižak.

bitno je da Grad ne izgubi stadion, ali nije za prvoligaša

Da je milijun kuna za ulog zapravo mali novac za cijeli taj kompleks upozorio je nezavisni vijećnik Robert Podolnjak.

– Ovih 8,5 milijuna kuna moramo preuzeti jer inače gubimo stadion. Radi svih mladih na igralištu to nije velik ulog. No oni koji razmišljaju o prvoligaškom klubu moraju biti svjesni da tokošta dva ili tri milijun eura godišnje. Treba se svrstati u svoje okvire. A kada se želi biti prvoligaš to sasvim sigurno ne može biti Grad. Ovo je premosnica da sve ne zaraste i tamo se ne stvori korov. Čuo sam zle varijante da se želi da klub ode u stečaj, da bi se prenamjenio taj prostor. To se ne smije dopustiti – rekao je Podolnjak.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje