Povežite se s nama

Novosti

Grad sufinancira zamjenu stolarija i termofasade!

Objavljeno:

- dana

ODLIČAN PROJEKT ZA DŽEP GRAĐANA

– Mi pokušavamo našim građanima omogućiti da kroz programe energetske učinkovitosti smanje taj silni udar skupih režija i zato smo kao grad među prvima u Hrvatskoj krenuli s ovim programom u kojem građanima s 50% sufinanciramo obnovu fasade i zamjenu stolarije – rekla je dogradonačelnica Natalija Martinčević.

Na službenim stranicama Grada Varaždina www.varazdin.hr/natjecaji objavljen je Javni poziv za sufinanciranje ugradnje energetski učinkovite vanjske stolarije i poboljšanje toplinske zaštite vanjske fasade na koji se Varaždinci mogu javiti.

Obiteljska kuća može dobiti maksimalno 20.000 kuna

Ukupan fond subvencija je 375 tisuća kuna (od čega je Grad Varaždin osigurao 10%, dok je 40% dobiveno na natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost). Na natječaj, koji će biti otvoren do 30. 12.2013. mogu se javiti svi vlasnici koji već jesu, ili planiraju do kraja godine izvesti ove radove. Maksimalan iznos subvencije po jednoj obiteljskoj kući je 20 tisuća kuna. Krajem siječnja 2014. bit će objavljen natječaj za sufinanciranje projekata obnove/izrade i ugradnje vanjske stolarije koji će biti realizirani do kraja travnja 2014. godine.  I za taj će natječaj osiguran fond od 375 tisuća kuna.

Od svibnja do kolovoza 17 projekata

Martinčević je objavila i rezultate natječaja za sufinaciranje nabave i ugradnje solarnih toplinskih kolektora u obiteljskim kućama kojeg je grad proveo od svibnja do kolovoza ove godine. Sedamnaest projekata sufinancirano je s 237 tisuća kuna, odnosno s čak 55%  vrijednosti investicije.

– Reorganizirali smo Upravni odjel za gospodarstvo, otvorili smo potpuno novu poziciju – energetsku učinkovitost – i mogu najaviti da ćemo u 2014. godini kroz više modela i programa poticati i pomagati energetsku učinkovitost – najavila je Martinčević.

Iako su upravitelji svih stambenih zgrada u Varaždinu dobili poziv da se uključe u sufinanciranje, interesa nije bilo, pa im je zamjenica gradonačelnika uputila javni poziv da to svakako učine u 2014. jer će se i za njih otvoriti mogućnosti lakše obnove fasada, stolarije ili postavljanja solarnih kolektora na zgrade.

Izvor: Grad Varaždin
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje