Povežite se s nama

U fokusu

Moraju van iz Križanićeve 33, no prostor koji im se nudi prvo treba urediti. Što je Grad čekao dosad?

Objavljeno:

- dana

UDRUGE NA MUKAMA I BEZ IZBORA

Do petka, 22. travnja do 15 sati, zainteresirane udruge mogu se prijaviti na Javni natječaj za dodjelu prostora udrugama radi provođenja programa i projekata od interesa za Grad Varaždin.

Natječaj je Grad raspisao 1. travnja na svojim internet stranicama, a udrugama se nude prostori u bivšoj zgradi Centra Tomislav Špoljar u Graberju 33 te po jedan prostor u Ulici kralja Petra Krešimira IV. 6 i u Pavlinskoj ulici 6, i to na rok od tri godine.

Zgrada već dvije godine prazna. Što je Grad čekao?

Na natječaj se mogu javiti sve zainteresirane udruge, iako je prvenstveno namijenjen onima iz zgrade u Križanićevoj 33.

Tu je zgradu još prije dvije godine, temeljem Zaključka Gradskog vijeća od 22. svibnja 2014. godine, Grad dao na korištenje Sveučilištu Sjever, a istovremeno su se u Gradu obvezali riješiti pitanje smještaja udruga.

Predstavnici udruga iz Križanćeve 33 u zadnja dva tjedna obilazili su ponuđene prostore, a ono što su vidjeli nije ih oduševilo: u učionicama su još školske ploče, u nekim prostorijama uništeni tepisoni. Najmanje što se mora učiniti je obojiti zidove

No, u protekle dvije godine to se nije učinilo. Rokovi iseljenja udruga samo su se pomicali, a prekršen je i zadnji rok koji se u javnosti spominjao kao krajnji za preseljenje udruga iz Križanićeve 33 – ožujak ove godine.

U Gradu ističu da natječaj traje do 22. travnja, nakon čega će Povjerenstvo otvoriti pristigle prijave, obaviti bodovanje te predložiti gradonačelniku donošenje odluke o dodjeli prostora. No, očito je da je natječaj raspisan u zadnji tren, jer u nekim udrugama su nam rekli da su određeni radovi u zgradi u Križanićevoj 33 već počeli. Međutim, službeni početak je planiran za otprilike dva mjeseca.

– Obnova dviju zgrada, među kojima je i zgrada u Križanićevoj 33, bi trebala započeti sredinom ove, a završiti do kraja godine. Vrijednost cjelokupne obnove procijenjena je na oko sedam milijuna kuna bez PDV-a, a sredstva su osigurana dijelom kroz bespovratno sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a dijelom iz vlastitih sredstava – poručuju sa Sveučilišta Sjever.

U zgradi u Križanićevoj 33 prostore ima osam udruga i Zajednica tehničke kulture. Predstavnici udruga u zadnja dva tjedna obilazili su ponuđene prostore, uglavnom one u Graberju 33, no ono što su vidjeli nije ih nimalo oduševilo.

Zgrada bivšeg Centra Tomislav Špoljar nije baš u najboljem stanju s obzirom na to da stoji prazna otkako se škola preselila u novu zgradu.

U učionicama su još školske ploče, na podovima uništeni tepisoni, a mnoge prostorije nemaju ni telefonski niti internet priključak, koji udrugama trebaju. Najmanje što bi se u tim prostorima trebalo učiniti je obojiti zidove, poručuju iz udruga koje, nažalost, više nemaju izbora jer moraju van iz zgrade u Križanićevoj 33.

U svoje “nove” prostore trebale bi preseliti odmah po završetku javnog natječaja, no novaca za uređenja nemaju. Hoće li ih Grad dotad urediti?

– U zgradu u Graberju 33 treba izvršiti određena ulaganja u obliku manjih zahvata s obzirom da je zgrada dvije godine prazna – svjesni su problema u Gradu Varaždinu.

No, hoće li ta ulaganja izvršiti Grad i kada, nisu naveli.

Što ako se na natječaj javi više udruga?

Osim toga, u udrugama strahuju da bi mogle ostati “kratkih rukava”, jer za isti prostor se može javiti više udruga.

No, u objavljenom javnom natječaju se navodi da će se prijave bodovati na temelju kvantitativnih i kvalitativnih kriterija te će se formirati rang-lista za dodjelu prostora.

– U slučaju da dva ili više podnositelja zahtjeva imaju jednak broj bodova, prednost na listi imat će ona udruga koja je ostvarila više bodova u zbroju bodova po kvalitativnim kriterijima – objašnjeno je u natječaju.

Više bodova tako će dobiti udruge koje više godina aktivno djeluju, koje imaju veći broj zaposlenih i volontera, koje su na godišnjoj razini organizirale više konferencija, tribina ili okruglih stolova, a i koje su prethodno uredno koristile prostor u vlasništvu ili pod upravom Grada Varaždina.

Ako udruga ne duguje Gradu, dobit će više bodova!

Uz neizvjesnost što ih čeka, udruge uz prijavu moraju priložiti i “brdo” dokumentacije, od izdvadaka iz registra u koji je udruga upisana do dokaza da redovno podmiruju sve dospjele financijske i druge obveze, da se protiv odgovorne osobe ne vodi kazneni postupak, ali i potvrdu Porezne uprave o stanju duga po osnovi javnih davanja ne stariji od 30 dana i potvrdu da ništa ne duguju Gradu. Moraju priložiti i jamstvo za ozbiljnost ponude u iznosu od 5.000 kuna, koje će kasnije, u slučaju dodjele prostora, ostati kao jamstvo za uredno ispunjenje ugovornih obveza.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci sve više mijenjaju imena, a sklopljeno je nešto manje brakova nego prošle i pretprošle godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mladenci diljem Varaždinske županije s veseljem su, ali i nestrpljenjem dočekali ljetne mjesece kako bi konačno izrekli sudbonosno “da”, s obzirom na to da su neki unazad dvije godine zbog koronavirusa i aktualnih epidemioloških uvjeta svadbenu svečanost odgađali nekoliko puta.

Ljubav kroz statistiku

Je li stoga ljetos, prije dva do tri mjeseca, u ovom kraju obavljen rekordan broj vjenčanja, crkvenih i građanskih, provjerili smo kod matičnih ureda Varaždinske županije, odnosno nadležnoga Upravnog odjela za opću upravu, na čijem je čelu privremeni pročelnik Miljenko Plukavec.

Naime, ove je godine sklopljeno 245 crkvenih i 271 građanski brak. Građanski oblik braka podrazumijeva sklapanje braka pred matičarem, dok se u vjerskom obliku s učincima građanskog braka sklapa pred službenikom vjerske zajednice koja s Hrvatskom ima uređene pravne odnose. Tako je ukupan broj svih brakova sklopljenih 2019. godine 752, dok je u 2020. godini sklopljeno nešto manje, 676 brakova.

Nadalje, pročelnika Plukavca upitali smo i o najvećem dnevnom broju sklopljenih brakova u Varaždinskoj županiji, na što odgovara da je ovoga kolovoza u jednom danu vjenčano čak sedam parova. Nevjesta i ženik mogu se vjenčati i u inozemstvu, a ukupan broj brakova sklopljenih izvan granica Hrvatske u 2021. godini iznosi 62.

Izvan službenih prostorija, odnosno matičnih ureda, u ovoj je godini održano ukupno 10 vjenčanja, što se, naravno, i dodatno naplaćuje. Cijena se izračunava prema prosječnoj bruto plaći zaposlenih u Hrvatskoj za mjesec u kojem se radi zapisnik za vjenčanje, prema danu u tjednu i satu održavanja vjenčanja, a raspon cijena je od 2500 do čak 6500 kuna.

U Varaždinskoj županiji trenutno djeluje 10 matičara, a ako želite da vas jedan od njih vjenča, za upravne pristojbe potrebno je izdvojiti 210 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka i 140 kuna za čin sklapanja braka pred matičarem).

Odlučite li se na brak u vjerskom obliku s učincima građanskog braka, to će vas stajati nešto manje – 90 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka, odnosno upravnu pristojbu propisanu za sastavljanje zapisnika prijave o sklapanju braka, te 20 kuna za izdavanje dviju potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku).

Ove godine je izdano i 245 potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka, a brakova stranih državljana nije bilo. Unutar tri godine sklopljena su i dva životna partnerstva, oba u 2020. godini, a riječ je o hrvatskim državljanima.

Zanimljiv je i podatak da je ove godine zabilježen jedan slučaj u kojem je ženik uzeo prezime nevjeste, s obzirom na to da u većini slučajeva nevjesta uzima prezime ženika ili dodaje svom prezimenu i prezime ženika, izvijestio je Plukavec.

Promjena imena

Osim što nadležni upravni odjel obavlja djelatnosti vezane uz maticu vjenčanih, izdaje i druge isprave i dokumente, poput zahtjeva za promjenu osobnog imena. U 2019. godini takvih je zahtjeva bilo 83, u 2020. godini 89, a do 30. rujna 2021. godine upućen je čak 121 zahtjev za promjenu osobnog imena.

– Razlozi promjene osobnog imena su različiti, najčešći razlog je vraćanje na prezime prije sklapanja braka (ako je prošao rok od godine dana od dana razvoda) – objašnjavaju iz matičnih ureda Varaždinske županije.

Pritom napominju da nema određenog popisa zabranjenih imena u Hrvatskoj te da se promjena osobnog imena neće odobriti ako se, primjerice, predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral i slično.

Ove je godine provedeno i 1119 upisa djece u maticu rođenih. Unazad tri godine dvoje djece je rođeno kod kuće (jedno 2020. godine i jedno ove godine), a ostala u nadležnim ustanovama, bolnicama. Provedena su i ukupno 93 upisa djece rođene u inozemstvu u ovoj godini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje