Povežite se s nama

Život i društvo

Grad V. Toplice isplaćuje gotovo 150.000 kuna bespovratne potpore svojim ugostiteljima

Objavljeno:

- dana

Grad Varaždinske Toplice pomaže svojim ugostiteljima koji su u teškoj situaciji zbog zatvaranja uzrokovanog pandemijom koronavirusa.

Uz mjere koje su već poduzete, poput oslobađanja od plaćanja komunalne naknade za prvo tromjesečje te u njihovo ime plaćanja naknade za uređenje voda, Gradsko je vijeće donijelo odluku o dodjeli bespovratnih potpora poduzetnicima s područja Grada za otklanjanje štete nastale u posebnim okolnostima epidemije bolesti COVID-19.

Korisnici potpore su ugostitelji kojima je obustavljen rad, a zadržali su u radnom odnosu sve radnike te im je pad prometa najmanje 50 posto u prosincu prošle i siječnju i veljači ove godine u odnosu na ista razdoblja u 2019. i 2020. godini. Potpore su u iznosu 9.000 kuna za poduzetnike koji imaju od jednog do 3 radnika te 15.000 kuna za one s 4 ili više radnika.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković istaknula je da je 13 ugostitelja ispunilo uvjete javnog poziva te im je danas isplaćena bespovratna potpora u ukupnom iznosu od 147.000 kuna.

– Ova će pomoć ugostiteljima dobro doći, a sve s ciljem smanjenja negativnih utjecaja na poslovanje i očuvanje radnih mjesta. Iako i država provodi razne mjere i programe za djelatnosti pogođene koronavirusom, ugostitelji imaju i druge obveze koje moraju podmiriti radili oni ili ne. Vjerujem da je želja svih nas da epidemiološka situacija bude povoljnija te da se poslovanje svih gospodarstvenika, ujedno i ugostitelja, vrati u normalu, što bi značilo nastavak gospodarskog rasta koji je započeo u našem Gradu – naglasila je Ratković te najavila mogućnost produženja ili donošenja novih paketa mjera potpora ukoliko se nastavi situacija djelomičnog ili potpunog zatvaranja ugostiteljskih objekta u borbi sa smanjenjem širenja bolesti COVID-19.

Među korisnicima potpore je i Marija Katalenić (caffe bar „As“).

– Nakon potpunog zatvaranja, sada smo otvorili terase. Ali nemamo puni promet i jako dobro dođe ovaj poticaj koji daje Grad Varaždinske Toplice. Platit ćemo neke zaostale račune. Do otvaranja terasa bilo je jako loše. Da nije bilo državnog novca za plaće, ne znam kako bismo preživjeli, nas ugostitelje ovo sve je najviše pogodilo. Zahvaljujem Gradu i gradonačelnici na potpori – rekla je Marija Katalenić.

– Pomoć puno znači jer je situacija jako loša, u velikim smo zaostacima. Država traži svoje i s minimalnim sredstvima koja smo dobili rješavali smo stvari koje smo mogli. Nismo ni mogli puno. Sada jesmo otvorili terasu, ali vrijeme nam ne ide na ruku pa imamo veliki pad prihoda – dodala je Jelena Modrić (caffe bar „Martin“).

– Nažalost, i dalje smo zatvoreni jer nemamo terasu. Ova pomoć Grada je velika jer se računi i dalje gomilaju. Nikoga nismo otpustili. Nadamo se da će doći do otvaranja u što kraćem vremenu. Zatvoreni smo od studenog. Ali ne odustajemo, čekamo da nas otvore! – poručila je Anita Sakač (caffe bar „Diana“).

Život i društvo

DVD Čret pobjednik vatrogasnog Memorijala “Darko Komes”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Višnjici je, u organizaciji DVD-a Višnjica, održan Memorijal “Darko Komes”. Riječ je o vatrogasnome natjecanju operativnih vatrogasaca koje višnjički vatrogasci organiziraju u spomen na svoga preminuloga kolegu i člana DVD-a Višnjica Darka Komesa.

Ovogodišnje, peto izdanje Memorijala okupilo je u Višnjici vatrogasne ekipe iz pet vatrogasnih društava – DVD-a Lepoglava, DVD-a Kamenica, DVD-a Novi Marof, DVD-a Čret i DVD-a Mače.

Uoči početka natjecanja okupljene vatrogasce pozdravili su gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec, tajnik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonko Videc, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave Marijo Canjuga te, u ime domaćina natjecanja, predsjednik DVD-a Višnjica Stjepan Križanec.

Pripreme

– Vatrogasci čine veliku obitelj koja, potvrđuje i ovo natjecanje, ne zaboravlja svoje kolege. Ovakva natjecanja ujedno pomažu vatrogascima da se što bolje pripreme za intervencije koje ih u budućnosti očekuju. Također, pružaju im prigodu i da se što bolje upoznaju i razmijene iskustva. Sve to pomoći će im da uspješno odrade intervencije na koje će, kada bude potrebno, izaći – istaknuo je gradonačelnik Škvarić, zahvalivši vatrogascima na onome što čine štiteći živote i imovinu građana.

Pobjeda, i to treća zaredom, nakon višesatnog natjecanja pripala je ekipi DVD-a Čret, koja je tako u trajno vlasništvo osvojila prijelazni pehar. Drugo mjesto osvojila je ekipa DVD-a Mače, treće DVD-a Lepoglava, četvrto DVD-a Novi Marof, a peto DVD-a Kamenica.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert sastava ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak, 15. listopada, u dvorani Općine Vinica na kojem su nastupili akademski glazbenici s općinskog područja Mihael Hrgar i Marko Gerbus te drugi.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše šire glazbu i izvan granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju.

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda da bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara: „Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima!”

U sastavu Zagreb Brass Quinteta, predvođeni Mihaelom Hrgarom, sviraju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavlja Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama glazbenih djela Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih.

Na kraju koncerta obratio se načelnik Općine Vinica Branimir Štimec zahvalio se gostujućim glazbenicima te podijelio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje