Povežite se s nama

Život i društvo

Grad Varaždin će financirati trajnu sterilizaciju mačaka

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok u utorak je, 9. veljače, uz zamjenicu Sandru Malenicu i direktora TD Čistoća d.o.o. Davora Skrozu najavio akciju besplatne sterilizacije mačaka u Varaždinu koju zajednički provode Grad Varaždin i Čistoća.

Radi politike zaštite životinja koja uključuje kontrolu populacije nezbrinutih životinja te zbog obveze provođenja odredbi Zakona o zaštiti životinja, Grad Varaždin će temeljem Zaključka financirati trajnu sterilizaciju mačaka.

Čistoća već nekoliko godina ukazuje na problem napuštenih mačaka na području Grada Varaždina. Pokrenuta je i inicijativa da se na prostoru Belih Kipi izgradi sklonište za mačke kako bi se napuštene mačke zbrinulo na adekvatan način.

– Sada smo inicirali i trajnu sterilizaciju mačaka koju će u potpunosti financirati Grad Varaždin, za građane će biti besplatna i na sterilizaciju svojih mačaka imaju pravo svi građani s područja Grada. Na web stranicama Grada Varaždina bit će objavljen obrazac, odnosno prijavnica koju će građani moći ispuniti nakon čega će se ih kontaktirati i uputiti prema veterinarskoj službi. Akcija će krenuti 15. veljače 2021. godine – rekao je direktor Čistoće d.o.o. Davor Skroza.

Gradonačelnik je istaknuo kako je Grad Varaždin dosad primio brojne zahtjeve od građana, ali i udruga, za pomoć pri zbrinjavanju napuštenih mačaka. Grad pomaže i donacijama udruzi koja se bavi zbrinjavanjem napuštenih mačaka.

– Činjenica je da u ovom trenutku postoje poteškoće sa zbrinjavanjem takvih životinja u Varaždinu i zbog toga smo se odlučili na ovu akciju. Pozivam građane da se prijave, ispune prijavnicu i ostvare ovu subvenciju – rekao je gradonačelnik. Najavio je kako je sklonište za napuštene životinje koje će se izgraditi na Belim Kipima trenutno u fazi projektiranja.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica zahvalila je gradskoj tvrtki Čistoća na inicijativi za ovu akciju: „Sterilizacija je jedan od načina borbe protiv napuštanja životinja. Znamo da su životinje koje su napuštene direktno pod obvezom jedinica lokalne samouprave. Podršku Udruzi Spas, od kad upravljamo Gradom povećali smo s 300.000 kuna na 800.000 kuna. Našli smo najbrži, najbolji i najtransparentniji način kako da pomognemo mačkama. Zahvaljujem Čistoći na inicijativi i preuzimanju odgovornosti. Riječ je o inicijalnih 50.000 kuna koje će ići direktno za te potrebe.“

Život i društvo

Općina Vinica kupila je parcele do Doma zdravlja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Vinica Branimir Štimec u suradnji s Varaždinskom županijom te u dogovoru s Domom zdravlja Varaždinske županije, temeljem Odluke Općinskog vijeća, realizirao je kupnju čestica koje se vežu na Dom zdravlja.

Iznos investicije Općine Vinica je 350.000 kuna, dok će Dom zdravlja financirati uređenje parkinga.

U realizaciju projekta išlo se zbog mogućnosti zatvaranja pristupa ambulanti te putu. Svrha kupnje je omogućavanje mještanima Općine Vinica bolji pristup zdravstvenim uslugama te neometano korištenje puta.

Nastavite čitati

Život i društvo

Karla Piskač i Ivan Job brončani na Olimpijadi u mentalnoj aritmetici i matematici škole „Malac Genijalac“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Zagrebu je u nedjelju, 19. lipnja, održana je 6. Olimpijada u mentalnoj aritmetici i matematici škole „Malac Genijalac“. Sudjelovalo je 500 natjecatelja iz Europe.

Osim iz Hrvatske, natjecanju su pristupili i gosti iz Mađarske, Austrije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Švicarske i Njemačke – ukupno 50-ak škola, koji su se natjecali u mentalnoj aritmetici i mentalnoj matematici.

Iz Hrvatske je sudjelovalo 13 škola, a u šest gradova je otišlo 13 medalja. Čak dvije medalje su osvojili su polaznici varaždinske škole „Malac Genijalac“.

Karla Piskač je osvojila brončanu medalju u pismenom dijelu računanja na abakusu, a Ivan Job je u kategoriji mentalnog računanja također osvojio brončanu medalju. Na natjecanju je bilo ukupno 17 varaždinskih „Malaca“.

U disciplini mentalne aritmetike sudjeluju djeca u dobi od 4 do 12 godina koji izvode mentalno računanje, gdje u ograničenom vremenskom periodu, bez ikakvog pomagala, moraju točno riješiti određeni broj zadataka.

Program je porijeklom iz Japana, a glavni alat za rad je abakus, drevna računaljka pomoću koje djeca vizualizacijom i simulacijom pokreta postižu izvanredno brzo računanje i razvoj kognitivnih vještina poput poboljšanja koncentracije, logičkog i analitičkog razmišljanja, pamćenja i mašte. Djeca koja su se plasirala na natjecanje imaju sposobnost računanja i nekoliko brojeva u jednoj sekundi.

Mentalna matematika namijenjena je za djecu od 10 do 17 godina koji mentalnim putem bez ikakvog pomagala mogu rješavati složene zadatke poput korjenovanja, kvadriranja, kubiranja, prebacivanja koda iz dekadskog u binarni te izračunavanja dana za određeni datum i godinu.

– Natjecanje je prošlo izvrsno, a „Malci“, kao i svi ostali, stekli su vrijedno iskustvo za budućnost – ističu iz „Malca Genijalca“, sretni što je uspješno provedena još jedna Olimpijada u mentalnoj aritmetici i matematici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje