Povežite se s nama

Život i društvo

Grad Varaždin će financirati trajnu sterilizaciju mačaka

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok u utorak je, 9. veljače, uz zamjenicu Sandru Malenicu i direktora TD Čistoća d.o.o. Davora Skrozu najavio akciju besplatne sterilizacije mačaka u Varaždinu koju zajednički provode Grad Varaždin i Čistoća.

Radi politike zaštite životinja koja uključuje kontrolu populacije nezbrinutih životinja te zbog obveze provođenja odredbi Zakona o zaštiti životinja, Grad Varaždin će temeljem Zaključka financirati trajnu sterilizaciju mačaka.

Čistoća već nekoliko godina ukazuje na problem napuštenih mačaka na području Grada Varaždina. Pokrenuta je i inicijativa da se na prostoru Belih Kipi izgradi sklonište za mačke kako bi se napuštene mačke zbrinulo na adekvatan način.

– Sada smo inicirali i trajnu sterilizaciju mačaka koju će u potpunosti financirati Grad Varaždin, za građane će biti besplatna i na sterilizaciju svojih mačaka imaju pravo svi građani s područja Grada. Na web stranicama Grada Varaždina bit će objavljen obrazac, odnosno prijavnica koju će građani moći ispuniti nakon čega će se ih kontaktirati i uputiti prema veterinarskoj službi. Akcija će krenuti 15. veljače 2021. godine – rekao je direktor Čistoće d.o.o. Davor Skroza.

Gradonačelnik je istaknuo kako je Grad Varaždin dosad primio brojne zahtjeve od građana, ali i udruga, za pomoć pri zbrinjavanju napuštenih mačaka. Grad pomaže i donacijama udruzi koja se bavi zbrinjavanjem napuštenih mačaka.

– Činjenica je da u ovom trenutku postoje poteškoće sa zbrinjavanjem takvih životinja u Varaždinu i zbog toga smo se odlučili na ovu akciju. Pozivam građane da se prijave, ispune prijavnicu i ostvare ovu subvenciju – rekao je gradonačelnik. Najavio je kako je sklonište za napuštene životinje koje će se izgraditi na Belim Kipima trenutno u fazi projektiranja.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica zahvalila je gradskoj tvrtki Čistoća na inicijativi za ovu akciju: „Sterilizacija je jedan od načina borbe protiv napuštanja životinja. Znamo da su životinje koje su napuštene direktno pod obvezom jedinica lokalne samouprave. Podršku Udruzi Spas, od kad upravljamo Gradom povećali smo s 300.000 kuna na 800.000 kuna. Našli smo najbrži, najbolji i najtransparentniji način kako da pomognemo mačkama. Zahvaljujem Čistoći na inicijativi i preuzimanju odgovornosti. Riječ je o inicijalnih 50.000 kuna koje će ići direktno za te potrebe.“

Život i društvo

Ivan Čehok se na plakatima izrazito pomladio

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novi izbori, nova kampanja i već dobro poznata lica. Osim međusobnih prepucavanja kandidata, neizostavni dio kampanje su i plakati.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok na svojim se plakatima pomladio. Je li cijela kampanja vjerodostojna kao i fotografije na plakatima, procijenite sam.

Nastavite čitati

Život i društvo

Bučina ulja OPG-ova Kurtek, Vidaček i Kolenko dobila zlatne medalje u Bruxellesu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinsko bučino ulje je na prestižnom, 60. po redu, svjetskom natjecanju u kvaliteti prehrambenih proizvoda Monde Selection u Bruxellesu osvojilo čak tri zlatne medalje za kvalitetu.

Zlata su osvojili OPG Kurtek iz Šemovca, OPG Vidaček iz Seljanca i OPG Kolenko iz Nedeljanca.

Za svoje proizvode dobili su niz pohvala od članova Ocjenjivačke komisije koju čine vrhunski stručnjaci – kuhari s Michelinovim zvjezdicama, članovi francuske kulinarske akademije “Académie culinaire de France”, članovi Euro-Toque zajednice kuhara i drugih prestižnih organizacija.  

– Želimo se pohvaliti ovim uspjehom koje se može usporediti s dobivanjem Michelinove zvjezdice. U prvi plan dolazi kvaliteta proizvoda našeg bučinog ulja. Ocjenjivanje je provedeno prema 25 kategorija, a kod varaždinskog bučinog ulja senzorika, miris i okus iskaču, a komisija je dala odlične ocjene za dizajn pakiranja, koje je unikatno – istakao je Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije.

U Varaždinskoj županiji vrlo su ponosni na zlatne medalje, a župan Čačić je istaknuo da se niti jedna druga europska regija ne može pohvaliti takvim uspjehom. Čestitao je nagrađenima i predao im diplome.

Vladimir Kurtek i njegova obitelj već se 15 godina bave poljoprivredom i obrađuju više od 35 ha poljoprivrednog zemljišta. U posljednje tri godine udvostručili su površine na kojima uzgajaju tikvu te ih sada imaju posađene na 10 ha.

– To je mirisno ulje prženih sjemenki buče ljupke arome lješnjaka – napisala je komisija o ulju OPG-a Kurtek.

Branko Vidaček i njegova supruga se na svojem OPG-u u Seljancu uzgojem tikvi i proizvodnjom bučinog ulja bave već 20-ak godina.

– Naš cilj je maksimalna kvaliteta bučinog ulja, a nju kupci već godinama prepoznaju. Zbog toga smo iznimno ponosni što su tu kvalitetu sada prepoznali i svjetski stručnjaci. Vjerujemo da će to dodatno potaknuti potražnju za našim vrhunskim bučinim uljem, čiju proizvodnju posljednjih godina povećavamo – istaknuo je Vidaček.

I Stjepan Kolenko iz Nedeljanca se poljoprivredom bavi više od 20 godina.

– Obrađujemo 3,5 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega se na tikve odnosi 2,5 hektara. Sretni smo što smo nakon dva desetljeća bavljenja poljoprivredom primili zlatnu medalju na prestižnoj izložbi Monde Selection, to nam puno znači i daje nam još veću motivaciju za dalje – naveo je Kolenko. 

Dobitnici su se zahvalili Varaždinskoj županiji na pomoći i istakli da se njihovo bučino ulje odlično prodaje, nešto slabije zbog koronakrize, ali najvažnije je održati visoku kvalitetu.

Nastavite čitati