Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok održao je 31. listopada, sa suradnicima i pročelnicima, javnu sjednicu Kolegija na kojoj je novinarima predstavio aktualne teme.

Zadovoljno je na početku iznio podatke kako se ove godine na Javni poziv za dodjelu potpora poduzetnicima i obrtnicima kroz mjeru poticaja „Poduzetnički fond Grada Varaždina u 2019. godini“ prijavilo 370 obrtnika i poduzetnika za koje je Grad osigurao ukupni iznos od 2.887.000 kuna. Ako se prisjetimo da je 2016. godine kada su se prvi put dijelile subvencije došlo samo 30 prijava, godinu kasnije njih 60 za koje je podijeljeno 700.000 kuna subvencija, prošle je godine 100 prijavljenih dobilo 2.045.000 kuna.

– Moramo biti zadovoljni poduzetničkom i gospodarskom aktivnošću naših obrtnika, malih i srednjih poduzetnika koji su pokazali svoje poslovne planove koje su morali priložiti uz prijavu koji stvarno imaju temelja i pokazuju povećanu razinu gospodarske aktivnosti i za koje smo odlučili dati subvenciju u iznosu od 8000 do 15.000 kuna. Njima ta pomoć puno znači da opće mogu opstati na tržištu jer tek sada stasaju i to su najbolji pokazatelji da ne trebamo biti zabrinuti za poduzetničke aktivnosti i gospodarsku budućnost Grada – istaknuo je gradonačelnik.
Tijekom idućeg tjedna u varaždinskome HNK-u će biti organizirano svečano potpisivanje subvencija s poduzetnicima.

Na sjednici je istaknuto da Grad, iako za to nije nadležan, pomaže i dalje svojim donacijama zdravstvo na način da s 31.500 kuna subvencionira najam stanova za liječnike u Hrašćici i tako pokušava ublažiti problem odlaska liječnika iz naše bolnice. Uz to Domu zdravlja Varaždinske županije upućena je donacija od 6.300 kuna za financiranje palijativne skrbi kroz nabavku opreme, a s 30.000 kuna pomoći će se u radu dnevnog centra u Domu za starije i nemoćne Varaždin.
U tom je kontekstu ponovljena i inicijativa u obliku Javnog poziva investitorima za iskazivanje interesa za izgradnju umirovljeničkog naselja. Varaždin bi kroz ovaj inovativni projekt želio izgraditi naselje, sa svim popratnim sadržajima, koje bi zadovoljilo potrebe i interese starije populacije kao i osoba s posebnim potrebama kojima je potrebna njega i skrb. Za navedeni projekt je predviđena parcela u Biškupcu, u Sajmišnoj ulici, površine nešto veće od 37.000 metara četvornih uz rijeku Plitvicu. Potencijalni investitori moraju Gradu dostaviti idejno rješenje naselja i prijedlog načina reguliranja međusobnih odnosa. Grad će razmotriti hoće li prodati zemljište investitoru, dati pravo građenja ili ući u neku vrstu zajedničkog ulaganja. Investitori se pismom mogu javiti do 20. studenog 2019. godine.

Ove je godine nešto ranije raspisan i poziv za stipendiste Grada Varaždina čiji je broj prošle godine gotovo udvostručen što će se nastaviti i ove godine uz nekoliko kriterija ali da se stipendije omoguće gotovo svima, jer kako je istaknuo gradonačelnik Čehok, žele svima dati jednaku šansu, a pri tome nikako ocjena ne bi trebala biti jedini kriterij.
Na poziv se prijavilo 935 kandidata i sve su prijave već u obradi jer je od ove godine uvedeno on-line prijavljivanje što je ubrzalo proces obrade zahtjeva, a oko 2 milijuna kuna koliko je ove godine pripremljeno u proračunu, stipendistima će biti podijeljeno na svečanosti u HNK 23. studenoga.

Komentari

Komentara