Povežite se s nama

U fokusu

Grad Varaždin dobio nove (privremene) pročelnike, neki od njih su iz vremena Habuša

Objavljeno:

- dana

Na službenoj stranici Grada Varaždina objavljena su imena novih, privremenih pročelnika.

Tako je Vesna Haluga, privremena pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća, Vlado Podbrežnički privremeni pročelnik Upravnog odjela za gradnju i komunalno, Goranka Grgić je privremena pročelnica upravnog odjela za gospodarske djelatnosti, Danijela Vusić je privremena pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Zanimljivo je da su neka od tih imena dobro poznata još iz vremena kad je gradonačelničku dužnost obnašao Goran Habuš.

Podsjetimo, Gradsko vijeće prihvatilo je na prošloj sjednici prijedlog odluke kojim se broj upravnih odjela u Gradu Varaždinu smanjuje pa će ih po novom biti četiri. Zapravo se radi o preustroju, a time se novoj gradskoj vlasti otvorila mogućnost da izabere nove pročelnike.

Bivši gradonačelnik Čehok tad je rekao da se imena već znaju i da će tri pročelnika biti iz redova SDP-a, a jednu poziciju dobit će Reformisti. S obzirom da su ovo tek privremeni pročelnici, ostaje za vidjeti što će se dalje odvijati.

Gradonačelnik Bosilj pak tvrdi da se to radi zbog racionalizacije i povećanja učinkovitosti.

Evo kako izgleda novi ustroj.

Upravnom odjelu za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća su se pripojili svi poslovi koji su dosad potpadali pod zasebni Upravni odjel za proračun i javnu nabavu. Osim toga, taj će upravni odjel preuzeti i poslove vezane za sudjelovanje građana u odlučivanju o lokalnim poslovima koji su se dosad obavljali u Upravnom odjelu za socijalnu skrb, mjesnu samoupravu i civilno društvo.

Ustrojio se i potpuno novi Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo. Taj će upravni odjel preuzeti poslove Upravnog odjela za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša i Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo, a pripojit će mu se i poslovi upravljanja i raspolaganja imovinom Grada te ustrojavanja evidencije gradskih nekretnina koji su se dosad obavljali u Upravnom odjelu za upravljanje imovinom i gospodarstvo.

Upravni odjel za gospodarske djelatnosti preuzima poslove starog Upravnog odjelu za EU projekte, poslove vezane uz poticanje gospodarskih i poduzetničkih aktivnosti te turizma i poljoprivrede koji su bili u Upravnom odjelu za upravljanje imovinom i gospodarstvo.

Upravni odjel za društvene djelatnosti preuzima poslove koje su dosad obavljali Upravni odjel za kulturu i obrazovanje te Upravni odjel za sport i zdravstvenu zaštitu, a njima se pridodaju i poslovi socijalne skrbi te poslove koji se odnose na ljudska prava, ravnopravnost spolova, odnose s vjerskim zajednicama i razvojem civilnog društva koji su se dosad obavljali u Upravnom odjelu za socijalnu skrb, mjesnu samoupravu i civilno društvo.

U fokusu

HZZO više neće plaćati bolovanja?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: ilustracija

U Ministarstvu zdravstva radi se na dugo najavljivanoj reformi zdravstva, a jedan od prijedloga reforme je da izdaci za bolovanja i porodiljne dopuste više ne budu na teret HZZO-a, iako se ne navodi kamo bi se ti troškovi prelili. To je izazvalo negodovanje kod udruga pacijenata, koje navode da će se tako oštetiti pacijenti, piše Index.

– Svakim danom se ukida sve više mogućnosti oko liječenja i dijagnostike na teret HZZO-a – rekla je Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, za Index koja je komentirala da je ovaj prijedlog “autoritaran način ophođenja osiguranja prema bolesti, koji je vrlo diskriminirajuć”.

– Ova situacija samo potvrđuje da HZZO ne radi ništa u korist svojih osiguranika. A imamo i realne pokazatelje jer se najviše pritužbi pacijenata odnosi na prava iz osiguranja, odnosno prava osiguranika. Svakim danom se ukida sve više mogućnosti oko liječenja i dijagnostike na teret HZZO-a. Sada se ukidaju i osnovne stvari koje su značile sigurnost pacijenata, kao što su bolovanje i porodiljni dopust – dodala je Karačić.

Navodi da je potpuno nevjerojatno da se informira javnost da naknade neće biti na teret HZZO-a, bez da se jasno utvrdi tko će snositi taj trošak. Te stavke su, ističe, nedorečene te nadodaje da uvode nemire za pacijente i poslodavce. To, kaže, sigurno nije praksa u drugim EU zemljama na koje se pozivaju.

Izvor: Index.hr

Nastavite čitati

U fokusu

Kaos u HNK: Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio ostavku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio je neopozivu ostavku, i to ubrzo nakon što je isto učinila njegova zamjenica Snježana Tramburovski.

Njegovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Politički pokrovitelji intendantice HNK u Varaždinu Jasne Jakovljević, i to svih političkih boja, dosjetili su se već otrcanog načina; umjesto da se govori o nezakonitostima, pogodovanjima (hrvatska riječ za korupciju), neredu i neradu koji godinama vladaju u Kazalištu, META JE KAZALIŠNO VIJEĆE koje je, zajedno sa gradskim revizorom, započelo otkrivati rabote dotične gospođe. U farsi koja se pred nama odigrava ističe se lik stanovite M., redikulozne pojave u političkom životu Varaždina, koju je izmislio bivši gradonačelnik. U tom “teatru” ne želim više sudjelovati niti kao promatrač. Dajem (neka i na veselje politikantsko-interesne bulumente čiji je eksponent J. J.) neopozivu ostavku na funkciju predsjednika Kazališnog vijeća HNK u Varaždinu, sa danom 25. listopada 2021.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje