Povežite se s nama

U fokusu

Grad Varaždin i dalje po starom: redovnu deratizaciju plaća stanarima kuća, ali ne i zgrada

Objavljeno:

- dana

STARA PRIČA, ISTA STVAR

– Zašto moj novac ne vrijedi jednako kao i novac ljudi koji žive u kućama?

Pedeset posto građana Varaždina živi u zgradama. I oni, kao i svi koji žive u kućama, plaćaju poreze, prireze i komunalne naknade, ali od Grada Varaždina ne dobivaju istu razinu usluge koju dobivaju oni koji žive u kućama – ustvrdio je Dejan Žmuk iz HDZ-a na nedavnoj  konferenciji za novinare u IV. mjesnom odboru.

U Koprivnici i Čakovcu deratizaciju plaća Grad, ali u Varaždinu ne

Predstavnik suvlasnika stanara u Ulici hrvatskih branitelja 11 i 15 na to je već upozoravao u nekoliko navrata, zajedno s predstavnikom suvlasnika stanara u Jalkovečkoj ulici 98.

>>Varaždinci u zgradama deratizaciju plaćaju, a oni iz privatnih kuća ne?

>>Gradonačelniče, vas diskriminira Fond, a vi nas zbog štakora

– Redovna deratizaciju propisana je Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i u njemu se navodi da je Republika Hrvatska, odnosno Grad Zagreb, općine i gradovi obavezni osigurati provođenje mjera zaštite pučanstva od zaraznih bolesti te sredstva za njihovo provođenje, kao i stručni nadzor tih mjera, a u to je uključena deratizacija. Stoga moje pitanje glasi zašto u novom proračunu smo mi, stanari zgrada i dalje zakinuti? U Zagrebu, Koprivnici, Čakovcu to sve plaća Grad!  Vjerojatno smo jedini grad u Hrvatskoj gdje stanari u zgradama moraju novcem iz pričuve plaćati redovnu deratizaciju – rekao je Žmuk koji je komunalne službe ujedno podsjetio da se bliži proljeće, pa je krajnje vrijeme da počnu brinuti o borbi s ambrozijom, koja je prošle godine bujala i uzrokovala brojne probleme brojnim građanima.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varteks je propao, ali neće “nestati“ – na području industrijskog kompleksa je zaštićeno čak 7 objekata!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Da je industrijska arhitektura, kao baština, ponos i prilika brojnih europskih gradova – nije nikakva novost. Stoga je razumljivo da prije svih, varaždinska kulturna javnost itekako brine o sudbini posebno vrijednog prostora za grad Varaždin, onog na adresi Zagrebačka ulica 94.

Riječ je, dakako, o sklopu povijesnih industrijskih građevina na području kompleksa tvornice „Varteks“ u Varaždinu. Jesu li neke od njih zaštićene, najlakše je otkriti pretraživanjem Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske.

U njemu ne piše da Varteks odlazi u stečaj, niti da je propao, ali iz onog što je navedeno može se zaključiti da dio zgrada bivšeg tekstilnog diva ipak neće „nestati“.

– Tvornica za proizvodnju tkanina i konfekcije, smještena izvan povijesne jezgre grada, svojom je specifičnom arhitekturom u velikoj mjeri obilježila južni dio grada i najstariju pristupnu prometnicu – Zagrebačku ulicu uz koju je nastala formirajući istočno pročelje kompleksa (u dužini od preko 400 m). U spomenutom istočnom dijelu kompleksa smješteni su najstariji očuvani objekti koji datiraju na početak 20. stoljeća – piše u uvodu opisa Sklopa povijesnih industrijskih građevina od kojih su najvrijednije djelo Josipa Dubskyja (Duboski) i Valentina Morandinija.

Predmetni sklop povijesnih industrijskih građevina tvornice „Varteks“ čine jednokatna zgrada sjedišta uprave iz 1906. godine i do nje objekt vratareve kuće…

– U periodu između dva svjetska rata od 1918. do 1939. godine u nastavku su, u istoj liniji uz uličnu ogradu, podignute četverokatna zgrada nekadašnjeg skladišta 1920. godine, kompleks gradske električne centrale na mjestu buduće tkaonice Sulzer 3 na krajnjem sjeverozapadnom dijelu s očuvanim objektom Munjare 1928. godine, krojačnica 1934. godine, iza nje zgrada pripreme proizvodnje 1936. godine te tvornički dimnjak 1934. godine – navodi se u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Drugim riječima, na području industrijskog kompleksa je zaštićeno čak 7 objekata, ali tek će se vidjeti kakva će biti njihova buduća namjena.    

Nastavite čitati

U fokusu

HZZO upozorio: Ako primite ovaj mail, odmah ga izbrišite i ne otvarajte linkove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je u četvrtak 11. srpnja otkrio da je u tijeku tzv. ‘spoofing’ napad – vrsta kibernetičkog napada kojim se napadači lažno predstavljaju kao HZZO s ciljem provedbe pripremnih radnji radi počinjenja kaznenog djela prijevare.

Upozoravamo građane da mailovi koje zaprime s adrese [email protected] nemaju veze s HZZO-om kao i da HZZO obavijesti sličnog sadržaja šalje isključivo putem sustava e-Građani, poručili su iz HZZO-a.

-Molimo građane da izbrišu mailove zaprimljene sa spomenute, u našem sustavu nepostojeće adrese, da na poruku ne odgovaraju niti da otvaraju privitke. U slučaju da je došlo do incidenta i nastanka štete za primatelje poruke, upućujemo građane da incident prijave MUP-u i nacionalnom CERT-u https://www.cert.hr/onama/kontakt/ – upozorili su.

U nastavku pogledajte kako izgleda lažni email.

.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje