Povežite se s nama

U fokusu

Grad Varaždin i dalje po starom: redovnu deratizaciju plaća stanarima kuća, ali ne i zgrada

Objavljeno:

- dana

STARA PRIČA, ISTA STVAR

– Zašto moj novac ne vrijedi jednako kao i novac ljudi koji žive u kućama?

Pedeset posto građana Varaždina živi u zgradama. I oni, kao i svi koji žive u kućama, plaćaju poreze, prireze i komunalne naknade, ali od Grada Varaždina ne dobivaju istu razinu usluge koju dobivaju oni koji žive u kućama – ustvrdio je Dejan Žmuk iz HDZ-a na nedavnoj  konferenciji za novinare u IV. mjesnom odboru.

U Koprivnici i Čakovcu deratizaciju plaća Grad, ali u Varaždinu ne

Predstavnik suvlasnika stanara u Ulici hrvatskih branitelja 11 i 15 na to je već upozoravao u nekoliko navrata, zajedno s predstavnikom suvlasnika stanara u Jalkovečkoj ulici 98.

>>Varaždinci u zgradama deratizaciju plaćaju, a oni iz privatnih kuća ne?

>>Gradonačelniče, vas diskriminira Fond, a vi nas zbog štakora

– Redovna deratizaciju propisana je Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i u njemu se navodi da je Republika Hrvatska, odnosno Grad Zagreb, općine i gradovi obavezni osigurati provođenje mjera zaštite pučanstva od zaraznih bolesti te sredstva za njihovo provođenje, kao i stručni nadzor tih mjera, a u to je uključena deratizacija. Stoga moje pitanje glasi zašto u novom proračunu smo mi, stanari zgrada i dalje zakinuti? U Zagrebu, Koprivnici, Čakovcu to sve plaća Grad!  Vjerojatno smo jedini grad u Hrvatskoj gdje stanari u zgradama moraju novcem iz pričuve plaćati redovnu deratizaciju – rekao je Žmuk koji je komunalne službe ujedno podsjetio da se bliži proljeće, pa je krajnje vrijeme da počnu brinuti o borbi s ambrozijom, koja je prošle godine bujala i uzrokovala brojne probleme brojnim građanima.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Od idućeg tjedna postupno otvaranje škola? Odluka će se donositi na lokalnoj razini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

nastava

Prema pisanju Jutarnjeg lista, na jučerašnjem sastanku ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa s epidemiolozima dogovoreno jest da je situacija u učeničkoj populaciji u ovom trenutku dovoljno povoljna da bi se od idućeg tjedna postupno moglo ići u otvaranje škola.

U Ministarstvu su kazali da je dogovor da će županije, kao što je to bilo i dosad, donositi odluke na lokalnoj razini, u konzultaciji s lokalnim stožerima, ravnateljima škola i Ministarstvom obrazovanja.

Stoga će župani tijekom ovoga tjedna organizirati sastanke s lokalnim stožerima i epidemiolozima, a nakon toga će donijeti odluke o daljnjim oblicima nastave.

Više župana za Jutarnji list potvrdilo je da smatraju da su, zbog povoljne epidemiološke situacije, skloni otvoriti svoje osnovne i srednje škole već idući tjedan, za što se zalažu i ravnatelji škola.

Nastavite čitati

U fokusu

Zatvorenici u Lepoglavi godišnje pojedu tonu čokoladnog namaza i 82.000 jaja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kaznionica u Lepoglavi jedan je od najstrožih zatvora u Hrvatskoj, a tamo boravi oko 500 zatvorenika.

Ovo je ogroman “pogon”, kojeg treba konstantno opskrbljivati namirnicama. Što se sve nabavlja i po kojoj cijeni može se vidjeti u podacima o javnoj nabavi.

Neki od tih podataka su vrlo zanimljivi.

Tako smo naišli na podatke za “Opskrbu čokoladom, kakaom, čajevima, voćnim sokovima u 2021.”, a ukupno se za ovaj mali dio prehrane planira potrošiti 87.500 kuna.

U planu je kupnja 1000 komada čokolade 80 do 100 grama, 100 komada čokolade bez šećera te još 1800 komada manjih čokoladnih dijetnih pločica s punjenjem.

U zatvoru u Lepoglavi se godišnje pojede jedna tona čokoladnog namaza.

Također, kupit će se i 3000 komada keksa s nugatom, u pakiranjima između 90 do 100 grama.

Naišli smo i na podatak da troškovnik za kupnju jaja za Kaznionicu i njihov komercijalni restoran. Tijekom tekuće godine trebalo bi na jaja biti potrošeno 55.000 kuna. A plan je da se kupi 82.000 jaja, od toga 32.000 iz njihove vlastite djelatnosti.

Nastavite čitati