Povežite se s nama

U fokusu

Grad Varaždin još ne zna hoće li oprostiti dugove siromašnima

Objavljeno:

- dana

OD 2. VELJAČE OTPIS DUGOVA

Za nešto manje od tjedan dana građani će moći će podnijeti zahtjev za otpis dugova. To će biti slamka spasa blokiranima, prije svega korisnicima socijalnih naknada, onima s malim primanjima, umirovljenicima i nezaposlenima.

Jer građana s blokiranim računima je sve više. Prema podacima Fine, 30. studenog 2014. pod blokadom je bilo čak 12.436 stanovnika Varaždinske županije. Trećina, njih 3.813, živi u Varaždinu i njihov dug je krajem studenog bio 588.6 milijuna kuna, gotovo 70.000 kuna veći nego krajem 2013. kada je u Varaždinu bilo blokirano 3.548 građana koji su bili dužni čak 520,5 milijuna kuna! Iako se broj građana u blokadi u Varaždinu u zadnje dvije godine povećao, svi oni neće moći ostvariti i pravo za otpis dugova.
– Zasad ne raspolažemo podacima o korisnicima s blokiranim računima za područje koje pokriva Centar za socijalnu srkb Varaždin (Varaždinska županija, Krapinsko-zagorska županija, Međimurska županija i Koprivničko-križevačka županija – rekao je Siniša Česi, ravnatelj Centra za socijalnu srkb Varaždin.

Pravo na otpis po dva kriterija

No, ono što je poznato je da ovo pravo mogu ostvariti građani po dva temeljna kriterija: kriteriju A pripadaju dužnici koji su primatelji zajamčene minimalne naknade, pomoći za uzdržavanje i osobne invalidnine, odnosno, građani koji su korisnici novčanih naknada sustava socijalne skrbi. Kriteriju B pripadaju građani čija mjesečna primanja u posljednja tri mjeseca do podnošenja zahtjeva ne prelaze 2.500 kuna za samca, odnosno 1.250 kuna po članu kućanstva, a koji nemaju u vlasništvu drugu nekretninu osim one u kojoj žive, nemaju u vlasništvu drugu imovinu koju bi mogle koristiti ili prodati, nemaju oročena sredstva ili ugovor o stambenoj štednji. 

Od  2. veljače zahtjeve za otpis dugova mogu podnositi korisnici novčanih naknada sustava socijalne skrbi. Oni su prvi na redu, dok će građani s niskim primanjima po kriteriju B zahtjeve moći podnositi od 2. travnja.

Ideja za otpis dugova je dobra, no treba vidjeti koje su naše obaveze, rekao je Habuš.

Dugovi najsiromašnijima otpisat će se na temelju donesene odluke Vlade koja je Sporazum o otpisu, odnosno odgodi plaćanja duga potpisala s bankama, teleoperaterima i zasad s četiri najveća hrvatska grada: Zagrebom, Osijekom, Rijekom i Splitom. Na stranicama Ministarstva socijalne politike i mladih, gdje je i objavljen poziv vjerovnicima da potpišu sporazum, navodi se kako je u tijeku potpisivanje sporazuma s drugim gradovima i općinama, a njega bi ovog tjedna mogao potpisati i Grad Varaždin.

– Moramo vidjeti koje su naše obaveze, što se očekuje od Grada Varaždina i naših komunalnih tvrtki. Gotovo sam siguran da ćemo se i mi uključiti i već za koji dan potpisati ugovor i dati mogućnost svim našim građanima da im se oproste dugovi kao i svima ostalima u Hrvatskoj – rekao nam je u petak varaždinski gradonačelnik Goran Habuš koji je otpis dugova najsiromašnijma ocijenio dobrom idejom iako je Vlada u startu dosta loše prema gradovima iskomunicirala tu svoju odluku. 

U Varaždinu poseban tim 

Mjeri za otpis duga ili odgodi ovrhe mogu pristupiti građani čiji ukupan iznos duga s 30. rujna 2014. i blokiranim računom duže od godinu dana iznosi ukupno 35.000 kuna, odnosno 25.000 kuna prema trgovačkim društvima i poduzećima koja su u vlasništvu ili suvlasništvu države i 10.000 kuna prema bankama i teleoperaterima. No, kad se radi o dugu prema teleoperaterima, kumulativni dug prema svim vjerovnicima ne smije biti veći od 10.000 kuna da bi ušao u kriterij otpisa, odnosno odgode ovrhe.U Varaždinu će biti formiran poseban tim 

S obzirom na to da su prvi na redu korisnici novčanih naknada sustava socijalne skrbi koji će uz svoj zahtjev za otpis dugova morati priložiti i potvrde da su korisnici određenih socijalnih naknada koje će podizati u centrima. Centar za socijalnu skrb Varaždin već je dobio naputke o postupanju iz Ministarstva socijalne politike i mladih kojim je jasno definirana uloga centara u provođenju mjere otpisa duga ili odgode ovrhe po oba kriterija,

– Još ne znamo u kojim točno terminima će građani moći podizati potvrde u Centru za socijalnu skrb Varaždin s obzirom na to da je u tijeku formiranje posebnog tima koji će taj posao obavljati – najavio je ravnatelj Česi.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje