Povežite se s nama

U fokusu

Grad Varaždin: Ministarstvo financija potvrdilo da je zbrinjavanje bala investicija, smijemo se zadužiti

Objavljeno:

- dana

STIGLO MIŠLJENJE

Ministarstvo financija je Gradu Varaždinu dalo pozitivno mišljenje o kreditnom zaduženju za zbrinjavanje bala, izvijestili su iz Grada.

– Na adresu Grada Varaždina je 21. listopada stiglo mišljenje Ministarstva financija o mogućnosti zaduženja jedinice lokalne samouprave za odlaganje baliranog miješanog komunalnog otpada kao I. faze sanacije odlagališta. Ministarstvo je dalo pozitivno mišljenje u kojem izrijekom konstatira da se Grad Varaždin može dugoročno zadužiti za navedenu investiciju – navode iz Grada.

Podsjećaju da su pojedini vijećnici, prilikom glasovanja o predzanjem prijedlogu rebalansa proračuna, ustvrdili da se “Grad ne može zadužiti, jer to nije investicija”. Taj rebalans nije dobio potrebnu većinu glasova u Gradskom vijeću.

Iz Grada vijećnike optužuju da su time onemogućili rješavanje problema baliranog otpada.

– Uvjeravanja gradonačelnika Gorana Habuša kako sanacija odlagališta za građane Grada Varaždina, a najviše za stanovnike Brezja, poboljšava kvalitetu života te da odvoz baliranog otpada predstavlja povećanje vrijednosti i privlačnosti za investitore cjelokupne zone Brezje bila su neprihvaćena zbog tvrdnje da se „Grad ne može zadužiti za zbrinjavanje baliranog otpada“. Mišljenje Ministarstva financija sada je potvrdilo da se Grad Varaždin ipak može zadužiti – poručili su.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Čačić će savjetovati kako obnoviti Zagreb, Fond će voditi žena s njegove liste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je Damir Vanđelić koji je podnio ostavku, trebao ostati na čelu Fonda za obnovu obnovu do sredine mjeseca, a ministar graditeljstva Darko Horvat je najavio da će pregovarati da ostane do kraja godine, Vanđelić će danas biti maknut, piše 24.sata.

Sazvana je, naime, sjednica Upravnog vijeća Fonda kojem je na čelu Horvat, a nova, privremena ravnateljica će biti Snežana Penović.

Snežana Penović je kadar bivšeg varaždinskog župana i predsjednika Reformista Radimira Čačića.

Prema informacijama 24.sata, Čačić bi također trebao imati neku vrstu savjetodavne uloge u Fondu za obnovu.

Penović je bila zaposlenica Ministarstva graditeljstva, a premještena je u Fond kada je on osnovan. Trenutačno je direktorica stručne službe zadužena za praćenje obnove. Snežana Penović je bila i sa suprugom Leom na listi Reformista na lanjskim izborima u 10. izbornoj jedinici. Listi je povjerenje dalo 0,15 posto birača ili njih 299. Penović je osvojila 9 glasova, a suprug 8 glasova.

Leo Penović je bio za vrijeme Vlade Zorana Milanovića i koordinator projekta “Zagreb na Savi” dok je ministar gospodarstva bio Radimir Čačić.

Za novog ravnatelja Fonda će biti raspisan natječaj. Dosad nije izabran zamjenik ravnatelju koji bi onda po svojoj funkciji preuzeo Fond nakon što je Vanđelić dao ostavku. Tri puta je natječaj poništen.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinsku Koku želi kupiti poduzetnik preko svoje tvrtke Kutjevo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska tvrtka Koka u utorak, 7. prosinca obavijestila javnost da su dobili ponudu za preuzimanje dionica.

Danica.hr piše da Koku preko svoje tvrtke Kutjevo želi kupiti Enver Moralić (86).

Koka je, inače, prihvatila financijski izvještaj za prošlu godinu prema kojem je ostvarila 1,28 milijardi kuna poslovnih prihoda i 11,1 milijun kuna neto dobiti. Usvojen je izvještaj o primanjima uprave i članova nadzornog odbora.

Tvrtka je u vlasništvu Vindije koja posjeduje čak 95,43 posto dionica Koke. Drugi je dioničar Erste banka s 0,42 posto, a treći Pero Vlainić sa 0,31 posto.

Kutjevo je putem svojeg opunomoćenog odvjetničkog društva izvijestilo upravu Koke o interesu za preuzimanje dionica tvrtke. Predložili su i sastanak na kojem bi iznijeli svoje namjere. Čeka se odgovor Vindije kao većinskog vlasnika.

Nakon smrti vlasnika Vindije Dragutina Drka, u medijima se svako malo spekulira s mogućom prodajom poslovnog carstva kojim ovog časa upravlja njegova obitelj – kćeri i zetovi. U tom svjetlu treba gledati i pismo namjere koje je Moralić uputio u Varaždin.

Moralić je bogati biznismen s razgranatim poslovnim carstvom koje obuhvaća poljoprivredne, ali i kemijske kompanije. U Hrvatskoj je vlasnik Kutjeva i Božjakovine, a u inozemstvu, kako se piše, kemijskih tvornica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje