Povežite se s nama

U fokusu

Grad Varaždin raspisao natječaje za zapošljavanje troje novih djelatnika na neodređeno!

Objavljeno:

- dana

IZMEĐU BOŽIĆA I NOVE GODINE

Grad Varaždin je u srijedu, 28. prosinca, raspisao javne natječaje za zapošljavanje tri nova djelatnika u gradskoj upravi!

Svega tri dana nakon Božića i četiri dana prije Nove godine raspisali su natječaj za zapošljavanje višeg stručnog suradnika za glavnu knjigu te višeg stručnog suradnika za javnu nabavu u Upravnom odjelu za financije.

Uz to, natječaj je raspisan i za zapošljavanje prometnog redara u Komunalnom odjelu. Kao rok za prijavu određen je 5. siječnja 2017. do ponoći.

Zgodan “tajming”

S obzirom da je jučer pao prijedlog proračuna gradonačelnika Gorana Habuša, do novih zapošljavanja svega pet mjeseci prije lokalnih izbora ipak neće doći.

Naime, prema Zakonu o proračunu,  u općinama i gradovima koji ne donesu proračune za sljedeću godinu, broj zaposlenih se ne smije povećavati. Iz toga je jasno da će natječaji biti poništeni.

Nevjerojatno je da je Habuš ovoga tjedna, tijekom kojeg je više puta mijenjao proračun (pa više nikome nije bilo jasno što se njime uopće planira), dao suglasnost da se natječaji za zapošljavanje raspišu.  

To opet otvara sumnju da su čelni ljudi Grada imali svoje kandidate, a objava natječaja između Božića i Nove godine je vrlo zgodna budući da tada malo tko čita Narodne novine i službene stranice Grada Varaždina.

Gradska uprava nabujala

Podsjećamo, gradska uprava je ove godine dodatno nabujala: u njoj je plaću primalo čak 109 zaposlenih, a u listopadu je zaposleno četvero novih ljudi, poslovna tajnica, stručna suradnica za udruge, ustanove i kulturu, savjetnik za elektroenergetiku i viši savjetnik za poduzetništvo.

Zanimljivo je da u Gradu još uvijek nisu javno objavili tko je zaposlen na radno mjesto savjetnika za poduzetništvo, pa je vjerojatno riječ o vrlo zanimljivom novozapošljavanju.

<< Evo tko će biti zaposlen u Gradu Varaždinu, gdje već radi 109 ljudi

<< KOJA ŽURBA Isti dan poništili natječaj za zapošljavanje referenta i raspisali novi!

S obzirom da je Habušev proračun pao, propao je njegov plan da u 2017. godini potroši 19,4 milijuna kuna za zaposlene, čak dva milijuna kuna više nego ove godine.

Za 17 sati zakazana je hitna sjednica Gradskog vijeća, na kojoj će gradski vijećnici odlučivati o privremenom financiranju. Ako to prihvati većina, Habušu će omogućiti da još tri mjeseca ostane raditi u Gradskoj vijećnici.

No, vijećnici će podrškom privremenom financiranju glasovati i za to da oni još dodatna tri mjeseca primaju po 1.000 kuna naknade iz gradskog proračuna.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Međimurski saborski zastupnik Ivica Baksa upisao štednju od 172.300 eura u imovinsku karticu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nezavisnu platformu Sjever u posljednjem sazivu Sabora predstavlja i Međimurec Ivica Baksa.

On je u našem parlamentu umjesto Matije Posavca.

Baksa je tako 14. lipnja predao svoju imovinsku karticu u kojoj navodi da je po zvanju tehničar cestovnog prometa, živi u Belici, oženjen je i ima djecu.

Kao saborski zastupnik Baksa će primati plaću od 1242 eura neto mjesečno, a volonterski će nastaviti obavljati i dužnost vijećnika Županijske skupštine Međimurske županije.

Prije ulaska u Sabor Ivica Baksa je od 2021. radi kao direktor i voditelj komercijalnih poslova u tvrtki Interkast d.o.o. Tamo mjesečno zarađuje 778,12 eura neto.

Njegova supruga radi u osnovnoj školi od 2008. godine i plaća joj je 1654,16 eura neto mjesečno.

Ovaj saborski zastupnik Sjevera lani je digao kredit u iznosu 40.000 eura u OTP-u s kamatom od 4,99 % i rokom otplate 10 godina. Također ima i jednokratno dugovanje od 20.000 eura.

I Baksina supruga ima kredit u iznosu 79.000 eura dignut 2020. godine u PBZ-u. Kredit bi trebala otplaćivati 30 godina u mjesečnom iznosu od 323,14 eura.

U imovinskoj kartici navodi se da Baksina supruga u Varaždinu ima gospodarski objekt kupljen putem kredita. Radi se o objektu površine 503 m2 i vrijednosti 75.000 eura, uz objašnjenje da je to neuređeni stambeni prostor u zgradi mješovite uporabe veličine 75 m2, a koji je posebni dio neodvojivo povezan sa suvlasništvom cijele nekretnine.

Međimurski saborski zastupnik posjeduje i dvije mobilne kućice za odmor vrijedne 40.000 eura. Baksa navodi i da je vlasnik 10 oranica i livada uglavnom na području Belice. Nekima je suvlasnik, a do većine je došao nasljedstvom. Najskuplja oranica je ona u Čakovcu vrijedna 50.000 eura, površine  549 m2, a Baksa ima udio od 50 posto.

Bračni par Baksa u imovinsku je karticu upisao štednju od 172.300 eura.

Nastavite čitati

U fokusu

Što ne valja s demografskim mjerama? Čak 72 posto mladih želi otići iz Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatsku u potrazi za kvalitetnijim životom želi napustiti 72 posto osoba u dobi od 18 do 30 godina, pokazala je studija.

Obično se kao razlozi nabrajaju: nemogućnost dobivanja boljeg posla, rješavanja stambenog pitanja, korupcija između javnog i privatnog sektora, konzervativnost sredine…

Želim iseliti u nadi da ću se vani lakše zaposliti u struci na barem nekoliko godina, objasnila je za Deutsche Welle Vanja, studentica eksperimentalne biologije na Sveučilištu u Zagrebu.

Kako kaže, otišla bi u Dansku, računajući s pravom na mirovinu koja se tamo ostvaruje nakon tri godine rada.

-Skupljala bih iskustvo i staž, kao i referencu u životopisu. A ovamo bih se vratila onda kad bih imala šanse posjedovati nekakvu nekretninu za život – naglasila je.

Drugi sugovornik u Njemačkoj živi već neko vrijeme.

-Otišli smo prije četiri i pol godine u Njemačku, djevojka i ja, odmah nakon njezina fakulteta, malo prije pandemije. Cijelo vrijeme mjerkamo kad bismo se vratili. I još ne znamo ni kad ni kako, jer se stanje u Hrvatskoj nije popravilo, nego pokvarilo. A pokvarilo se i ovdje, pa smo na neki način blokirani – kaže.

On i njegova partnerica su porijeklom iz sjeverozapadne Hrvatske, ona radi u medicini, a on u građevinarstvu. Kao što je rekao, nisu imali niti dandanas imaju „blagog pojma“ kako bi riješili svoje stambeno pitanje u Hrvatskoj, a i plaće su male…

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje