Povežite se s nama

U fokusu

Grad Varaždin raspisao natječaje za zapošljavanje troje novih djelatnika na neodređeno!

Objavljeno:

- dana

IZMEĐU BOŽIĆA I NOVE GODINE

Grad Varaždin je u srijedu, 28. prosinca, raspisao javne natječaje za zapošljavanje tri nova djelatnika u gradskoj upravi!

Svega tri dana nakon Božića i četiri dana prije Nove godine raspisali su natječaj za zapošljavanje višeg stručnog suradnika za glavnu knjigu te višeg stručnog suradnika za javnu nabavu u Upravnom odjelu za financije.

Uz to, natječaj je raspisan i za zapošljavanje prometnog redara u Komunalnom odjelu. Kao rok za prijavu određen je 5. siječnja 2017. do ponoći.

Zgodan “tajming”

S obzirom da je jučer pao prijedlog proračuna gradonačelnika Gorana Habuša, do novih zapošljavanja svega pet mjeseci prije lokalnih izbora ipak neće doći.

Naime, prema Zakonu o proračunu,  u općinama i gradovima koji ne donesu proračune za sljedeću godinu, broj zaposlenih se ne smije povećavati. Iz toga je jasno da će natječaji biti poništeni.

Nevjerojatno je da je Habuš ovoga tjedna, tijekom kojeg je više puta mijenjao proračun (pa više nikome nije bilo jasno što se njime uopće planira), dao suglasnost da se natječaji za zapošljavanje raspišu.  

To opet otvara sumnju da su čelni ljudi Grada imali svoje kandidate, a objava natječaja između Božića i Nove godine je vrlo zgodna budući da tada malo tko čita Narodne novine i službene stranice Grada Varaždina.

Gradska uprava nabujala

Podsjećamo, gradska uprava je ove godine dodatno nabujala: u njoj je plaću primalo čak 109 zaposlenih, a u listopadu je zaposleno četvero novih ljudi, poslovna tajnica, stručna suradnica za udruge, ustanove i kulturu, savjetnik za elektroenergetiku i viši savjetnik za poduzetništvo.

Zanimljivo je da u Gradu još uvijek nisu javno objavili tko je zaposlen na radno mjesto savjetnika za poduzetništvo, pa je vjerojatno riječ o vrlo zanimljivom novozapošljavanju.

<< Evo tko će biti zaposlen u Gradu Varaždinu, gdje već radi 109 ljudi

<< KOJA ŽURBA Isti dan poništili natječaj za zapošljavanje referenta i raspisali novi!

S obzirom da je Habušev proračun pao, propao je njegov plan da u 2017. godini potroši 19,4 milijuna kuna za zaposlene, čak dva milijuna kuna više nego ove godine.

Za 17 sati zakazana je hitna sjednica Gradskog vijeća, na kojoj će gradski vijećnici odlučivati o privremenom financiranju. Ako to prihvati većina, Habušu će omogućiti da još tri mjeseca ostane raditi u Gradskoj vijećnici.

No, vijećnici će podrškom privremenom financiranju glasovati i za to da oni još dodatna tri mjeseca primaju po 1.000 kuna naknade iz gradskog proračuna.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Dukat po sedmi put podigao otkupnu cijenu mlijeka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S ciljem očuvanja proizvodnje mlijeka na svom otkupnom području Dukat po sedmi put u ovoj godini podiže otkupnu cijenu mlijeka. Tako će od 1. listopada Dukat za svaku predanu litru mlijeka svojim kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa, odnosno ukupno 95 lipa više od početka godine.

Otkupna cijena mlijeka ovim će povećanjem biti čak 40 posto veća u odnosu na lanjski listopad.

– Za povećanje otkupne cijene mlijeka od početka godine izdvojili smo ukupno 121 milijun kuna kako bismo našim kooperantima barem dijelom kompenzirali strelovit rast ulaznih troškova i cijene energenata. Međutim, prerađivačka industrija ne može u potpunosti prenijeti povećane troškove u proizvodnji mlijeka na gotov proizvod i tako dodatno opteretiti potrošače. Kao najveći otkupljivač i vodeći prerađivač mlijeka čvrsto stojimo uz naše kooperante i činimo sve kako bismo očuvali njihove farme, no industrija ne može samostalno riješiti probleme u primarnoj proizvodnji mlijeka koja je na koljenima – istaknuo je direktor Dukata Duško Glišić te dodao kako vjeruje da država može, po uzoru na druge zemlje Europske unije, farmerima barem dijelom nadoknaditi rast ulaznih troškova putem dodatnih plaćanja i tako održati proizvodnju mlijeka na hrvatskim farmama. 

Primarna proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj u neprekidnom je padu. U posljednjih deset godina smanjena je za gotovo 30 posto, a posebno je alarmantan podatak da domaćom proizvodnjom mlijeka podmirujemo manje od 50 posto vlastitih potreba za mlijekom i da smo kao zemlja  prehrambeno ovisni o uvozu mlijeka i mliječnih proizvoda.

Nastavite čitati

U fokusu

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u srpnju ove godine 12 % više nego lani

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u srpnju 2022. u odnosu na lipanj 2022. u prosjeku su više za 0,4 %.

U odnosu na srpanj 2021., tj. na godišnjoj razini, u prosjeku su više za 12,3 %, dok su u godišnjem prosjeku više za 7,1 %, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije na godišnjoj razini najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u skupinama Prijevoz, za 19,2 %, Hrana i bezalkoholna pića, za 18,3 %, Restorani i hoteli, za 16,8 %, Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva, za 14,1 %, Rekreacija i kultura, za 10 %, Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, za 9,7 %, Razna dobra i usluge, za 7 %, te Odjeća i obuća, za 5,5 %.

Promatrano prema posebnim skupinama, najveći porast cijena u prosjeku na godišnjoj razini ostvaren je u skupini Energija, za 20,6 %.

Na mjesečnoj razini najviše su u prosjeku porasle cijene u skupinama Restorani i hoteli, za 4,9 %, Hrana i bezalkoholna pića, za 2,2 % te Rekreacija i kultura, za 2 % (+0,11 postotnih bodova).

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, u srpnju 2022. u odnosu na lipanj 2022. u prosjeku su više za 1,4 %. U odnosu na srpanj 2021., tj. na godišnjoj razini, u prosjeku su više za 12,7 %, dok su u godišnjem prosjeku više za 7,1 %.

Indeks potrošačkih cijena (IPC) koristi se kao opća mjera inflacije u Republici Hrvatskoj, a odražava promjene u razini cijena dobara i usluga koje u tijeku vremena nabavlja, koristi se njima ili ih plaća referentno stanovništvo (privatna kućanstva) radi potrošnje. Osim navedenog, koristi se i za očuvanje vrijednosti kod ugovora s indeksnim klauzulama (npr. za indeksiranje plaća u kolektivnim ugovorima, indeksiranje mirovina i slično), usporedbu kretanja cijena unutar zemlje između određenih gospodarskih sektora, kao osnova za deflacioniranje pojedinih kategorija nacionalnih računa i drugih statističkih serija te se primjenjuje za analitičke svrhe.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje