Povežite se s nama

U fokusu

Grad Varaždin raspituje se o kupnji MBO postrojenja?!

Objavljeno:

- dana

Varaždinski gradski vijećnici na jučerašnjoj su sjednici odlučivali samo o jednoj točki dnevnog reda, ali rasprava koja je prethodila glasovanju trajala je dva sata.

Aktualni sat protekao je u uobičajenom prepucavanju, a teme su bile šarolike, od ”kiparske kolonije”, problema s otpadom, pa do natječaja u gradskim tvrtkama.

Gradsko vijeće o busekima: Dva sata vrijeđanja, optuživanja i prebacivanja loptica

HDZ-ov Damir Habijan pitao je tko je naručio kipove redovnika, koliko je to koštalo, te na kraju, tko je tražio da se ” grčko-židovski” nos preoblikuje u manji nosić, a sve je nazvao ”kiparskom kolonijom”

Gradonačelnik Bosilj odgovorio je kronološki te napomenuo kako ga je u prvim danima mandata dočekao ugovor s autorom spornih kipova te potvrdio da je on na kraju taj ugovor i potpisao.

Habijana je zanimalo i kad će se ponovo odvijati jednosmjenska nastava u varaždinskim školama.

Na pitanje je odgovorio zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković da su nastavu u dvije smjene tražili ravnatelji zbog epidemiološke situacije i da je eventualna nova odluka na školama.

Među zanimljivijim pitanjima bilo je i ono bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka kojeg je zanimalo kakav je odgovor dobio Grad od Fonda za zaštitu okoliša.

– Zanima me što vam je Fond odgovorio na pitanje hoće li sufinancirati sanaciju otpada ako Grad kupi MBO postrojenje – pitao je Čehok.

Bosilj je rekao da intenzivno komuniciraju sa svim relevantnim institucijama vezano za problematiku otpada i da je spomenuti dopis zapravo jedan od mnogih. No, na taj dopis, kaže Bosilj, još nisu dobili odgovor.

– Ptičica vam je poslala ovaj jedan dopis. Mi smo u stalnoj komunikaciji s Fondom, Ministarstvom i drugom bitnim čimbenicima i kad prikupimo sve odgovore održat će se tematska sjednica Gradskog vijeća – rekao je Bosilj.

Spomenimo i da je na kraju odluka o busekima prihvaćena, ali da se moglo čuti svašta. U jednom trenutku je zamjenik Marković čak rekao da su buseki ”šrot vozila”.

U fokusu

Ister šef Varkoma, Grad bi kupio MBO! SDP je takve stvari još nedavno nazivao politikanstvom, a sad…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bruno Ister novi je direktor komunalne tvrtke Varkom. O tome se već dulje vrijeme nagađalo, a informacija je napokon postala službena. Ister, koji je inače dugogodišnji član SDP-a, direktorsku će funkciju službeno zauzeti 1. prosinca.

O njegovom imenovanju raspravljalo se i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Hrvoje Petrić iz Budimo grad pitao je danas gradonačelnika Bosilja zašto ima dvostruka mjerila te ga je podsjetio da je ne tako davno prozivao bivšu vlast zbog političkog kadroviranja.

– Prije četiri godine su Bosilj i Ister održali presicu prije sjednice Nadzornog odbora Varkoma, na kojoj su rekli da je Varkom pun stručnjaka, ali da politika uvijek stavi šape na njega. Tom su prilikom kritizirali kadroviranje Ivana Čehoka. A onda, prije par dana, odigrali su istu igru – rekao je Petrić.

O tome kako gradonačelnik mijenja mišljenje govorio je i Mario Lešina iz Nezavisne liste Ivana Čehoka. Njega je zanimalo kako to da se sad Grad interesira za kupnju MBO-a, a upravo je Bosilj takvu ideju u prošlom mandatu kritizirao.

Pred tri godine, Bosilj je naime rekao kako nema javnog interesa u kupnji MBO-a te je Čehoka i njegove suradnike nazvao populistima.

Bosilj sad nastoji opravdati i Istera u Varkomu i mogućnost da Grad kupi MBO.

– Ovim putem čestitam gospodinu Isteru, od 1. prosinca on je novi direktor, Nadzorni odbor izabrao ga je jednoglasno 8:0. Statut tvrtke dozvoljava imenovanje, a Ister je od svih vijećnika najviše involviran u pitanja Varkoma i bala. Vjerujem da će polučiti dobar rezultat – rekao je Bosilj. Istaknbuo je i da da su Isterovo imenovanje pozdravili i u čelništvu Hrvatskih voda te je odmah primljen poziv na sastanak.

Što se pak tiče MBO-a, Bosilj podsjeća kako ima savjetodavno tijelo koje se bavi problemom bala. Među ostalima, u tom povjerenstvu sjedi i Mirka Jozić, bliska suradnica pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Bandića. Upravo ona je navedena kao voditeljica projektnog tima kontakt Grada za operativna pitanja.

Varaždinski gradonačelnik objašnjava kako je kupnja MBO-a samo jedna od mogućnosti, te da moraju provjeriti sve opcije prije nego se donese konačna odluka, odnosno da je cilj analizom doći do najpovoljnije opcije.

Osvrnuo se i na činjenicu da realizacija projekta Regionalnog centra Piškornica još nije na vidiku.

– Regionalni centar Piškornica neće biti gotov još sigurno 4 ili 5 godina i država će svoje odgovornosti prebaciti na jedinice lokalne samouprave i mi moramo imati razne opcije kako bismo to mogli riješiti – kaže Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

Odbijena žalba Ivkoma, varaždinsko smeće ipak ide u Jerovec?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Komunalni otpad koji se iz Varaždina trenutno odvozi u Davor, mogao bi se od nove godine odvoziti u Jerovec.

– Ivkom se žalio na rješenje inspekcije koje je naložilo da se mora primati varaždinski mješoviti komunalni otpad, ali drugostupanjsko tijelo je donijelo odluku da Ivkom mora primiti naš otpad. Poslao sam prijedloga sporazuma prema gradu Ivancu za primanje našega otpada. Nažalost odgovora nema – rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj na sjednici Gradskog vijeća.

Podsjetimo da je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u više navrata rekao da neće dozvoliti da varaždinsko smeće dolazi u Jerovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje