Povežite se s nama

U fokusu

Grad Varaždin s 19 milijuna kuna u izgradnju servisne ceste u Gospodarskoj zoni Brezje

Objavljeno:

- dana

Grad Varaždin uspješno je prošao 2. fazu postupka dodjele, u kojoj je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije izvijestila da je odobreno 9,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava za izgradnju servisne ceste u Gospodarskoj zoni Brezje.

Izgradnja nove prometnice i odvodnja sufinancirat će se, sukladno indeksu razvijenosti jedinice područne (regionalne) samouprave, s 52 posto sredstava iz Europskog fonda za konkurentnost i koheziju 2014. – 2020. godine.

Riječ je o projektu iznimno bitnom za građane i razvoj gospodarskih aktivnosti na području koje je još 2012. godine trebalo biti oslobođeno baliranog otpada, izjavio je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok na današnjoj konferenciji za medije.

– Riječ je o prvom projektu kojeg smo pripremili u roku od 20 dana nakon preuzimanja vlasti u Gradu. Usmjeren je u stvaranje komunalne i gospodarske infrastrukture koja obuhvaća odvodnju i vodovod. S ovim projektom miču se i bale radi probijanja servisne ceste. Čim se komunalno opremi zona, “planut će” sve parcele – najavio je Čehok.

Naglasio je i da je Grad od 20. prosinca 2018. do danas, dakle u svega mjesec dana ukupno povukao 55 milijuna kuna.

U provedbu dvogodišnjeg projekta ukupne vrijednosti 19 milijuna kuna uključen je i Varkom koji će dati tehničku potporu i dio novca za uređenje 1.400 metara dugačke prometnice i biciklističko – pješačke staze široke 5 metara.

Dodajmo da  ukupni iznos prihvatljivih troškova iznosi 19.021.281 kunu, a Grad Varaždin će sufinancirati projekt s 9.054.837 kuna.

U fokusu

Rastu cijene plina i struje, a meso poskupljuje za 30 posto

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Posljednjih mjeseci zahvatio nas je val poskupljenja, a potrošačka košarica sve je skuplja. Suočavamo se s višim cijenama goriva, a poskupjele su i osnovne namirnice, od žitarica i ulja, voća i povrća, pa do pekarskih proizvoda.

Osim što su najavljene više cijene energenata, odnosno struje i plina, očekuje nas i poskupljenje mesa i to za čak 30 posto.

Kako su ovih dana pisali nacionalni mediji, sve ovisi o tome koliko će cijene energije otići gore. Živa stoka je već 25 posto skuplja u odnosu na razdoblje prije nove godine, a neminovno je da će rasti i cijene prerađenog mesa na policama.

Na povećanje cijena energenata osvrnuo se i premijer Plenković. Najavio je tri seta mjera za ublažavanje rasta cijena

– Ići ćemo s tri seta mjera, povećati naknade za socijalno ugrožene, to su vaučeri do 200 kuna za struju. Preispitat ćemo sve stavke koje igraju ulogu u određivanju cijene plina i struje. Tu treba sudjelovati i HEP. Treći skup mjera se odnosi na iznos stope PDV-a. Znamo da je PDV na struju 13%, na plin je 25%, tu postoji prostor koji ćemo iskoristiti da smanjimo ukupan iznos cijena za građane. Svi resori na dnevnoj razini razgovaraju o tome, pa i ja osobno – rekao je Plenković.

Nastavite čitati

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje