Povežite se s nama

U fokusu

Grad Varaždin u plusu od 27,3 milijuna kuna: to su najbolji financijski rezultati u 10 godina

Objavljeno:

- dana

Grad Varaždin napravio je izvješće o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine, a rezultati su više nego ohrabrujući: grad u fiskalnom i financijskom smislu postiže najbolje rezultate u posljednjih deset godina!

Prišparali i na plaćama zaposlenika

Porezni prihodi od dohotka za prvu polovicu godine ostvareni su za gotovo 20 % više od planiranih, ali i za 20% više od ostvarenih u istom razdoblju 2017.! Ukupno je prihodovano oko 65 milijuna kuna, u odnosu na planiranih 55 milijuna.

– To znači da je u samo godinu dana fiskalni kapacitet Grada Varaždina povećan za gotovo 20 %, pri čemu treba istaknuti i da su to najvažniji prihodi u strukturi svih prihoda. To znači da je niska stopa nezaposlenosti i visoka stopa zaposlenosti dovela do rasta poreznih prihoda unatoč činjenici da Hrvatsku napušta dio radne snage – izvjestili su iz Grada Varaždina.

Značajni rezultati postignuti su i kod poreza na imovinu. Taj je porez ove godine dvostruko veći u odnosu na prošlu godinu, odnosno u prvih šest mjeseci Grad Varaždin je od poreza na imovinu prihodovao kao za cijelu prošlu godinu.

– I kretanje prihoda od administrativnih pristojbi koje se plaćaju većinom na nove objekte, pokazuje rast od 5 %. Rastu i prihodi od komunalnih doprinosa i naknada, što također pokazuje i sve ažurnije praćenje naplate – poručuju iz Grada Varaždina.

– U samo godinu dana uspjeli smo pokrenuti više projekata nego bivši u šest godina, potaknuti investicije, započeti s građevinskim komunalnim radovima, urediti grad, pripremiti i veće građevinske projekte, privući novac iz EU i državnih fondova i ostvariti ovakav rekordni višak! S druge strane smanjili smo broj zaposlenih, nema više zapošljavanja po političkim vezama i masa plaća je smanjena za gotovo 20 % u odnosu na planove. Kada tome pridodamo i daleko veće aktivnosti naših komunalnih tvrtki, vidi se da grad ponovno živi i da se u gradu radi. Ovakvi rezultati nisu slučajnost nego posljedica rada svih zaposlenika. Sada je valjda svima jasno zašto se bivša vlast tako grčevito bori da se ponovno vrati u fotelje: pokazali smo da smo sposobniji, ali da istodobno štedimo i pazimo na svaki izdatak te ne zapošljavamo samo zato što su to naši stranački prijatelji. Ovakav trend treba zadržati – poručio je varaždinski gradonačelnik.

U fokusu

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO Bosilj daje ostavku, Miroslav Marković postaje gradonačelnik!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako ekskluzivno doznajemo, varaždinski gradonačelnik daje ostavku, a njegovu poziciju preuzima zamjenik Miroslav Marković.

Rezultat je to previranja u SDP-u, ali i Bosiljevog nezadovoljstva političkom situacijom u Varaždinu. Ova odluka i ne čudi s obzirom da su nedavno u Nacionalu objavljeni transkripti Bosiljevih razgovora s direktorom Varkoma Brunom Isterom u kojima najavljuje svoju ostavku.

Također, Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Tako je, među ostalim, vidljivo da je nositelj SDP-ove liste Neven Bosilj, a ako uzmemo u obzir da su funkcije gradonačelnika i člana Gradskog vijeća nemoguće i nespojive, sasvim je jasno da se u Gradskoj vijećnici upravo događa velika rošada. Konkretno, Bosilj ne može biti i gradonačelnik i gradski vijećnika jer mu to hrvatski zakoni ne dopuštaju.

Stoga je ovo očita prijevara birača u svakom slučaju. Prvo jer je kao gradonačelnik bio na izborima, a sad daje ostavku. Drugo jer je kao gradonačelnik nositelj liste što je zakonski nespojivo. I treće, tko može garantirati da će uopće biti aktivan u Gradskom vijeću ili će se i od toga maknuti, a varaždinsku politiku će voditi interesi stranačkih kadrova te odlučivati o budućnosti svih građana.

Kako doznajemo, Bosilj je čekao da se stvore zakonski okviri, odnosno da prođe zakonski rok kad njegov zamjenik može preuzeti funkciju gradonačelnika. Također, dosadašnji gradonačelnik, kako doznajemo, još razmišlja hoće li uopće aktivirati svoj mandat u Gradskom vijeću ili će potpuno odustati od politike nakon razočaranja cijelom političkom situacijom i činjenicom da nije uspio riješiti problem baliranog otpada.

Stoga će Grad Varaždin uskoro umjesto Bosilja voditi njegov zamjenik Miroslav Marković.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci će moći birati između devet lista na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina 31. ožujka objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Ista je lista objavljena i na stzranici Državnog izbornog povjerenstva.

Podsjetimo radi se o prijevremenim izborima za Gradsko vijeće, a Varaždinci na birališta izlaze 16. travnja.

Predano je ukupno devet lista.

Donosimo ih redom kojim ih je objavilo Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina:
1) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Ivan Čehok

2) HDZ i HSU, nositelj liste je Damir Habijan

3) HNS, HSLS, Laburisti, HSS-Braće Radić, nositelj liste je Igor Klopotan

4) Hrvatski suverenisti, nositelj liste je Dominik Klemenčić

5) MOST, nositelj liste je Krunoslav Vorih

6) Reformisti i Stranka hrvatskih umirovljenika – umirovljenici, nositelj liste je Radimir Čačić

7) Kandidacijska lista grupe birača, nositeljica liste je Dubravka Novak

8) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Davor Patafta

9) SDP, nositelj liste je Neven Bosilj

Kompletan popis tko se nalazi na čijoj listi nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje