Povežite se s nama

U fokusu

Grad Varaždin uveo stroge mjere štednje: svi gradski odjeli moraju smanjiti troškove za 30 posto!

Objavljeno:

- dana

NELIKVIDNOST I MANJI PRIHODI

U Gradu Varaždinu su uvedene stroge mjere štednje: sukladno odluci gradonačelnika Gorana Habuša, svi odjeli moraju korigirati mjesečne planove za veljaču i ožujak za čak 30 posto.

Iz toga su izuzete sve zakonske i ugovorene obveze, kao što su plaće ili ugovoreni radovi, ali se za trećinu moraju “skresati” svi ostali troškovi kao što su održavanje cesta ili javne rasvjeta, reprezentacije, ali i dotacije različitim udrugama.  

– U Gradu Varaždinu su od jučer poslijepodne su na snazi mjere privremene obustave izvršenja proračuna Grada Varaždina. Provode se kroz korekciju mjesečnih planova za veljaču i ožujak za 30 posto u svim upravnim tijelima Grada. U mjesečnim rashodima prioritet imaju ugovorene i zakonske obveze za koje će biti osigurana sredstva, a niti pročelnici niti ravnatelji korisnika proračuna ne smiju preuzimati nove obveze bez dozvole gradonačelnika – priopćili su iz Grada.

Od poreza gotovo milijun kuna prihoda manje!

Navode da će mjere štednje na snazi biti sljedećih 45 dana, a ako se ni nakon tog roka budžet ne stabilizira, gradonačelnik Goran Habuš će predložiti izmjene i dopune proračuna.

– Mjere se uvode zbog nepodmirenih obveza iz 2014. godine, nelikvidnosti te.slabijeg priljeva sredstava u gradski proračun. Usporedbe radi, prihodi od poreza na dohodak i prirez poreza na dohodak ostvareni u siječnju 2015. godine iznosili su  8.432.733 kuna, dok je u siječnju 2014. godine isti prihod ostvaren u iznosu 9.382.018 kuna – pojašnjavaju i napominju da je ta je ta mjera na snazi bila i 2012. godine.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

Narančasto upozorenje Meteoalarma i za sjever Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas i sutra, 22. i 23. lipnja, narančasto upozorenje zbog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Za danas, 22. lipnja, izdano je narančasto upozorenje za Slavoniju. Očekuje se maksimalna temperatura 33 do 37 °C. Za ostatak zemlje izdano je žuto upozorenje zbog vrućine.

Za sutra, 23. lipnja, za većinu zemlje izdano je narančasto upozorenje zbog vrućine. Očekuju se maksimalne temperature 33 do 36 °C. Narančasta je i zona oko Zagreba, u koju spadaju Varaždinska i Međimurska županija.

Narančasto znači da se očekuju toplinski valovi s temperaturama višim od 36 °C.

Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

“Gorjet” će cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!