Povežite se s nama

U fokusu

Grad Varaždin: Visoki trgovački sud ugovor između Varkoma i T7 Visa iz 2008. proglasio ništetnim

Objavljeno:

- dana

PRIOPĆENJE

Iz Grada Varaždina su izvijestili da su danas primili presudu Visokog trgovačkog suda kojom je ocijenjeno da je ugovor o interventnom odvozu i zbrinjavanju komunalnog otpada radi sanacije lokacije Brezje sklopljen između Varkoma i T7 Vis-a iz 2008. godine, kao i svi dodaci tom Ugovoru, ništetan.

– Visoki trgovački sud je potvrdio kako 2008. godine nisu bile ispunjene pretpostavke temeljem kojih bi se predmetni posao (zbrinjavanja baliranog komunalnog otpada uskladištenog na Brezju) mogao izravno povjeriti društvu u vlasništvu gosp. Patafte bez da je zato proveden zakonom propisani postupak. Ovo je prva pravomoćno potvrđena presuda kojom se sankcioniraju postupanja nekadašnje gradske vlasti i potvrđuje kako su se poslovi u ovom slučaju zbrinjavanja komunalnog otpada dodjeljivali mimo zakonom propisanih procedura. S obzirom da se radi o pravomoćnoj odluci, Grad Varaždin, Varkom i T&H Invest dužni su poštivati presudu te se više nitko ne može pozivati na Ugovor iz 2008. godine jer taj Ugovor ne postoji – istaknuli su iz Grada u priopćenju.

Isplata 8,2 milijuna kuna s kamatama

Dodaju da je potvrđena i presuda Trgovačkog suda u Varaždinu u dijelu u kojem se trgovačkom društvu T&H Invest, bivšem T7 Visu, nalaže da Gradu Varaždinu isplati iznos od 8.299.675,92 kn s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom od 2009. godine pa sve do isplate. 

– Osim ovog iznosa koji je putem Varkoma d.d. svojedobno transferiran trgovačkom društvu u vlasništvu gosp. Patafte za zbrinjavanje otpada, a koji nikada nije obavio, T&H Invest d.o.o. i Varkom d.d. dužni su Gradu Varaždinu solidarno isplatiti parnični trošak u visini od 1.564.474,00 kn. Ne samo da je ova presuda potvrda svega onoga što Grad sa svojim odgovornim osobama tvrdi u protekle četiri godine, već će ista nužno imati implikacije i na druge pravne poslove koje je Grad na čelu s gosp. Čehokom sklopio s trgovačkim društvima u vlasništvu gosp. Patafte, a kao što je na primjer sporna zamjena zemljišta u Brezju sa zemljištem u Jalkovcu, nekoliko puta manje površine i znatno manje vrijednosti. Ista će vrlo vjerojatno imati utjecaja i na kazneni postupak koji se vodi protiv potpisnika spornog ugovora iz 2008. godine međutim o tom će dijelu odlučiti nadležne institucije – navode iz Grada.  

“Potvrda da smo u pravu”

Stigla je i reakcija gradonačelnika Gorana Habuša.

– Ovo je velika i značajna pravna pobjeda Grada Varaždina koju smo dugo čekali.  Sada smo dobili potvrdu da smo bili apsolutno u pravu kada smo odlučili stati na kraj dogovorima ispod stola i namještanju poslova bez natječaja. Puno smo vremena i energije uložili u to i istina je na kraju pobijedila. Bili smo uvjereni od početka i nismo smo se dali smesti kada su mnogi počeli sumnjati i ponovo vraćati stara rješenja. Ovime je učinjen  veliki korak u zaštiti interesa građana. Sada imamo širom otvorena vrata jer ova presuda u nama s pravom budi veliki optimizam da ćemo se riješiti bala u Brezju na zakonit i najjeftiniji način kao što smo riješili i rješavamo  sve druge probleme koje smo naslijedili od bivšeg gradonačelnika. To je pobjeda cijele gradske uprave, pročelnice Branke Matavulj, njenog pravnog tima i mene osobno – ističe Habuš.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Zbog krize u Njemačkoj drvoprerađivači smanjili proizvodnju, Požgaj grupa našla nova tržišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako je drvno-prerađivačku industriju i graditeljstvo pogodila kriza, ponajprije u Njemačkoj, čini se da se po prvi put događa da Hrvatske šume ne mogu prodati predviđenu količinu trupaca. Odnosno, prema nekim informacijama do kojih je došao Lider, imaju višak.

Pad narudžbi je očekivan, jer nakon štete izazvane olujnim nevremenom uslijedila je kriza u Njemačkoj koju sve više osjećaju i druge europske zemlje. Potvrđuje to i čelni čovjek Požgaj grupe Nikola Požgaj koji kaže da se pad narudžbi mogao očekivati čak i da krize u Njemačkoj nije bilo s obzirom na to da su 2021. i 2022. bile rekordne godine u proizvodnji i izvozu drvno-prerađivačke industrije.

Naime, to su godine nakon pandemije kada su kupci nastojali popuniti skladišta robom koju su k tome plaćali skuplje, pa kad su se trgovci namirili, bilo je za očekivati pad bez obzira na krizu u Njemačkoj.

Doduše, on ne vjeruje da je došlo do ukupnog pada narudžbi drvnoprerađivačkih proizvoda i posljedično tome pojave viška trupaca zbog toga, nego kao jedini mogući uzrok neprodanih trupaca vidi u spomenutoj vjetrolomnoj oluji koja je oštetila mnoga stabla.

– Nisam siguran da ima viška trupaca u Hrvatskim šumama jer ih i oni režu onoliko koliko treba. Ako bi ih rezali više, to bi značilo da trupci negdje leže i postoji opasnost da počnu trunuti. Ali u HŠ najbolje znaju taj podatak, a ono što se može reći jeste da je s nekih tržišta, tu prvenstveno mislim na njemačko, naručeno manje drvno-prerađivačke robe u zadnje vrijeme – kaže Požgaj.

No dodao je da Požgaj grupa i dalje radi s istim kapacitetom, odnosno, pad njemačkih narudžbi nadomještaju novim narudžbama iz drugih zemalja.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

U fokusu

Poznat je datum kad kreće isplata povrata poreza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Porezna uprava objavila je da isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja. Pravo na povrat ima čak 830.122 porezna obveznika, a rješenje Porezne uprave počet će stizati od današnjeg dana.

-Na nivou Republike Hrvatske, sa stanjem na dan 15.04.2024. godine,  u postupku utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu kod ukupno 830.122 porezna obveznika utvrđena je razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 332.811.592,99 eura, dok je kod 97.512 poreznih obveznika utvrđena obveza za uplatu poreza na dohodak i prireza na dohodak u iznosu 35.290.255,23 eura – stoji u priopćenju Porezne uprave.

Temeljem godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu ukupno će 212.438 poreznih obveznika – mladih osoba ostvariti pravo na povrat više uplaćenog poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak s osnove umanjenja poreza fizičkim osobama, od toga 83.528  osoba do 25 godina života u iznosu od  75.881.564,42 eura, odnosno 128.910 mladih osoba od 26 do 30 godina života u iznosu od  100.127.481,51 eura.

Ostatak priopćenja donosimo u nastavku:

Obavijest o privremenim poreznim rješenjima u svezi povrata poreza na dohodak za 2023. građani će početi dobivati od 22. travnja 2024. u svoje Korisničke pretince u sustav eGrađani (https://gov.hr/?lang=hr), a Porezna uprava će tijekom svibnja započeti s dostavom rješenja poštom na adrese prebivališta ili uobičajenog boravišta.

Povrati poreza izvršavat će se onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat, kontinuirano prema redoslijedu kojim će se izdavati rješenja.

Visina povrata poreza ovisi o visini uplaćenog poreza i prireza, olakšicama na koje porezni obveznik ima pravo, te godinama života za mlade osobe (do 30 g.).

Očekuje se da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. godinu u posebnom postupku biti izvršena do kraja svibnja 2023. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje