Povežite se s nama

Život i društvo

Grad Varaždinske Toplice daje bespovratne potpore poduzetnicima

Objavljeno:

- dana

Kako bi u ovim posebnim okolnostima uzrokovanim epidemijom bolesti COVID-19 pomogli gospodarstvenicima s područja Varaždinskih Toplica, gradski su vijećnici na sjednici održanoj u ponedjeljak, 22. veljače, donijeli odluku o dodjeli bespovratnih potpora poduzetnicima za otklanjanje štete nastale u posebnim okolnostima epidemije.

Odlukom su utvrđene propisane mjere pomoći, način i uvjeti dodjele bespovratne potpore poduzetnicima (pravnim osobama i obrtnicima) s ciljem ublažavanja negativnih posljedica na poslovanje, očuvanje radnih mjesta i otklanjanje štete nastale u posebnim, kriznim okolnostima.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković pojasnila je da se pod nastalom štetom smatra pad prometa od najmanje 50 % za prosinac 2020., u odnosu na isto razdoblje u 2019. godini te siječanj i veljaču 2021., u odnosu na isto razdoblje u 2020. godini.

– Sredstva za potpore osigurana su u ovogodišnjem gradskom proračunu i dodijelit će se pravnim osobama i obrtnicima koji obavljaju svoju djelatnost na području grada, a kojima je obustavljeno ili ograničeno poslovanje. Korisnici potpore su ugostiteljski objekti svih skupina, uključujući i poduzetnike kojima je obustavljen rad ugostiteljskih objekata, ali su mogli pripremati te dostavljati hranu i piće – pojasnila je gradonačelnica.

Pravo na bespovratnu financijsku potporu imaju poduzetnici koji su zadržali u radnom odnosu sve radnike koji su kod njih bili zaposleni na dan stupanja na snagu Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Varaždinske županije, odnosno 21. studenog 2020. godine. Pravo na naknadu imaju i poduzetnici koji su zadržali u radnom odnosu sve radnike koji su kod njih bili zaposleni na dan stupanja na snagu Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, odnosno 28. studenoga 2020. godine.

– Bespovratnu financijsku potporu u iznosu od 9.000 kuna dobit će poduzetnici kojim imaju od jednog do tri radnika, a oni koji ima od četiri ili više radnika dobit će 15.000 kuna – rekla je Ratković.

Postupak dodjele bespovratne potpore provoditi će se putem Javnog poziva koji će se objaviti na službenim internetskim stranicama Grada Varaždinskih Toplica (http://www.varazdinske-toplice.hr) uključujući uvjete i kriterije te popis dokumentacije potrebne za prijavu.

Toplički su vijećnici usvojili i odluku o oslobađanju obveznika od plaćanja komunalne naknade i podmirenja naknade za uređenje voda za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi za obavljanje poslovne djelatnosti. Podmirenje naknade za uređenje voda na sebe će preuzeti Grad.

Gradonačelnica Ratković pojasnila je da se ovom odlukom obveznici plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište, a kojima je odlukama Nacionalnog stožera zbog epidemioloških mjera obustavljen rad, oslobađaju od obveze plaćanja komunalne naknade za prvo tromjesečje ove godine.

– Grad Varaždinske Toplice će u cijelosti podmiriti tu naknadu. Oslobađanje od obveze plaćanja komunalne naknade te podmirenje naknade za uređenje voda provodi se temeljem zaprimljenih zahtjeva, a pokaže li se potreba za nastavkom mjera pomoći, svakako ćemo produžiti rok za promjenu ovih mjera. Cilj ovih potpora je da napravimo sve što je u našoj moći da najugroženijoj skupini poduzetnika omogućimo da sačuvaju radna mjesta i da, po popuštanju mjera, nastave s poslovanjem – najavila je Ratković.

Život i društvo

Inovacija koja smanjuje prisutnost virusa – Varteks napravio odijelo s anti viralnim premazom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponudi modne i tekstilne kompanije Varteks, svoje mjesto pronašlo je i muško odijelo koje odlikuje posebna tehnološka inovacija. Iako se na prvi pogled ne razlikuje od drugih odijela u ponudi, novo odijelo vrlo je posebno, inovativno i drugačije – izrađeno je od Marzotto tkanine koju čini stopostotna runska vuna s anti viralnim premazom koji eliminira prisutnost virusa na površini tkanine.

O posebnosti ovog VIRAL OFF odijela dovoljno govori i to što je jedino takve vrste trenutno dostupno na hrvatskom tržištu i što ga možete pronaći samo u Varteksovoj ponudi.

Anti viralni premaz tehnološka je inovacija talijanskog proizvođača tekstila Marzotto koju je razvio i proizveo u suradnji s vodećom tvrtkom u biomedicinskom sektoru Polygiene. Prednosti anti viralnog premaza na tkanini su višestruke. Osim što dokazano smanjuje moguću prisutnost više od 99 % virusa unutar 2 sata (što potvrđuje ISO standard i certifikat Oeko-tex), VIRAL OFF premaz štiti odjeću, smanjuje potrebu za čišćenjem, dezinficira odjeću i produžava njen životni vijek. Premaz se aplicira na gotovu tkaninu proizvedenu od prirodnih vlakana kao što su vuna, pamuk ili lan, a aktivni sastojak premaza čini reakcijska masa titan dioksida i srebro klorida. Anti viralni premaz siguran je u dodiru s kožom, ne izaziva alergijske reakcije i nije opasan za zdravlje odraslih i djece, niti kućnih ljubimaca.

Kako bi zadržalo svoju učinkovitost odijelo s VIRAL OFF premazom održava se suhim kemijskim čišćenjem odijela koje neće narušiti njegova svojstva. VIRAL OFF premaz eliminira viruse čim dođu u dodir s tkaninom i osigurava da u roku od 2 sata s odjeće nestane prisutnost virusa koji mogu počivati na površini tkanine, no važno je napomenuti kako ne predstavlja potpunu zaštitu od zaraze. Anti viralna zaštita djeluje samo na viruse koji padnu na tkaninu odijela, a kako bi se umanjila mogućnost zaraze, i dalje je nužno pridržavati se svih propisanih epidemioloških mjera. Tome unatoč, VIRAL OFF tehnologija označava značajnu prekretnicu u tretiranju novih materijala i pomak ka zaštiti zdravlja koji moda može pružiti potrošačima, naznačujući tako da njezina funkcija nije da bude samo estetski lijepa, već i korisna i sigurna.
Hlače i sako VIRAL OFF Varteks odijela klasičnog su kroja u sivoj boji i izrađeni su od najfinije runske vune s dodatkom anti viralnog premaza, a možete ih pronaći na prodajnim mjestima Varteksa i u webshopu..

Nastavite čitati

Život i društvo

Na varaždinskom placu u subotu probajte hladno prešane zelene sokove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na varaždinskome placu se sutra, u subotu, 17. travnja održava Obiteljski dan pod motom „Zajedno za zdrav život“. Tim povodom svi će posjetitelji od 9 sati ujutro moći kušati zdravi zeleni hladno prešani sok, koji će im u trenu osnažiti imunitet i pomoći u borbi protiv bakterija i virusa.

U podjeli soka na varaždinskome placu sudjelovat će, među ostalima, i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, iz Gradske tržnice stoga pozivaju sve da degustiraju sok te ga uvrste u svoju dnevnu rutinu jer koristi njegove svakodnevne konzumacije su nebrojene. Na placu će se degustirati sok dobiven hladnim prešanjem jabuka, grejpa, blitve, špinata, salate, kelja i rotkvice.

Čak i mala količina soka dobivenog hladnim prešanjem, sadrži sve nutritivno korisne sastojke iz velike količine povrća i voća, koju bi bilo teško unijeti u organizam redovitim putem. Zeleni sokovi su alkalni po sastavu i superbogati klorofilom, koji oksigenizira krv. Pomažu izlučivanju otrova iz organizma te pročišćavaju probavni sustav. Bogati su fitonutrijentima – tvarima koje pomažu u izgradnji željeza u krvi.

I na kraju – zeleni sokovi sadrže obilje vitamina i minerala, koji se vrlo lako apsorbiraju u probavnom sustavu.

Nastavite čitati