Grad Varaždinske Toplice i ove godine nastavlja s programom poticanja razvoja pčelarstva te isplatom potpora pčelarima s područja grada, objavljeno je to na sastanku kojeg je gradonačelnica Dragica Ratković održala s pčelarima.

Pravo na potporu ostvaruju pčelari upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka u Republici Hrvatskoj, a koji na području grada imaju stacioniran pčelinjak.

Potpora se isplaćuje u iznosu od 75 kuna po pčelinjoj zajednici stacioniranoj na području grada Varaždinskih Toplica te 50 posto troška dobave novih pčelinjih zajednica.

– I ove smo godine odlučili pomoći našim pčelarima. Nažalost, sve se manje ljudi bavi ovim poslom, posebno mladih, i ovo je jedan od načina da ih potaknemo. Domaća proizvodnja i prirodni proizvodi neprocjenjivi su, a posebno je to došlo do izražaja za vrijeme pandemije koronavirusa. A da su domaći proizvodi i sve traženiji, potvrđuju i iznajmljivači kuća za odmor na području grada koje turisti, osobito strani, traže domaće delicije. Mislim da je to i budućnost, uvrstiti takve proizvode u turističku ponudu Varaždinskih Toplica – naglasila je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

Poručila je kako Grad stoji na raspolaganju pčelarima za sve njihove probleme i potrebe te im je spreman pomoći u svim segmentima.

Da potpore Grada Varaždinski Toplica puno znače, potvrđuje i Josip Novosel koji se pčelarstvom bavi već 22 godine.

– Prijašnjih je godina bilo puno izdašnije i puno bolje za samog pčelara u odnosu na danas kada imamo puno problema za poljoprivredom, pesticidima, bolestima, insektima, ali i samom prirodom, odnosno vremenom – rekao je iskusni pčelar.

Dodao je kako trenutno nisu zadovoljni plasmanom proizvoda jer otkupljivači meda imaju razne ponude koje ih ne zadovoljavaju jer nude premale cijene.

– Pronalaze med po jeftinijim cijenama i nabavljaju ga iz drugih država, a mi se moramo s tim nositi. Pčelari, svako za sebe, formiraju cijenu tako da ona pokriva troškove – rekao je Novosel te dodao kako se i prošle godine javio na poziv Grada te dobio 7.500 kuna na 100 košnica.

Inače, u 2019. godini Grad Varaždinske Toplice izdvojio je ukupno 52.100 kuna za isplatu potpora pčelarima koji su prijavljeni u Evidenciju pčelara i pčelinjaka.

Ukupno je subvencionirano 11 pčelara, a odvojeno je 38.100 kuna za 508 pčelinjih zajednica te 13.000 kuna za 40 novonabavljenih pčelinjih zajednica (325 kuna po pčelinjoj zajednici).

Komentari

Komentara