Povežite se s nama

Život i društvo

Grad Varaždinske Toplice nastavlja pomagati pčelarima

Objavljeno:

- dana

Kako bi pomogli pčelarima i pčelarstvu na svom području, u mandatu aktualne uprave Grada Varaždinskih Toplica treću godinu zaredom subvencionira se njihovu djelatnost. Od 2017. do 2020. godine Grad varaždinske Toplice za potpore poljoprivrednicima izdvojio je 515.000 kuna.

Od toga su potpore za pčelare u 2019. godini bile 51.100 kuna, a 2020. godine 45.900 kuna. U 2021. godini do sada su se pčelari javili za 41.400 kuna. Gradonačelnica Dragica Ratković i vijećnik u proteklom sazivu Gradskog vijeća Stjepan Denžić, održali su redoviti sastanak s pčelarima s područja Grada Varaždinskih Toplica. Jedan od 15-ak pčelara na području grada, Stjepan Golubić, ističe da je godina bila jako loša.

– Mi smo dosta aktivni, ali problem je ova godina. Sve se smrzlo. U zadnje tri godine nije bilo neke paše, a ovu godinu je totalna katastrofa, kaj bude dalje – ne znam. Grad nam već par godina pomaže da nam olakša – rekao je Golubić.

Upravo s ciljem da olakšaju pčelarima, ali i potaknu nove ljude na pčelarstvo, u ovom su mandatu pokrenuti poticaji za pčelare, naglasio je Stjepan Denžić.

– Uvidjeli smo da na našem području ima malo pčelara u odnosu na susjedne općine i gradove. Moj posao je bio da na neki način pomognemo pčelarima da barem zadrže te pčele koje imaju. To smo uspjeli. Sad nam slijedi drugi zadatak, a to je da počne povećanje, da u pčelarstvo privučemo i druge. Subvencioniramo 75 kuna po košnici i subvencioniramo 50 % repromaterijala, opreme, nabavke novih košnica, novih pčelinjih zajednica – rekao je Denžić i dodao da imaju informacije od pčelara o izrazito lošoj godini.

– Ne nazire se kraj ovom vremenu. Paša od livade skroz je podbacila zbog mraza. Već imamo štete i na begremu. Ovogodišnji su poticaji definirani, ali gradonačelnici ću predložiti da se razmotri da se poticaji u idućoj godini podignu – rekao je Denžić.

Gradonačelnica Ratković podsjeća da su u protekle dvije godine pčelarima pomogli s gotovo 100.000 kuna.

– Cilj nam je da imamo sve više pčelara, da 474 lipe koje su posađene uz Bednju zažive. Da tamo žive pčele, a znamo što one znače za prirodu i na kraju za nas. Težimo zdravom životu, razvoju zdravstvenog turizma na području Varaždinskih Toplica. Nadamo se i da će epidemija završiti pa da će naši pčelari imati iduće godine priliku tu na području grada plasirati svoje proizvode. Nastavljamo sa subvencioniranjem njihove proizvodnje i o ovoj za njih vrlo lošoj godini– poručila je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

Život i društvo

Predstavnici američkih turističkih agencija razgledali Varaždin i upoznali gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Grad Varaždin je jedna od najljepših turističkih destinacija Hrvatske, potpuno siguran za turiste! – zaželio je dobrodošlicu predstavnicima američkih turističkih agencija gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj.

Njih četrdesetak boravi na studijskom putovanju u Hrvatskoj, a u petak su razgledali grad Varaždin i upoznali se s njegovom turističkom ponudom.

Uz zvuke iz muzičke kamperice i gradskog notara Krunoslava Čolu, dobrodošlicu im je poželjela i Jelena Toth, direktorica ureda Turističke zajednice Grada Varaždina i organizatorica njihovog jednodnevnog boravka u Varaždinu.

Varaždin se priprema da ponovo bude jedna od destinacija za boravka američkih turista u Europi, odnosno u Hrvatskoj.

Nastavite čitati

Život i društvo

Summer wine i Starinski žmaki kao brand Općine Breznički Hum na 7. Gospodarskom sajmu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Kapucinskom trgu u središtu Varaždina u petak, 18. lipnja, u podne otvoren je 7. Gospodarski Sajam, na kojem se do nedjelje, 20. lipnja, predstavljaju brojni obrti, OPG-ovi, udruge, domaće radinosti, vinari i ugostitelji s područja sjeverozapadne Hrvatske.

>>FOTO 7. Gospodarski sajam Varaždin oživio Kapucinski trg

Među brojnim izlagačima je i općina Breznički Hum, čiji su štand nakon otvaranja Sajma obišli novoizabrani varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar te nekolicina gradonačelnika i načelnika općina s područja regije.

Načelnik općine Breznički Hum Zoran Hegedić najavio je da će bogata ponuda udruga i OPG-ova ove općine dobiti i glazbenu potporu uz nastup orkestra Limene glazbe Sveti Martin.

Predsjednica Udruge za kulturu i književnost Humščak Ružica Kišur Črlenec tom je prilikom gostima predstavila izlagače iz Brezničkog Huma Udrugu Humščak, komunalnu tvrtku Humko, OPG Futač, cvjećarnicu Dada i Vinariju Šafran.

Gostima je potom suvlasnik Vinarije Šafran Josip Tržec upriličio degustaciju vina i osvježavajućeg ljetnog voćnog koktela Summer wine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!