Povežite se s nama

Život i društvo

Grad Varaždinske Toplice s Mađarskom radi na osnaživanju turizma i poticanju održivog razvoja

Objavljeno:

- dana

Grad Varaždinske Toplice u suradnji s mađarskim partnerima intenzivno radi na pokretanju projekta u sklopu programa Interreg Mađarska – Hrvatska kojim bi se osnažio razvoj turizma s obje strane granice te potaknuo održivi razvoj u područjima vezanim uz vodu, kupališta, prirodu, zdrav okoliš, kulturu te tradiciju zdravog života i življenja.

Tako je sredinom veljače Varaždinske Toplice posjetila mađarska delegacija s kojom su predstavnici Grada održali sastanak s ciljem razmjena ideja i razmatranja mogućnosti za buduću suradnju. U mađarskoj delegaciji koju je zajedno sa svojim suradnicima primila gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković bili su zamjenica gradonačelnika Grada Kesztelyy Peterne Vozar, dr. Habil Lorant Bali, dr. Nagy Árpád Dezsőné te direktor Istvan Tisler.

Da su zajedničke teme brojne, potvrđuje i činjenica da se na sastanku razgovaralo o suradnji vezanoj uz četiri područja, a cilj je na natječaj Interreg Mađarska – Hrvatska prijaviti projekt od kojeg će profitirati obje strane i koji će doprinijeti dodatnom razvoju turizma, kao i poticanju održivog razvoja.

Kako je naglašeno na sastanku, zajednički bi projekt obuhvaćao razvoj novih i promociju postojećih turističkih ruta vezanih uz prirodu i kulturno-povijesne znamenitosti s ciljem privlačenja većeg broja turista s obje strane granice. Još jedna mogućnost suradnje odnosi se na izgradnju infrastrukture u skladu s održivim razvojem što bi uključivalo izgradnju novih kupališta, biciklističkih i pješačkih staza, kao i poboljšanje postojeće infrastrukture.

Budući da Varaždinske Toplice i Mađarska dijele puno zajedničkih tema te su povijesno i kulturno povezani, potencijala za razmjenu kulturnih i tradicionalnih vrijednosti, te organizaciju zajedničkih festivala, izložbi i događaja koji će promovirati kulturu, umjetnost i tradiciju života je mnogo.

Ključni dio zajedničkog projekta bit će i edukacija stanovništva i turista o važnosti očuvanja prirode, zdravlju i kulturu te održivom razvoju, a ovaj bi se cilj mogao ostvariti kroz organizaciju seminara, edukativnih programa i drugih događanja.

Zadovoljstvo posjetom mađarskih gostiju izrazila je i gradonačelnica Ratković naglasivši kako je Grad Varaždinske Toplice uvijek otvoren za svaku vrstu suradnje.

– Drago mi je što je Mađarska prepoznala Varaždinske Toplice kao potencijalnog partnera u čitavom nizu područja. Mnogo toga nam je zajedničko, posebno teme vezane uz vodu, kupališta, prirodu, zdrav okoliš, kulturu te tradiciju zdravog života i življenja. Naš Grad uvijek je otvoren za svaku dobru suradnju, posebno kada ona doprinosi podizanju kvalitete turističkih sadržaja, kulturno-povijesne baštine i razvoju samih Varaždinskih Toplica kao turističke destinacije te jačanju njihove prepoznatljivosti u Hrvatskoj i Europi – rekla je gradonačelnica Ratković.

Mađarska delegacija istaknula je kako je potencijala za suradnju mnogo te da itekako postoji prostor za zajedničko razvijanje programa koji će pridonijeti razvitku obje strane granice, a ovaj su posjet iskoristili i kako bi gradonačelnicu Ratković i njene suradnike pozvali u Mađarsku gdje će nastaviti razgovore o konkretnim idejama za pokretanje suradnje i zajedničkih projekata.

Život i društvo

U V. Toplicama raspravljalo se o utjecaju društvenih mreža na djecu i mlade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Grada Varaždinske Toplice u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Varaždin, u srijedu je uspješno održana besplatna javna tribina pod nazivom “Utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade”, a sam događaj je privukao interes šire populacije.

Moderatorica tribine bila je Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica POU Varaždin, koja je vodila panel raspravu i potaknula konstruktivnu razmjenu mišljenja.

-Cilj tribine je prvenstveno informirati i osvijestiti građane o ovoj temi, budući da u društvu postoje određeni izazovi koji se tiču utjecaja društvenih mreža na ponašanje, uvjerenja i vrijednosti djece i mladih. Stoga smo okupili stručnjake iz područja socijalne pedagogije, kriminalistike i dječje psihijatrije koji će podijeliti svoja iskustva te u konačnici prikazati utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade – izjavila je Velimirović Vukalović.

Tribina je održana u Kino dvorani u Varaždinskim Toplicama, s početkom u 18:00 sati, te je okupila istaknute stručnjake iz različitih područja relevantnih za temu.

Sudionici tribine bili su Melita Jeremić, socijalna pedagoginja i vanjska suradnica Zavoda za socijalni rad Varaždinske županije, koja je podijelila svoje iskustvo u vođenju mjera nadzora u obiteljima koje trebaju savjetodavnu pomoć, usmjeravanje i podršku, dr. med. Valentina Bosilj Roki, dječja psihijatrica u Općoj bolnici Varaždin, koja je donijela stručni uvid u utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih te Igor Planinc, policijski službenik za mladež i obradu kriminaliteta u Policijskoj postaji Varaždin, koji je istaknuo važnost prevencije i sigurnosti na internetu.

Tema tribine doticala se djece i mladih koji odrastaju uz najmodernije tehnologije, živeći u virtualnom svijetu. Stručnjaci su raspravljali o utjecaju društvenih mreža na osobni razvoj, formiranje identiteta te potencijalne posljedice koje takvo odrastanje može nositi sa sobom.

Gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice Dragica Ratković, istaknula je važnost ovakvih događaja i podržala inicijativu za organizaciju tribina i predavanja namijenjenih razumijevanju suvremenih izazova s kojima se susreću djeca i mladi.

-Ovakve javne tribine imaju za cilj pružiti relevantne informacije i educirati našu zajednicu kako bismo bolje razumjeli utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade. Naše društvo mora biti svjesno utjecaja koju tehnologija ima na naše mlade generacije, kako bismo mogli pružiti podršku, zaštititi ih od potencijalnih opasnosti i omogućiti im sigurno i zdravo odrastanje. Grad Varaždinske Toplice će i dalje podržavati slične inicijative koje imaju za cilj dobrobit naše djece i mladih, te poticanje sigurne i odgovorne upotrebe tehnologije – izjavila je gradonačelnica.

Uz zahvalu svim sudionicima i posjetiteljima, Grad Varaždinske Toplice i Pučko otvoreno učilište Varaždin najavljuju daljnje slične događaje i aktivnosti usmjerenih prema razumijevanju suvremenih izazova koji proizlaze iz korištenja društvenih mreža.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždin: na svetkovinu Tijelova Presveti Oltarski Sakrament bit će trajno izložen na čašćenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na svetkovinu Tijelova u četvrtak, 8. lipnja, Presveti Oltarski Sakrament bit će trajno izložen na čašćenje u kapeli TEK-a u Uršulinskoj ulici 1. u Varaždinu, izvjestili su iz Varaždinske biskupije.

U kapelici će na Tijelovo varaždinski biskup Bože Radoš u 19.30 sati predslaviti svetu misu, nakon čega će Presveti Oltarski Sakramenat biti izložen za trajno klanjanje.

Na toj svetoj misi zbog ograničenosti prostora sudjelovat će samo koordinatori trajnog euharistijskog klanjanja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje