Povežite se s nama

U fokusu

Grad Varaždin želio kupiti Stari grad, srušiti ga i na tom mjestu izgraditi stanove

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Varaždinski gradski vijećnici burno su raspravljali o tome treba li Grad Varaždin kupiti Stari grad, srušiti ga i na tom mjestu izgraditi radničke stanove. Sjednica je održana 1925. godine, a nakon puno svađa i rasprava, Grad je odlučio kupiti Stari grad, ali ne za gradnju stanova, nego ga je na upravljanje dao Gradskom muzeju.  

Ispričao je to gradskim vijećnicima u ponedjeljak ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini želeći ih uvjeriti da bi Grad trebao kupiti Varteksovu robnu kuću na Franjevačkom trgu i kuću Ritz. Te objekte prodaje Zagrebačka banka, cijena je oko 10 milijuna kuna, pa je po hitnom postupku na dnevni red u ponedjeljak uvršten zaključak da se krene u pregovore za kupnju objekata u samom centru. 

– Nakon puno rasprava i svađa 1925. sačuvan je Stari grad i predan Muzeju na upravljanje. Ravnatelj Muzeja Krešimir Filić je 50-ih godina imao slične probleme, a tada mu je na upravljanje dana palača Sermage. Brojni uglednici su mu tada prigovarali da će Varaždin pretvoriti u Muzej. On je odgovorio: „Varaždin je sam po sebi veliki i lijepi muzej.“ Grad se potom, prije 40-ak godina, obvezao izložiti djela Miljenka Stančića, ali taj ugovor do danas nismo ispunili – napomenuo je Morandini.

Iznio je podatak da Grad muzej ima izloženo svega pet posto svojega fundusa, a Varteksova robna kuća, koja se prostire na 2.600 kvadrata, bila bi, kaže, idealna da se u prizemlju otvori novi galerijski prostor, na katu bi se mogla izložiti Stančićeva djela, a u podrumu, atomskom skloništu bio bi spremišni prostor.

Vijećnici HDZ-a su istaknuli da su protiv kupnje, jer se Grad mora zadužiti za 10 milijuna kuna, što nije opravdano zbog niza drugih financijskih problema. Vijeće je većinom glasova podržalo da se krene u pregovore o kupnju, pri čemu su vijećnici HDZ-a bili protiv, a Hrasta suzdržani. 

Izvor:
Foto: Arhiva

U fokusu

Iz Vindije jasni: Nemamo namjeru prodavati dionice Koke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas smo pisali o tome da Koku želi preuzeti Enver Moralić, preko svoje tvrtke Kutjevo.

Varaždinsku Koku želi kupiti poduzetnik preko svoje tvrtke Kutjevo

Zagrebačkoj je burzi Vindija danas, 8. prosinca, poslala stav vezano na dionice Koke. Potpisuje ga Nenad Klepač, Predsjednik Uprave Vindije.

– Ovim putem želimo informirati Upravu Koke, ostale dioničare i sve zainteresirane strane da Vindija d.d. kao većinski vlasnik, i s današnjim danom imatelj 96,36 % ukupno izdanih dionica, nema nikakvu namjere niti sada niti u narednom razdoblju prodavati bilo koji dio svojih dionica Koke. Naime, Koka je integralni dio poslovanja Vindija Grupe i jedna je od naših ključnih članica. Kao takva je dio naše poslovne strategije te zajedno s mliječnim poslovanjem čini cjelinu našeg poslovanja u prehrambenoj industriji te prisutnosti na tržištu RH, regije i ostalog izvoza – piše u dopisu Vindije.

Nastavite čitati

U fokusu

Čačić će savjetovati kako obnoviti Zagreb, Fond će voditi žena s njegove liste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je Damir Vanđelić koji je podnio ostavku, trebao ostati na čelu Fonda za obnovu obnovu do sredine mjeseca, a ministar graditeljstva Darko Horvat je najavio da će pregovarati da ostane do kraja godine, Vanđelić će danas biti maknut, piše 24.sata.

Sazvana je, naime, sjednica Upravnog vijeća Fonda kojem je na čelu Horvat, a nova, privremena ravnateljica će biti Snežana Penović.

Snežana Penović je kadar bivšeg varaždinskog župana i predsjednika Reformista Radimira Čačića.

Prema informacijama 24.sata, Čačić bi također trebao imati neku vrstu savjetodavne uloge u Fondu za obnovu.

Penović je bila zaposlenica Ministarstva graditeljstva, a premještena je u Fond kada je on osnovan. Trenutačno je direktorica stručne službe zadužena za praćenje obnove. Snežana Penović je bila i sa suprugom Leom na listi Reformista na lanjskim izborima u 10. izbornoj jedinici. Listi je povjerenje dalo 0,15 posto birača ili njih 299. Penović je osvojila 9 glasova, a suprug 8 glasova.

Leo Penović je bio za vrijeme Vlade Zorana Milanovića i koordinator projekta “Zagreb na Savi” dok je ministar gospodarstva bio Radimir Čačić.

Za novog ravnatelja Fonda će biti raspisan natječaj. Dosad nije izabran zamjenik ravnatelju koji bi onda po svojoj funkciji preuzeo Fond nakon što je Vanđelić dao ostavku. Tri puta je natječaj poništen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje