Povežite se s nama

U fokusu

Grad Varaždin želio kupiti Stari grad, srušiti ga i na tom mjestu izgraditi stanove

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Varaždinski gradski vijećnici burno su raspravljali o tome treba li Grad Varaždin kupiti Stari grad, srušiti ga i na tom mjestu izgraditi radničke stanove. Sjednica je održana 1925. godine, a nakon puno svađa i rasprava, Grad je odlučio kupiti Stari grad, ali ne za gradnju stanova, nego ga je na upravljanje dao Gradskom muzeju.  

Ispričao je to gradskim vijećnicima u ponedjeljak ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini želeći ih uvjeriti da bi Grad trebao kupiti Varteksovu robnu kuću na Franjevačkom trgu i kuću Ritz. Te objekte prodaje Zagrebačka banka, cijena je oko 10 milijuna kuna, pa je po hitnom postupku na dnevni red u ponedjeljak uvršten zaključak da se krene u pregovore za kupnju objekata u samom centru. 

– Nakon puno rasprava i svađa 1925. sačuvan je Stari grad i predan Muzeju na upravljanje. Ravnatelj Muzeja Krešimir Filić je 50-ih godina imao slične probleme, a tada mu je na upravljanje dana palača Sermage. Brojni uglednici su mu tada prigovarali da će Varaždin pretvoriti u Muzej. On je odgovorio: „Varaždin je sam po sebi veliki i lijepi muzej.“ Grad se potom, prije 40-ak godina, obvezao izložiti djela Miljenka Stančića, ali taj ugovor do danas nismo ispunili – napomenuo je Morandini.

Iznio je podatak da Grad muzej ima izloženo svega pet posto svojega fundusa, a Varteksova robna kuća, koja se prostire na 2.600 kvadrata, bila bi, kaže, idealna da se u prizemlju otvori novi galerijski prostor, na katu bi se mogla izložiti Stančićeva djela, a u podrumu, atomskom skloništu bio bi spremišni prostor.

Vijećnici HDZ-a su istaknuli da su protiv kupnje, jer se Grad mora zadužiti za 10 milijuna kuna, što nije opravdano zbog niza drugih financijskih problema. Vijeće je većinom glasova podržalo da se krene u pregovore o kupnju, pri čemu su vijećnici HDZ-a bili protiv, a Hrasta suzdržani. 

Izvor:
Foto: Arhiva

U fokusu

Župan Stričak odgovorio na prozivku Čačića – kazao je oštro „ne“ reformističkim benđikama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

čačić stričak

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak danas se, 21. siječnja, osvrnuo na izjave Radimira Čačića u vezi ulaganja u Varaždinske Toplice. Prema riječima bivšeg župana, Stričak je iz Razvojnog sporazuma Sjever potpuno izbacio investiciju od 600 milijuna u novi hotelski kompleks na tom području.

– Projekt izgradnje hotela Jupiter vam je kao tibetanski Jeti. O njemu se priča, a nitko ga nije vidio. U našim smo arhivama vezano na tu temu našli svega jednu sličicu iz 2013. godine, iz doba župana Štromara. Kao što bi rekao moj prethodnik „Pa nisi valjda toliko glup da ne možeš sam sebi izdati i napisati građevinsku dozvolu!“. Stoga pozivam bivšeg župana Čačića da dostavi tu građevinsku ili lokacijsku dozvolu, taj glavni ili idejni projekt vezan uz izgradnju hotela Jupiter. U arhivi Varaždinske županije od toga nema ničeg! Bila je prijava samo imenom i prezimenom na Razvojni sporazum Sjever. Bez ičega, samo: „Mi želimo 600.000 kuna za razvoj hotela.“ – navodi Stričak.

Točno je, dodaje župan, da su susjedne županije prijavljivale slične projekte, no ti projekti su vezani uz zdravstvo, a ne za izgradnju hotela sa pet zvjezdica.

– Naravno da sam negdje u sedmome mjesecu prošle godine taj hotel maknuo iz prijave za Razvojni sporazum Sjever i uvrstio izgradnju Kampusa FOI-ja. Kada se Fakultet izgradi kroz 10-ak godina i kada odškoluje i iznjedri tisuću mladih stručnjaka, ambicioznih i školovanih ljudi, ti ljudi će dati vrijednost desetak hotela Jupiter. A uloga županije nije da gradi hotele i motele, nego da gradi škole i bolnice. „Da“ Kampusu FOI-ja, „ne“ hotelu Jupiter, za što ne postoji ništa. “Da” obrazovanju, „ne“ reformističkim benđikama – oštro je ustvrdio župan Stričak.

Još jednom je prozvao bivšeg župana Čačića „neka donese taj projekt, neka ga vidimo“. – Možda je u Tibetu, tko zna? – pita se Stričak.

Nastavite čitati

U fokusu

Strahonja: Dao sam ostavku u NO Čistoće iz osobnih razloga i ne želim se uvlačiti u političke igre

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vjeran Strahonja podnio je ostavku na mjesto predsjednika Nadzornog odbora Čistoća, a informaciju nam je danas potvrdio varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

Kao razlog ostavke, Strahonja navodi osobne razloge. Također, kaže kako je Nadzorni odbor radio dobro, sve odluke donesene su jednoglasno, ali navodi i kako se ne želi uvlačiti u političke igre.

Vjeran Strahonja dao ostavku na mjesto predsjednika Nadzornog odbora Čistoće

– Nadzorni odbor radio je jako dobro, sve odluke donosili smo jednoglasno i moj posao tamo je odrađen. Ostavka je uslijedila iz osobnih razloga, zaista imam puno obaveza, a u Nadzornom odboru ne mogu više ništa bitno pridonijeti. Također, ne želim se uvlačiti u političke stvari, to nije dobro, a ja to ni ne mogu. Nadzorni odbor mora funkcionirati isključivo po Zakonu, a uvlačenje Uprave i ostalih tijela u politiku nije nikako dobro – objasnio nam je Strahonja.

Podsjetimo, gradonačelnik Bosilj napomenuo je danas kako ne želi da se ime Vjeranja Strahonje nabilo koji način povezuje s Čehokom i Avarom.

– Odradio je posao u Nadzornom odboru. Proveo je sve preporuke revizije, a uz to ne želim da ga itko stavlja u istu rečenicu s Čehokom ili Avarom. I dalje ostaje moj savjetnik – rekao nam je danas Bosilj.

Ostavku je komentirao i bivši gradonačelnik i gradski vijećnik Ivan Čehok.

– Ne znam kakve veze ima Strahonja s Avarom i sa mnom jer mi s njim ne želimo imati nikakve veze. Zna se tko prvi napušta brod koji tone. Podizanje cijena smeća, ostali problemi s otpadom, imenovanja direktora mimo natječaja… Sve to samo je dokaz da je ova gradska vlast u rasulu – rekao je Čehok.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje