Povežite se s nama

U fokusu

„Građani moraju znati sve što radimo!“

Objavljeno:

- dana

Marijan Cingula, nezavisni kandidat za varaždinskoga gradonačelnika

Rezultati prvog kruga izbora nedvosmisleno pokazuju da su se građani Varaždina odlučili za promjenu, naglasio je prof. dr. Marijan Cingula, nezavisni kandidat za varaždinskoga gradonačelnika, kojemu su uoči drugog kruga izbora podršku dali dr. Mirjana Kolarek-Karakaš, Stanko Bezak te Ladislav Ilčić.

– Čak 62,26 posto glasova dobile su opcije koje ne podupiru sadašnju gradsku vlast. Tih pet opcija dobilo je dovoljno glasova za ulazak u Gradsko vijeće, što znači da je riječ o vrlo kvalitetnim opcijama koje su građani prepoznali. Ova disperzija glasova pokazuje i da su kandidati za gradonačelnika bili ozbiljni i da su njihovi programi bili konzistentni i zanimljivi građanima Varaždina. Budući da sam dobio nešto više glasova, na čemu zahvaljujem biračima, meni je pripala čast i obveza da uđem u drugi krug izbora, rekao je Cingula.

Međutim, kako je dodao, ne može postati gradonačelnik ukoliko ne bi respektirao sve programe koji su ponuđeni u prvom krugu.

– Iako su bliski mom programu, ipak su više naglasili potrebu transparentnosti rada gradske uprave, uvođenja novih ljudi i struke u politiku, podizanja sporta na višu razinu, veće brige za nezaposlene, djecu i starije osobe.  Upravo zbog toga zamolio sam nositelje tih programa da u slučaju moje pobjede pomognu u njihovoj realizaciji i stoga su oni ovdje. Pobjedom na izborima realizirat će se i elementi njihovih programa jer ne mogu biti gradonačelnik jednoj skupini građana, ustvrdio je Cingula koje je upozorio  i na visoku suglasnost sa stavovima Zlatana Avara.

Naglasivši da su građani njegova koalicija, kao i da više neće biti zapošljavanja podobnih i ugovora koji građanima ne bi  bili dostupni, Cingula se osvrnuo i na svoj status nezavisnog kandidata kojeg podupire HDZ.

-Tko ima pravo voditi sudske sporove s neizvjesnim ishodom a da građani ne znaju koliko to košta? Građani moraju znati sve što radimo. Nisam član niti jedne stranke i ne želim biti ovisan o političkim strukturama. Bez obzira tko mene podržava neću biti ovisan o nijednom stranačkom čelniku, pa ni g. Karamarka kojeg sam upoznao tek ovaj tjedan, i to na moj zahtjev kako bi se zahvalio na svim naporima koje je učinio varaždinski ogranak uoči prvog kruga. Ovisan sam jedino o volji građana, a toga su isto svjesni moji suradnici koji su stekli pravo ulaska u Gradsko vijeće. To su mladi ljudi, bez mrlja, nekompromitirane  i mogu biti ponosan na svakog od njih. Mogu samo žaliti što ih nije ušlo više, naglasio je Cingula

Mirjana Kolarek-Karakaš, kandidatkinja za varaždinskog gradonačelnika ispred koalicije koju predvodi HSS, izrazila je zadovoljstvo izborima na kojima je osvojila sedam posto glasova.

– Nisam se priklonila iz osobnih interesa, niti je meni išta ponuđeno, niti sam što tražila. Meni je dovoljno bilo što mi je Cingula rekao da je moj program vrijedan i da se za njega vrijedi založiti. Drago mi je da je Cingula prepoznao moj program kojeg je spreman realizirati kao budući gradonačelnik. Ja sam uvijek za djecu, žene i zdravlje. Ja sam za novi i bolji Varaždin. Kao odgovorna osoba prema glasačima, obvezna sam pokušati da se ostvari program koji sam predstavila. Prije svega to je uvođenje dežurnog pedijatra tijekom vikenda i blagdana. Obećala sam i nižu cijenu vrtića ovisno o stanju gradskog proračuna, kao i dogradnju doma umirovljenika koji su sada prisiljeni živjeti oko Varaždina, što ih više košta, a i teže je do njih doći, pa su i posjete rjeđe, upozorila je Kolarek-Karaš, pozvavši svoje glasače da podrže Cingulu jer on jamči ostvarenje zajedničkog programa.

Potporu Cinguli dao je i Ladislav Ilčić, predsjednik Hrasta, koji je također bio kandidat za varaždinskoga gradonačelnika. Izražavajući zadovoljstvo raznolikošću budućeg sastava Gradskog vijeća,  upozorio je da je time prevladana njegova dosadašnja blokovska podjela na dva dijela u kojoj nije bilo bito što se predlaže, već koja strana što predlaže.

– Varaždinci imaju konstruktivnost i ideje koje bi mogle doći ubuduće do izražaja ako neće biti blokovske podijeljenosti i zato me veseli sastav budućeg gradskog vijeća u kojoj će više do izražaja doći osobnost vijećnika. Za mene i Hrast stvar je jednostavna. Cingulu smatramo značajno kvalitetnijim i boljim kandidatom za gradonačelnika nego Habuša i zato smo ovdje. Ne želimo čekati ishod drugog kruga,  već sada jasno velimo u što smo uvjereni. Naravno, naši programi nisu identični, ali kroz sučeljavanja koja smo imali vidjeli smo da se oni podudaraju u velikoj mjeri. Želimo da kreativne ideje nadvladaju sadašnju neinventivnost stranačke podobnosti koja trenutno vlada u gradu Varaždinu. Konkretno, jako smo inzistirali na transparentnosti rada gradske uprave u kojoj kvaliteta poslovanja mora biti prije stranačke podobnosti i uhljebljivanja. Isto tako naglašavali smo na važnost uloge djece i obitelji jer smo svjedoci da mlade obitelji odlaze živjeti u okolna mjesta ili dalje, što sigurno nije dobar trend. Na to je upozoravao i Cingula te vjerujem da ćemo stvoriti sinergiju na dobrobit građana Varaždina, naglasio je Ilčić te pozvao građane da u još većem broju izađu na izbore usprkos produljenom vikendu.

U ime Zelene liste podršku Cinguli dao je varaždinski inovator Stanko Bezek, kandidat za zamjenika varaždinskoga gradonačelnika.

-Zainteresirani smo za kvalitetno rješavanje komunalnih problema među kojima je i otpad.  Da bi to bilo moguće, treba riješiti probleme u gradskim tvrtkama koje do sada nisu primjereno vođene. Usluge su lošije, dok cijene rastu i tome se ne vidi kraja, što posebno pogađa umirovljenike i nezaposlene. Upravo zbog zalažem se za prekidanje vertikale nesposobnosti, neznanja i nerada, naglasio je Bezek.

U utorak, 28. svibnja, održat će se u Turistu Tribina za bolji Varaždin koja će početi u 18 sati. Na njoj će, kako se očekuje, sudjelovati Mladen Vedriš, Ljubo Jurčić i Nikica Gabrić. – Njihove ideje mislimo uključiti u naš program, najavio je Cingula, napomenuvši da će prihvatiti sve ideje koje dolaze boljitku građana, neovisno od koga dolaze.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Poznat je datum kad kreće isplata povrata poreza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Porezna uprava objavila je da isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja. Pravo na povrat ima čak 830.122 porezna obveznika, a rješenje Porezne uprave počet će stizati od današnjeg dana.

-Na nivou Republike Hrvatske, sa stanjem na dan 15.04.2024. godine,  u postupku utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu kod ukupno 830.122 porezna obveznika utvrđena je razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 332.811.592,99 eura, dok je kod 97.512 poreznih obveznika utvrđena obveza za uplatu poreza na dohodak i prireza na dohodak u iznosu 35.290.255,23 eura – stoji u priopćenju Porezne uprave.

Temeljem godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu ukupno će 212.438 poreznih obveznika – mladih osoba ostvariti pravo na povrat više uplaćenog poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak s osnove umanjenja poreza fizičkim osobama, od toga 83.528  osoba do 25 godina života u iznosu od  75.881.564,42 eura, odnosno 128.910 mladih osoba od 26 do 30 godina života u iznosu od  100.127.481,51 eura.

Ostatak priopćenja donosimo u nastavku:

Obavijest o privremenim poreznim rješenjima u svezi povrata poreza na dohodak za 2023. građani će početi dobivati od 22. travnja 2024. u svoje Korisničke pretince u sustav eGrađani (https://gov.hr/?lang=hr), a Porezna uprava će tijekom svibnja započeti s dostavom rješenja poštom na adrese prebivališta ili uobičajenog boravišta.

Povrati poreza izvršavat će se onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat, kontinuirano prema redoslijedu kojim će se izdavati rješenja.

Visina povrata poreza ovisi o visini uplaćenog poreza i prireza, olakšicama na koje porezni obveznik ima pravo, te godinama života za mlade osobe (do 30 g.).

Očekuje se da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. godinu u posebnom postupku biti izvršena do kraja svibnja 2023. godine.

Nastavite čitati

U fokusu

Gong: “Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne djeluje kao čuvar Ustava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gong smatra da se Ustavni sud svojim loše obrazloženim upozorenjem predsjedniku Milanoviću stavio iznad Ustava.  Ako predsjednik Republike podnese ostavku, ništa ne smije sprječavati izabrane zastupnike Sabora da odaberu Milanovića za predsjednika Vlade.

Tako u jučerašnjoj objavi ove organizacije civilnog društva koja je usmjerena unaprjeđenju demokratskih procesa i institucija te demokratske političke kulture podsjećaju da većina na Ustavnom sudu smatra da je predsjednik svojim sudjelovanjem u kampanji kontinuirao kršio Ustav.

. No Ustavni sud nikad nije donio odluku da je predsjednik kršio Ustav. Dapače, većina ustavnih sudaca ističe kako rezultati izbora nisu na bilo koji način sporni. Nejasno je stoga, kako izostanak bitne povrede može za posljedicu imati drakonsku kaznu koja nije predviđena nijednom odredbom Ustava. Svojim zaključkom prijete uskratom političkih prava Zoranu Milanoviću, i volji zastupnika da biraju tko će biti mandatar – ističu u Gongu.

I dodaju:

„U skladu s njegovom ulogom čuvara stabilnosti državne vlasti, Zoran Milanović morao je dati ostavku na mjesto predsjednika države kada se odlučio sudjelovati u parlamentranim izborima. Predsjednik države to nije učinio nego je čak i najavljivao svoje buduće ministre. Važna ustavna uloga predsjednika jest povjeravanje mandata za sastavljanje Vlade. Kako taj proces može biti nepristran, ako Milanović s pozicije predsjednika pomaže jednoj strani u sastavljanju većine?“

Tvrde i da je Ustavni sud po svojoj već ustaljenoj praksi, na koju su već upozoravali kroz slučaj Markovog trga, propustio kvalitetno i precizno argumentirati odluku.

– I to odluku koja je po svojoj formi upozorenje protiv kojeg nema pravnog lijeka, stoga ni mogućnosti predsjedniku da se eventualno obrati Europskom sudu za ljudska prava. Sud izriče zabrane na temelju paušalnog pozivanja na određene ustavne norme, dok u isto vrijeme navodi da tijekom cijelog predizbornog razdoblja predsjednik svojim ponašanjem nije napravio značajan utjecaj na ishod izbora – zaključuju u Gongu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje