Povežite se s nama

U fokusu

Građani revoltirani, a Habuš poručio: Varaždinci, račun Univerzala morate platiti

Objavljeno:

- dana

RAČUNI ZA OTPAD IZ UNIVERZALA

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš poručio je danas građanima da moraju platiti račune za odlaganje komunalnog otpada koje su dobili iz tvrtke Univerzal.

Ta je tvrtka, koja je s Gradom Varaždinom koncesijski ugovor potpisala 1. kolovoza, kućanstvima ovaj tjedan poslala račune za odlaganje komunalnog otpada za kolovoz i rujan, dakle punih pet, odnosno četiri mjeseca nakon što su uslugu obavili.

To je zbunilo, ali i revoltiralo građane koji od ponedjeljka ne prestaju nazivati našu redakciju, pri čemu se žale da Univerzal s njima nije potpisao nikakav ugovor, a imaju njihove osobne podatke, ali i broj članova domaćinstva.

Društvo Potrošač: Telefon ne prestaje zvoniti

Veliki broj građana zatražio je i savjet u društvu Varaždinski potrošač.

– Telefon ne prestaje zvoniti – rekla nam je predsjednica tog Društva Sanja Keretić, koja zaprima primjedbe građana i na njih će, najavljuje, što prije pokušati dati jasne odgovore.

Za gradonačelnika Habuša računi Univerzala nisu ni sporni, a ni protuzakoniti.

– Istina je da je u kolovozu i rujnu Univerzal zbrinjavao komunalni otpad, ali ta usluga nije naplaćena. Upravo zbog toga su u ta dva mjeseca računi Varkoma bili manji nego ranije. Ništa se ne radi protuzakonito. Usluga odlaganja otpada obavljena u kolovozu i rujnu bit će naplaćena sada, putem računa koje je Univerzal poslao. Građani račune moraju platiti, nitko to neće platiti umjesto njih, a to su jedini računi koje će dobiti od Univerzala – ustvrdio je Habuš.

Pojasnio je da je naplatu usluge odlaganja otpada za Univerzal preuzeo Varkom, ali tek od listopada prošle godine nakon odluke Gradskog vijeća.

– Račune za skupljanje, odvoz i odlaganje komunalnog otpada i dalje će slati Varkom, odnosno Čistoća. Varkom to više ne može, pa će vjerojatno račune slati Čistoća – rekao je Habuš.

Je li bilo  zlouporabe podataka?

Na tvrdnje građana da je Univerzal zlorabio njihove osobne podatke, Habuš je odgovorio da ni tu nije ništa sporno.

– Prema članku 6. Zakona o zaštiti osobnih podataka, osobni podaci moraju se obrađivati pošteno i zakonito, mogu se prikupljati u svrhu s kojom je ispitanik upoznat, koja je izričito navedena i u skladu sa zakonom i mogu se dalje obrađivati samo u svrhu u koju su prikupljeni, odnosno koja je podudarna sa svrhom prikupljanja. Dakle, ovi podaci se i dalje definitivno koriste u svrhu u koju su prikupljeni, a ne u neku drugu svrhu, a bili su prikupljeni zbog naplate komunalne usluge – rekao je Habuš.

Time je neizravno potvrdio ono na što upozoravaju građani – da je tvrtka Univerzal njihove osobne podatke preuzela od Varkoma.

Gradonačelnik Habuš nije znao reći zbog čega je Univerzal obračun obavio po članu domaćinstva, načinu obračuna koji je Varkom odavno napustio.

– Moram to provjeriti. Međutim, krajnja cijena se nije mijenjala u odnosu na korisnika – odgovorio je.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Čehokova lista: Hoće li Bosilj nakon Korza zatvoriti Stančić i Kapucinski trg?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nezavisna lista dr. sci. Ivana Čehoka zbog mnogih upita i otvorenoga nezadovoljstva građana činjenicom da nisu mogli slobodno proći Korzom na dan otvorenja „Adventa u Varaždinu“, reagirala je priopćenjem.

U priopćenju ističu da se nikada u povijesti Varaždina nije dogodilo da gradonačelnik zabrani građanima slobodni pristup glavnome gradskom trgu – Korzu, čak ni u pogibelji i ratu!

– Ne ulazeći u odluku stožera da se za koncerte na otvorenom traži covid potvrda, to nikako ne može i  nije razlog da se zatvaraju cijeli trgovi, za to nema zakonskoga uporišta, osobito obavijest o takvoj odluci ne može potpisati Turistička zajednica grada. Kako je vidljivo na fotografiji, riječ je o koncertu na kojem je jedva bilo 400 ljudi, trg je ionako pregrađen adventskim kućicama i besmisleno je npr. građanima s malom djecom braniti pristup vlakiću na Korzu ili slobodnu šetnju, i to na adventskoj manifestaciji. Koncert se mogao ograditi i bez bilo kakve zabrane građanima da šeću Korzom.

Nakon što je uspio ono što nikom nikad nije palo ni na pamet – da obustavi od primjene odluku koju je Vijeće donijelo na njegov prijedlog, dakle svoj vlastiti akt, nakon što je zabranio da se na Vijeću raspravlja o kazalištu koje je upravo on izvrgnuo medijskom sramoćenju, nakon što je postavljao ljude bez natječaja na čelo gradskih ustanova i tvrtki, Bosilj je još jednom pokazao da mu je demokracija zadnja rupa na svirali. Tri dana nakon što je licemjerno tvrdio da razumije sve građane jer se „previše petljalo i stvoren je kaos“, zabranio je pristup običnim građanima koji uopće nisu ni znali da će Korzo biti zatvoreno zbog koncerta, dakle nešto što nema veze sa inače stavom građana o potvrdama – ističu i pitaju se koji je smisao adventskog ugođaja ako građani ne mogu slobodno šetati?

– Podsjećamo da gradska vlast troši kao pijani milijarder pa će na ovogodišnji „Advent u Varaždinu“ biti potrošeno oko milijun kuna, većinom iz proračuna grada i TZ Varaždin (dvostruko više nego 2019. kad je advent posjetilo najviše građana i gostiju), ali ne razmišlja o jednakosti i ravnopravnosti kao ni o pravu građana da slobodno šeću gradom. Pitamo se što je sljedeće: budući da je riječ o organiziranom okupljanju i da je najviše građana na Kapucinskom trgu ili subotom na Stančiću, hoće li Bosilj zatvoriti i Kapucinski trg ili Stančić?! Ne bismo se čudili – zaključuju.

Nastavite čitati

U fokusu

Batinić ne želi varaždinsko smeće u Jerovcu: Grad Ivanec i Ivkom pokreću spor na Upravnom sudu RH

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Komunalni otpad koji se iz Varaždina trenutno odvozi u Davor, mogao bi se od nove godine odvoziti u Jerovec.

– Ivkom se žalio na rješenje inspekcije koje je naložilo da se mora primati varaždinski mješoviti komunalni otpad, ali drugostupanjsko tijelo je donijelo odluku da Ivkom mora primiti naš otpad. Poslao sam prijedloga sporazuma prema gradu Ivancu za primanje našega otpada. Nažalost odgovora nema – rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj na sjednici Gradskog vijeća.

Podsjetimo da je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u više navrata rekao da neće dozvoliti da varaždinsko smeće dolazi u Jerovec, a danas je poručio da nastavlja s pravnom bitkom za interese građana i Grada Ivanca.

– Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na čelu s ministrom Tomislavom Ćorićem (HDZ) odbilo je žalbu koju je Ivkom d.d. uputio na rješenje inspektora zaštite okoliša koji je ljetos naložio Ivkomu da na odlagalištu komunalnog otpada u Jerovcu mora dozvoliti prihvat otpada iz Varaždina, Varaždinskih Toplica, Beretinca, Cestice, Gornjeg Kneginca, Petrijanca, Sračinca, Vinice, Vidovca, Jalžabeta, Svetog Ilije, Svetog Đurđa, Trnovca Bartolovečkog te iz Malog i Velikog Bukovca, čemu su se Grad Ivanec (kao većinski vlasnik ove tvrtke i vlasnik deponija Jerovec) i Ivkom d.d. usprotivili. Ministarstvo je time odredilo da Ivkom mora otvoriti rampu za otpad koji prikuplja Čistoća d.o.o. Varaždin, a to je, slovom i brojkom – 10.000 tona do kraja 2022. – poručuju iz Grada Ivanca.

Ovakvo rješenje resornog ministarstva dočekano je, kažu u Gradu Ivancu, s čuđenjem, ne samo od vodstva i pravnih službi Grada i Ivkoma, već odvjetničke struke upućene u ovu problematiku.

– U korist toga govore brojni dokumenti i pravne činjenice, a iz kojih je i laiku razvidno da nikad nije bila predviđena mogućnost dovoza otpada iz drugih JLS-ova u Jerovec. Najnovija izjava varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja (SDP) da se neće odustati od dovoženja varaždinskog otpada u Jerovec, koji su proteklih dana prenijeli i mediji, na građane Jerovca i okolice ponovno je izazvala efekt dolijevanja ulja na vatru – vijest da im se želi dovesti 10.000 tona varaždinskog smeća šokirala ih je. Građani se već dižu, ogorčeni su i na SDP-ovog gradonačelnika Bosilja i na HDZ-ovog ministra Ćorića i na obje političke garniture te najavljuju žestok bunt i blokadu prometnica – kažu u Gradu Ivancu.

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić najavljuje nastavak pravne bitke za interese građana i Grada Ivanca.

– Protiv rješenja Ćorićeva ministarstva pokrećemo spor na Upravnom sudu RH. Odmah ćemo zatražiti privremenu mjeru odgode izvršenja rješenja inspektora do donošenja pravomoćne odluke Upravnog suda, zbog nepopravljive štete koje bi izvršenje takvog rješenja prouzročilo Gradu Ivancu i Ivkomu. Za obranu interesa Grada, građana i Ivkoma, na raspolaganju imam i druge pravne instrumente i poručujem građanima da ću ih, bude li zatrebalo, sigurno upotrijebiti – kategoričan je gradonačelnik Batinić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje