Povežite se s nama

U fokusu

Građani su hrvatsku policiju lani u prosjeku nazvali 1118 puta dnevno

Objavljeno:

- dana

Ministarstvo unutarnjih poslova je objavilo svoj godišnjak za 2018. godinu, u kojem se mogu naći neki vrlo zanimljivi podaci o našoj policiji.

Izdvojit ćemo samo neke.

MUP i policija imaju ukupno 25.025 zaposlenika. Djeluje Ravnateljstvo policije, 20 policijskih uprava i 182 policijske postaje. Također, imamo 20 jedinica interventne policije, tri jedinice specijalne policije, te jednu antiterorističku policiju, jedan zrakoplovni centar, ronilački centar i centar za obuku pasa.

Građani su do kraja studenog 2018. nazvali hrvatsku policiju 373.315 puta. Ako se ovo podijeli s brojem dana u godini za jedanaest mjeseci, znači da su građani prosječno policiju nazvali 1118 puta dnevno.

MUP je objavio i kojojm “tehnikom” raspolažu – 2343 osobnih vozila, 465 motocikala, 164 “marice”, 86 SUV vozila, 190 terenskih vozila, 121 plovila i osam helikoptera.

U 11 mjeseci 2018. godine dogodilo se u Hrvatskoj 20.916 prometnih nesreća, u kojima je poginulo 295 osoba.

Tijekom deset mjeseci lanjske godine policija je evidentirala i procesuirala 58 posto više nezakonitih ulazaka u Hrvatsku, i 80 posto više krijumčara ljudima. Također, odobrili su međunarodnu zaštitu za 227 osoba.

U deset mjeseci 2018. u Hrvatskoj je zabilježeno 43.267 kaznenih djela, a to je 5,2 posto manje nego godinu ranije.

U fokusu

Sanja Šprem: Premijer se hvali brojkama, a nakon šest sastanaka ponudili su nam nulu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama, piše Jutarnji.

 Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

– Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. – izjavila je Šprem.

 Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

– Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj – poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade “utječe na želudac”, a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje