Povežite se s nama

U fokusu

“Građani žele birati osobu”

Objavljeno:

- dana

NATALIJA MARTINČEVIĆ KOD PREDSJEDNIKA IVE JOSIPOVIĆA

– Građani žele promjene izbornog zakonodavstva i žele uz stranku birati zastupnika koji će ih najbolje zastupati – rekla je saborska zastupnica i potpredsjednica  Narodne stranke Reformisti, Natalija Martinčević. Na poziv predsjednika Ive Josipovića jučer je sudjelovala je na radnom sastanku i prezentaciji istraživanja, o tome što građani misle o ustavnim promjenama i promjeni izbornog sustava

– Istraživanje je jasno pokazalo da su građani za promjene, a posebno u dijelu promjena izbornog zakonodavstva. Još u 6. mjesecu u saborsku sam proceduru uputila prijedlog Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor kojim bi se zastupnici birali na isti način na koji se biraju i zastupnici u Europski parlament. To bi značilo da građani uz stranku mogu izabrati i zastupnika za kojeg smatraju da će ih najbolje zastupati. Da su to već prepoznali naši građani i da na taj način žele glasati, pokazali su na izborima za Europski parlament kada je 78,5% građana dalo preferencijalni glas. Drago mi je da je to prepoznala i najveće vladajuća stranka SDP i da će se moj zakonski prijedlog konačno staviti na raspravu – rekla je Martinčević.

Na sastanku se govorilo i o sveobuhvatnim promjenama Ustava RH, kojima bi se na prijedlog Predsjednika republike, trebalo pristupiti početkom iduće godine.

Odlukom predsjedništva Narodne stranke Reformisti, Natalija Martinčević imenovana je članicom stožera izborne kampanje  Ive Josipovića za 3. izbornu jedinicu.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Preminuo je Ćiro Blažević, zauvijek nas je napustio dan prije svog rođendana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Preminuo je legendarni trener Miroslav Ćiro Blažević. Ovu tužnu vijest objavili su danas nacionalni mediji, a informaciju su potvrdili najuži članovi Ćirine obitelji.

Ćiro se već duže vremena bori s rakom prostate i sada je, nažalost, tu bitku izgubio. Ćiro je sutra trebao proslaviti 88. rođendan, piše Večernji list.

Legendarni trener preminuo je jutros u bolnici u Zajčevoj nakon što mu se sinoć stanje pogoršalo i hitna je došla po njega.

Nastavite čitati

U fokusu

Koje se maksimalne magnitude potresa mogu očekivati u sjeverozapadnoj Hrvatskoj?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ines Ivančić, rukovoditeljica seizmološke službe RH, u Dnevniku N1 televizije komentirala je razorni potres koji je pogodio Tursku.

Ivančić je rekla kako je Turska na osjetljivom seizmološkom području.

– Ona je dio anadolske ploče, a ovaj rasjed koji je sad aktiviran zove s istočni anadolski rascjep. Posljedica potresa su gibanje afričke i arapske ploče, a Turska se nalazi na sredini i potres je rezultat tih gibanja. Ovakav potres je na rasjedu od oko 200-300 km. Usporedbe radi, on je oslobodio 125 puta veću energiju nego petrinjski i 5600 veću nego zagrebački – objasnila je Ivančić.

Upitana koja je maksimalna magnituda potresa koja se može očekivati na našim područjima, Ivančić je kazala: “U sjeverozapadnoj Hrvatskoj se procjenjuje da je maksimalna magnituda potresa 6.5, dok je na obalnom području prema jugu maksimalna magnituda oko 7 ili nešto malo više – oko 7.2, 7.3″.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje