Povežite se s nama

Novosti

Građevinarima novac nakon dva desetljeća!?

Objavljeno:

- dana

Vrhovni sud ukinuo presudu VTS-a u sporu između Ingre i Međimurje Visokogradnje

Tko zna bi li nekada ugledno poduzeće Međimurje Visokogradnja otišlo u stečaj da je imalo 6,2 milijuna USD, koliko već 17 godina potražuje od zagrebačke Ingre koju je tužilo još 1995. godine, a spor je Vrhovni sud sada vratio na ponovno suđenje čiji bi ishod mogao razveseliti bivše radnike.

Vrhovni sud ukinuo je presudu Visokog trgovačkog suda koji je odbio tužbeni zahtjev Međimurje Visokogradnje u stečaju protiv Ingre u visini od 6,2 milijuna USD te predmet vratio na ponovno suđenje, tako da će se nastaviti ovaj, gotovo dva desetljeća star sudski spor graditeljskih poduzeća tijekom kojih je međimurska graditeljska tvrtka propala, a i poslovanje zagrebačke tvrtke ne prolazi bez teškoća.

TSV jedno, VTS drugo

Visokogradnja je izgradila za Ingru stanove u Libiji gdje je ostala i bez opreme

– Ne iznenađuje me što je Vrhovni sud ukinuo presudu Visokog trgovačkog suda s obzirom na povijest našeg spora. Naime, prvostupanjski sud uvijek je sudio u našu korist, ali smo isto tako uredno gubili na drugostupanjskom sudu, odnosno VTS-u. Stoga smo pokrenuli reviziju, koju je Vrhovni sud RH prihvatio te vratio naš predmet ponovno suđenje na VTS – ističe Franjo Veble, regionalni povjerenik SSSH, koji zastupa bivše radnike tvrtke Međimurje Visokogradnja, koja je otišla u stečaj 2000. godine, dijelom i zbog neplaćenih potraživanja prema Ingri. 
 
Međimurje Visokogradnja još 1995. godine potražuje od Ingre 6,2 milijuna USD u vezi izgradnje 2.870 stanova u Libiji tijekom 1989. godine, točnije s osnova obavljenog posla u visini od 2,8 milijuna USD te još 3,3 milijuna USD s osnove naknade štete za oduzetu opremu koja je ostala u toj zemlji nakon raskida ugovora između Ingre i libijskog naručitelja. 
 
Tijekom 17 godina suđenja zagrebački i varaždinski Trgovački sud donijeli su ukupno četiri prvostupanjske presude u korist međimurskih graditelja, koje je VTS ukidao i uglavnom vraćao na ponovno suđenje. No ne i u svibnju 2010. godine. Tada je, naime, VTS odlučio okončati višegodišnji spor na način da je ukinuo i preinačio prvostupanjsku presudu prema kojoj je Ingra trebala međimurskim graditeljima platiti 6,2 milijuna USD u kunama, zatim kamate od 2005. godine te parnične troškove koji su već prešli dva milijuna kuna. 

Pogodovanje?

Tu je prvostupanjsku presudu VTS ukinuo te kao neosnovanim u cijelosti odbio tužbeni zahtjev međimurskih graditelja, navodeći da „Visokogradnja nije dokazala niti jednu činjenicu iz koje bi proizlazilo da je Ingra postupila protivno bilo kojoj obvezi koju je preuzela“, odnosno da Ingra „nije jamčila Visokogradnji i ostalim kooperantima da će libijski naručitelj ispuniti svoju obvezu iz ugovora o građenju, pa nema ni njezine odgovornosti po toj osnovi“.
 
– Imamo gorak okus da je VTS opet donio odluku da bi se pogodovalo jačem, pa ćemo dati zahtjev za reviziju – najavljivao je Velimir Slamar, stečajni upravitelj Međimurje Visokogradnje u stečaju, neposredno nakon objave ove odluke VTS-a prema kojoj su međimurski graditelji trebali Ingri platiti gotovo milijun kuna parničnih troškova.
 
Naime, kako je upozoravao Slamar, nakon što je 1994. Libija raskinula ugovor, Visokogradnja nije mogla vratiti opremu koju je platila 3,3 milijuna dolara jer je uvoznik bila Ingra, a nije ni naplatila radove vrijedne 2,8 milijuna dolara. 
 
Uz to, Slamar je posebno ukazivao da je Ingra sve do 2009. tvrdila kako se u Libiji još vodi postupak zbog neplaćanja radova na izgradnji stanova, iako je još 2004. prihvaćen njezin zahtjev, doduše u manjem iznosu. 
 
Da je Ingra uspjela dobiti u Libiji, što je potrebno ispitati, ukazuje i Vrhovni sud u rješenju o reviziji u kojem se navodi da nije sporna vrijednost radova koje je obavilo Međimurje Visokogradnja, kao ni vrijednost otuđene joj opreme. 
 
Naglašavajući da je kod preinake prvostupanjske presude imao pogrešan pravni pristup, Vrhovni sud upućuje VTS na preispitivanje stava prema kojem sporazumi sklopljeni između Ingre i Međimurje Visokogradnje u vezi izgradnje stanova u Libiji imaju karakter ortakluka, a ne komisionara, kako je tumačio varaždinski Trgovački sud.

Veble: O pritiscima na VTS se govorilo, ali ne s naše strane!

Dok međimurski graditelji tuže Ingru, tako zagrebački graditelji tuže njih. Naime, Ingra od Međimurje Visokogradnje potražuje oko 4,3 milijuna USD na ime projekata u Rusiji. Zagrebačka tvrtka tvrdi da je financirala radove međimurskih graditelja u toj zemlji jer to nisu mogli sami učiniti zbog nedostatka vlastitih sredstava. Upravo zbog obostranih tužbi, bilo je nekoliko pokušaja nagodbi, ali su svi propali jer međimurski graditelji nisu bili zadovoljni iznosom koji im je Ingra bila spremna isplatiti. Upravo zbog toga su propadala sva mirenja kojima bi se već došlo do rješenja koje se čeka već sedamnaest godina, ponajviše zbog rada VTS-a.
 
Nezadovoljni sporošću rada VTS-a, međimurski graditelji više su puta prosvjedovali u Varaždinu i Zagrebu, a 2007. godine podnijeli su i zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku na temelju kojeg je Vrhovni sud kaznio VTS zbog neažurnosti u ovom sporu, i to s 15 tisuća kuna koje je sud morao uplatiti u državni proračun! Zbog prosvjeda zbog neažurnosti, sindikat je prijavljivan policiji. 
 
– Ovih dana ponovno sam bio na policiji jer je Igor Oppenheimer ponovno podnio kaznenu prijavu protiv mene zbog pritiska na sud – veli Veble, dodavši da se o pritiscima i utjecajima na sud već govorilo, ali ne s njegove strane. 
 
Naime, predstavnici sindikata otvoreno su više puta iznosili sumnje u pristranost VTS-a, uz ostalo i zato što je član NO Ingre bio i profesor trgovačkog prava koji je u životopisu navodio da surađuje s VTS-om.

Nakon svega – mala utjeha

– Ovakav stav Vrhovnog suda daje nam za pravo vjerovati da će se na kraju ipak dokazati da nam je Ingra obvezna podmiriti neplaćene radove i opremu. Ukoliko uistinu uspijemo u sporu, a još k tome uspijemo i naplatiti potraživanje, bit će to mala utjeha za bivše zaposlenike Međimurje Visokogradnje koje možda ne bi ni propalo da je spor ranije završio u njihovu korist, a ne sada kada tvrtke više nema, pa se parnica vodi u korist stečajne mase – zaključuje regionalni povjerenik SSSH.

Predsjednica – Jasna Lekić

Jasna Lekić nova je predsjednica Trgovačkog suda u Varaždinu! Odluku o njezinom imenovanju donijelo je Državno sudbeno vijeće na 41. sjednici održanoj 3. svibnja, nakon što su isti dan u prostorijama DSV-a obavljeni razgovori s kandidatima. Naime, uz sutkinju Lekić, koja je ujedno i glasnogovornica varaždinskog Trgovačkog suda, kandidatkinja je bila i sutkinja Marija Levanić-Škerbić, koja je do sada obavljala dužnost predsjednice tog trgovačkog suda koji je pretprošle godine dobio dva nova suca, nakon što je spao na svega četiri suca, dok bi prema godišnjem priljevu svih predmeta trebao imati dvostruko više.
 
Prošlotjednim imenovanjem DSV-a varaždinski Trgovački sud, koji prema novom ustroju ima nadležnost na području Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije, napokon je dobio predsjednika, kojeg do sada nije imao. Naime, iako je njegov rad od iznimne važnosti za gospodarstvo sredina nad kojima ima nadležnost, već godinama nije imao predsjednika, a umjesto njihovog imenovanja, radije se pribjegavalo postavljanju vršitelja dužnosti predsjednika. Imenovanjem predsjednice sada se, očigledno, napokon odlučilo stati na kraj toj praksi.

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje