Povežite se s nama

U fokusu

Građevinska dozvola izdana za 25 minuta

Objavljeno:

- dana

Dogradnja Dječjeg vrtića u Novom Marofu- Rekord?

Za izdavanje građevinske dozvole za dogradnju Dječjeg vrtića u Novom Marofu, vrijednu milijun eura, trebalo je svega 25 minuta

Time je, smatra gradonačelnik Novog Marofa, Siniša Jenkač, vjerojatno srušen rekord u birokratskoj proceduri izdavanja građevinske dozvole. Kako je rekao gradonačelnik novinarima, vjerojatno je to i najbrže izdana građevinska dozvola u Hrvatskoj.

-Ovo rekordno izdavanje dozvole rezultat je izvrsne suradnje gradskog Upravnog odjela i Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Varaždinske županije. Jednakom ćemo brzinom i na isti način pomagati i našim poduzetnicima koji imaju namjeru ulagati na području Grada ili pokretati određene projekte, što će, smatramo, biti dobar vjetar u leđa investitorima. Cilj nam je aktivirati još ono malo gospodarstva koje “živi” u Gradu, rekao je gradonačelnik.

Vjerojatno je to i najbrže izdana građevinska dozvola u Hrvatskoj

Vrtić planiran prije 15 godina

Dječji vrtić Novi Marof, kojeg će Grad krajem godine prijaviti na mjeru 7.4. Programa ruralnog razvoja 2014.-2020., veličine je 1700 četvornih metara i nadograditi će se za jednako toliko. Inače, nadogradnja novomarofskog vrtića bila je predviđena još prije 15 godina, u vrijeme njegove izgradnje ali projekt je tek sad došao na red.

Dodatno pojašnjavajući opravdanost nadogradnje vrtića, gradonačelnik je spomenuo činjenicu da je Novi Marof po broju stanovnika u samom vrhu Varaždinske Županije te da trenutačno na području Grada u vrtić svakodnevno idu 302 djeteta koje Grad godišnje sufinancira sa prosječno 2.6 milijuna kuna. Grad jednako financijski participara u gradskom, koji pohađa 172 – oje djece kao i u privatnim dječjim vrtićima.

Na području Grada u vrtić svakodnevno idu 302 djeteta, koje Grad godišnje sufinancira sa prosječno 2.6 milijuna kuna

Iz EU fonda 90 posto novca

– Problem sa smještajnim kapacitetom gradskog vrtića postoji, dakle, već dugo i na ovaj ćemo ga način riješiti. Grad bi trebao uložiti 10 posto dok bi se 90 posto novca namaknuulo iz EU Fonda. Tvrtke Knauf insulationa bit će nam od velike pomoći jer već se ponudila za dio sufinanciranja u opremanju vrtića. rekao je gradonačelnik.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje