Povežite se s nama

Život i društvo

Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi pregršt medalja s natjecanja. Bravo!

Objavljeno:

- dana

DRŽAVNA NATJECANJA

Jedno prvo i čak četiri treća mjesta osvojili su učenici Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin ove godine na državnim natjecanjima i time potvrdili kvalitetu rada ove varaždinske srednje škole!  

Najuspješniji su bili mladi kemičari. Na Državnom natjecanju iz kemije, koje je održano od 18. do 21. travnja u Đurđevcu, u kategoriji trećih razreda srednjih škola Vedran Dubravec, učenik prirodoslovne gimnazije, čija je mentorica bila Vesna Vrček, postao je državni prvak, dok je u kategoriji samostalnih učeničkih radova Leon Sačer, učenik drugog razreda prirodoslovne gimnazije, čiji je mentor bio Ranko Klaneček, osvojio treće mjesto s radom “Termometrijska titracija”.

Dečki s varaždinskog “Rudaka” stekli su pravo direktnog upisa na Kemijski odsjek PMF-a, a postignuti uspjeh Vedranu je omogućio da pokuša izboriti svoje mjesto u reprezentaciji Hrvatske koja će nas predstavljati na predstojećoj Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi u Gruziji.

 

Učenici su uspjehe postigli u području kemije, ekologije, nutricionizma i graditeljstva 

Matija Šimunić, učenik 4. b razreda, čija je mentorica bila Tamara Tkalec Car, osvojio je treće mjesto na Državnom natjecanju ekoloških tehničara koje je ove godine održano 14. i 15. travnja u Osijeku. Matijin istraživački rad “Površinske vode međimurskog kraja – Mura, Trnava i Šoderica” bio je najbolji. Učenik Izak Meštrić, čija je mentorica bila Ivana Kocijan, osvojio je treće mjesto na Državnom natjecanju u sektoru poljoprivreda, prehrana, veterina u disciplini Nutri-vita. Državno natjecanje održano je 21. i 22. travnja u Zadru. Uz teorijski dio, učenici su imali i praktični, u kojem su pripremali sir iz kravljeg mlijeka koji su potom analizirali, a morali su obaviti i mikrobiološku analizu mlijeka i mliječnih proizvoda te sve to prezentirati.

Uz mlade kemičare, ekologe i nutricioniste, uspješni su bili i učenici koji se školuju za graditeljska zanimanja. Tako je Marko Pavličević na 21. Državnom natjecanju učenika i učenica graditeljskih i geodetskih škola u znanjima i vještinama građenja “Gradimo zajedno našu Hrvatsku”, koje je od 14. do 16. travnja održano u Križevcima, u kategoriji Monter suhe gradnje osvojio treće mjesto. Mentor mu je bio Damir Pečevski.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

DVD Čret pobjednik vatrogasnog Memorijala “Darko Komes”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Višnjici je, u organizaciji DVD-a Višnjica, održan Memorijal “Darko Komes”. Riječ je o vatrogasnome natjecanju operativnih vatrogasaca koje višnjički vatrogasci organiziraju u spomen na svoga preminuloga kolegu i člana DVD-a Višnjica Darka Komesa.

Ovogodišnje, peto izdanje Memorijala okupilo je u Višnjici vatrogasne ekipe iz pet vatrogasnih društava – DVD-a Lepoglava, DVD-a Kamenica, DVD-a Novi Marof, DVD-a Čret i DVD-a Mače.

Uoči početka natjecanja okupljene vatrogasce pozdravili su gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec, tajnik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonko Videc, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave Marijo Canjuga te, u ime domaćina natjecanja, predsjednik DVD-a Višnjica Stjepan Križanec.

Pripreme

– Vatrogasci čine veliku obitelj koja, potvrđuje i ovo natjecanje, ne zaboravlja svoje kolege. Ovakva natjecanja ujedno pomažu vatrogascima da se što bolje pripreme za intervencije koje ih u budućnosti očekuju. Također, pružaju im prigodu i da se što bolje upoznaju i razmijene iskustva. Sve to pomoći će im da uspješno odrade intervencije na koje će, kada bude potrebno, izaći – istaknuo je gradonačelnik Škvarić, zahvalivši vatrogascima na onome što čine štiteći živote i imovinu građana.

Pobjeda, i to treća zaredom, nakon višesatnog natjecanja pripala je ekipi DVD-a Čret, koja je tako u trajno vlasništvo osvojila prijelazni pehar. Drugo mjesto osvojila je ekipa DVD-a Mače, treće DVD-a Lepoglava, četvrto DVD-a Novi Marof, a peto DVD-a Kamenica.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert sastava ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak, 15. listopada, u dvorani Općine Vinica na kojem su nastupili akademski glazbenici s općinskog područja Mihael Hrgar i Marko Gerbus te drugi.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše šire glazbu i izvan granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju.

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda da bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara: „Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima!”

U sastavu Zagreb Brass Quinteta, predvođeni Mihaelom Hrgarom, sviraju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavlja Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama glazbenih djela Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih.

Na kraju koncerta obratio se načelnik Općine Vinica Branimir Štimec zahvalio se gostujućim glazbenicima te podijelio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje