Povežite se s nama

Život i društvo

Gradnja POS stanova najvažnija je investicija Općine Jalžabet u 2021. godini

Objavljeno:

- dana

Ove godine nije bilo svečane sjednice povodom 17. studenoga, Dana Općine Jalžabet, a razlog je epidemija s kojom se bori cijeli svijet.

Međutim, sve općinske investicije odvijaju se prema planu.

– Radi se kanalizacija za naselje Jalžabet, vrijedna oko 4 milijuna kuna. Radovi malo kasne, ali će biti završeni do kraja godine. Hrvatske vode sufinanciraju ovaj projekt u iznosu od 80 %. Kanalizacija ide Novom ulicom. Ovu ćemo ulicu i proširiti na 5 metara te napraviti pješačku stazu. Radi se o ulici koja spaja Požarni centar s KTC-om, pa će vatrogasci imati “normalan” prilaz. I to će biti gotovo ove godine – rekao je Mirko Magić, načelnik Općine Jalžabet.

Uređuju se važne ceste

Načelnik je dodao da je uz sufinanciranje Hrvatskih voda sanirano klizište Nova Gora na vinskoj cesti, što je stajalo oko 380.000 kuna, te će to omogućiti lakši pristup građanima koji ondje žive ili imaju seoska domaćinstva i „kuće za odmor s pričom“.

– Među investicijama koje smo završili treba spomenuti postavljenu LED rasvjetu u naselju Imbriovec. Elektra je drvene stupove zamijenila betonskima, a Općina je kupila LED rasvjetu – objašnjava načelnik.

Pročistač

Među važnijim radovima koji su u tijeku je statička sanacija crkve svete Elizabete u Jalžabetu.

Crkva svete Elizabete

– Prije nekoliko dana slavili smo svetu Elizabetu Ugarsku, a unutra su skele, pa se mise odvijaju za do 50-ak ljudi. Ondje su popucali svodovi i zidovi, ali sanacija bi trebala završiti do kraja godine. Investicija je to od 500.000 kuna, 300.000 kuna daje nam Ministarstvo kulture, a ostalo će platiti Općina – rekao je Magić.

Kanalizacija se privodi kraju

Načelnik Jalžabeta zadovoljan je što će ubrzo završiti i dvogodišnji radovi na pročistaču otpadnih voda, te će se on i kanalizacija u Jalžabetu i Imbriovcu istovremeno pustiti u probni rad krajem ove ili početkom iduće godine.

Također, Hrvatske željeznice kod Jalžabeta uređuju pružni prijelaz s rampom, te i ova državna kompanija ulaže u sigurnost na području Općine Jalžabet.

– Bez obzira na koronakrizu, Općina će i dalje isplaćivati potpore svim korisnicima proračuna. Općinski proračun se puni, kriza se gotovo ni ne osjeti. Gotovo iste iznose potpora predviđamo za proračun za sljedeću godinu. Nastavit će se potpore za novorođenčad, sufinanciranje dječjeg vrtića i prijevoza osnovnoškolaca te stipendije za studente. Umirovljenici će dobiti svoje uskrsnice i božićnice. Dali smo i potpore poljoprivrednicima. Sve udruge su dobile planirana sredstva. Oni koji se ove godine nisu natjecali, najavili su da će sredstva uložiti u trajniju vrijednost, poput opreme – jasan je Magić.

Ali život ne staje na području Općine Jalžabet, pa se rade planovi i za sljedeću godinu.

Streličarski dom

– Imamo izdanu građevinsku dozvolu za Streličarski dom, koji će se graditi u Jalžabetu u sklopu Sportskog centra. Ondje će Streličarski klub Navaho imati svoje prostorije i streljanu. Plan je da radovi počnu na proljeće. Također, kroz nekoliko dana trebali bismo dobiti građevinsku dozvolu za POS stanove. To je najveći općinski projekt u 2021. godini. Projektirano je 11 stanova – istaknuo je načelnik, dodavši da nakon toga kreće natječaj za izvođača radova te listu prioriteta potencijalnih kupaca. Stanovi će se graditi na općinskoj parceli kod Dječjeg vrtića u Jalžabetu.

U planu je završetak kanalizacije za preostala općinska naselja te nastavak svih projekata koji nisu bili završeni tijekom tekuće godine.

Magić je napomenuo da je ponos Jalžabeta Poslovna zona, a tvrtke koje ondje rade nisu u velikoj mjeri pogođene koronakrizom. Dodao je da interesa za slobodne parcele i dalje ima.

Nagrade i priznanja Općine Jalžabet

I ove godine donijeta je Odluka o dodjeli općinskih nagrada i priznanja zaslužnim građanima Općine Jalžabet.

Općinsko vijeće je održalo redovnu sjednicu prije otprilike mjesec dana, pa su izglasane godišnje nagrade i priznanja, koje će biti dodijeljene prvom mogućom prilikom.
Nagradu za životno djelo dobila je Terezija Magić iz Novakovca. Iako ima 85 godina, vrlo je aktivna u KUD-u „Elizabeta“, crkvenom zboru i Udruzi žena Novakovec. Istaknula se u očuvanju običaja te prenošenju tradicije na mlađe naraštaje.

Nagradu za doprinos ugledu Općine u zemlji i svijetu dobila je Osnovna škola „Petar Zrinski“ Jalžabet. Nagrada za uspjeh u proteklom jednogodišnjem razdoblju pripala je župnom zboru crkve svete Elizabete, koji djeluje od 1965. godine.

Život i društvo

FOTO Četvero ivanečkih speleologa na zahtjevnoj međunarodnoj ekspediciji na Sjevernom Velebitu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Grad Ivanec

Četvero članova SU „Kraševski zviri“ Ivanec Valentina Kraš, Jurica Jagetić, Damir Androić i Vinka Dubovečak sudjelovali su na međunarodnoj speleološkoj ekspediciji „Nedam 2022.“ na Sjevernom Velebitu (Hajdučki kukovi).

Sedmodnevna ekspedicija održana je u organizaciji SO PDS Velebit i Komisije za speleologiju HPS. Cilj ekspedicije bio je ronjenje kroz sifon u jami Nedam (na -1200 m dubine) te nastavak istraživanja u suhim dijelovima iza sifona.

Na ekspediciji je sudjelovalo 27 speleologa iz Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Austrije i Litve.

Zajedničkim snagama svih speleologa došlo se do novih spoznaja u jami Nedam.

Nova dubina jame iznosi -1335 metara, čime premašuje dubinu Slovačke jame i čini ju drugom najdubljom jamom u Hrvatskoj! Novoistražena duljina iznosi 354 metra, odnosno ukupna duljina jame 3399 metara.

Članovi Speleološke udruge „Kraševski zviri“ Ivanec sudjelovali su u postavljanju bivka na -300 m dubine, istraživanjem upitnika na -200 i -600 m dubine te transportu opreme od -600 m dubine u jami Nedam.

Definitivno je jama Nedam jedno novo iskustvo članovima ivanečke speleo udruge.

Nova iskustva su bila stjecanje novih osobnih rekorda Valentine, Jurice i Damira (-600 metara dubine) te spavanje u jami. Zbog svojih suženja i meandara je možda i jedna od težih jama u Hrvatskoj.

– Članovi naše udruge su samim tim pokazali da su svojim znanjem i fizičkom spremom dorasli zadatku koji je stavljen pred njih te i ovoga puta samo možemo konstatirati da SU „Kraševski zviri“ Ivanec stoji uz bok vodećim speleološkim udrugama u Hrvatskoj. Čestitamo! – poručili su iz Ivanca.

Dodajmo da su članovi ove udruge bili inicijatori i realizatori ideje o postavljanju ziplinea u gradskom parku, koji se za klince pokazao kao glavna atrakcija ovogodišnjih Dana grada Ivanca.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski gradski buseki prelaze na ljetni vozni red

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 1. srpnja do 31. kolovoza 2022. godine, zbog manjeg broja putnika/učenika, primjenjivat će se novi vozni red gradskih buseka, javio je Grad Varaždin.

Isti je objavljen na internetskim stranicama Grada Varaždina na linku https://varazdin.hr/gradski-buseki/?search_q=buse.

Ovo je svakako dobro znati!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje