Povežite se s nama

Međimurje

Gradnja sustava navodnjavanja na području Belice: potpisan ugovor o sufinanciranju projektne dokumentacije

Objavljeno:

- dana

Međimurski župan Matija Posavec potpisao je ugovor o sufinanciranju izrade projektne dokumentacije za sustav navodnjavanja na području Međimurske županije za 2021. godinu, čime se nastavlja projekt sustava navodnjavanja na području Općine Belica vrijedan 58 milijuna kuna.

Za izradu detaljne projektne dokumentacije uložit će se 468.750 kuna, od čega će 80 % iznosa osigurati Hrvatske vode, a 20 % iznosa Međimurska županija. Međimurska županija je među prvima prepoznala navodnjavanje kao jedan od načina gospodarskog razvoja, pa je već 2003. godine pokrenula izradu Plana navodnjavanja Međimurske županije.

Sustav navodnjavanja Belica protezat će se na području Općine Belica i Grada Čakovca, točnije Belice i Novoga Sela Rok, a vodom će opskrbljivati 719 hektara poljoprivrednog zemljišta za više desetaka obiteljskih gospodarstava koja djeluju na području Općine.

Izgradnja sustava navodnjavanja Belica provodi se u dvjema fazama: prva faza obuhvaća realizaciju triju zdenaca sa spojnim i razvodnim cjevovodima za navodnjavanje površine od 337 ha i duljinom razvodnog tlačnog cjevovoda od 9482 metara, dok druga faza obuhvaća realizaciju dvaju zdenaca sa spojnim i razvodnim cjevovodima za navodnjavanje površine od 382 ha i duljinom razvodnog tlačnog cjevovoda od 12067 metara. Zahvat vode planiran je iz podzemnog vodonosnika smještenog na rubnom dijelu naselja Belica. Izdana je lokacijska dozvola za prvu fazu projekta, a u postupku je ishođenje građevinske dozvole.

Navodnjavanje je preduvjet za uspješnu i kvalitetniju budućnost poljoprivredne proizvodnje u Međimurju, posebice na području općine Belica u kojoj se proizvede 40 % hrvatskih potreba za krumpirom.

Kultura

Otvorenje izložbe “Plave i crvena” Ruse Trajkove u Muzeju Međimurja 21. svibnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U atriju Staroga grada kod Muzeja Međimurja Čakovec u petak, 21. svibnja, bit će otvorena osma samostalna izložba čakovečke likovne umjetnice Ruse Trajkove.

Boja u fokusu

Diplomirala je na Odsjeku grafičkoga dizajna Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu 2009. godine.
Izlagala je na tridesetak skupnih izložbi te primila nekoliko nagrada i priznanja za svoje radove u području grafičkoga dizajna i vizualnih umjetnosti. U domicilnom okruženju eksponirana je ponajprije kao slikarica i umjetnica multimedijskoga izričaja, što uključuje i njezine realizirane scenografije, kostimografije i kazališne lutke.

Samostalnim izložbama predstavila se dosad u Čakovcu (2010., 2013., 2016., 2019.), Sarajevu (2012.) i Vukovaru (2020.) Članica je HDLU-a. Predaje strukovne predmete u nekoliko čakovečkih srednjih škola i radi kao vanjska suradnica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Odsjek u Čakovcu).

Publici se ovoga puta predstavlja najnovijim slikama iz ciklusa nazvanog “Plave i crvena”. Ciklus sadrži šest djela većega formata u tehnici akrila na platnu. Naslov novog ciklusa sugerira da je u središtu slikaričine profesionalne pozornosti bila boja i to isključivo plava. Autorica na slikama propituje mogućnosti ultramarina, kobalta te u manjoj mjeri azurno plave boje, poput slikara koji su koncem 19. stoljeća koristili plavu kako bi dočarali raspoloženja i emocije. Ove slike u sebi neizbježno nose i nešto od iskonske simbolike povezane s plavom bojom kao što su duhovnost, udaljenost, beskonačnost, hladnoća, sjeta, harmonija i povjerenje.

Smirenje tenzija

Rezultat je to osobnoga i stvaralačkoga sazrijevanja Ruse Trajkove. Plava boja govori u prilog smirivanju nekih unutarnjih tenzija doskora prisutnih na slikama ove autorice. Upravo izložena djela, za razliku od slikaričinih ranijih radova, sadrže tek sporadične tragove apstraktnoga ekspresionizma, a figuracija rastočena u plavetnilu sekundarnog je značenja, isključivo kao polazište za daljnju gradnju slike. Prozaične tekstualne opaske u tkivu slike markeri su stresnih trenutaka povezanih poglavito s prekidima kreativnoga procesa prouzročenih svakodnevnom životnom rutinom umjetnice. Jedno platno novoga ciklusa autorica je naslikala tonovima crvene boje kako bi ga simbolički utopila u plavetnilu preostalih slika, označivši time prekretnicu u svojem slikarstvu.

Otvorenje će se zbog epidemioloških mjera održati za ograničen broj pozvanih. Izložba će biti postavljena u Izložbenome salonu Muzeja Međimurja, a publika je može razgledati svakoga dana tijekom radnog vremena Muzeja do 27. lipnja.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Čakovec: maturanti slave kraj svog srednjoškolskog obrazovanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Maturanti iz Međimurske županije opraštaju se od srednjoškolskih dana.

Polako odbrojavaju dane otkako će zadnji put sjesti u školske klupe. Dobro su raspoloženi te se zabavljaju uz pjesmu i ples.

Koga smo sreli u Čakovcu, pogledajte u fotogaleriji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!