Povežite se s nama

Međimurje

Gradonačelnica Cividini o besplatnoj užini: „Ponosna sam što država slijedi čakovečki primjer“

Prehrana učenici škola obrok

Objavljeno:

- dana

Od ove školske godine Grad Čakovec osigurava besplatnu užinu za sve osnovnoškolce s područja Čakovca.

Dio novca za tu svrhu osiguran je u Gradskom proračunu, a dio putem FEAD projekta, Fonda europske pomoći za najpotrebitije 2014. – 2020. iz programa „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (šk.god. 2022./2023.)”.

Naime, već nekoliko godina za redom učenicima slabijeg imovinskog stanja, novac za prehranu osiguran je preko europskog projekta, a ove školske godine na taj način u Čakovcu je omogućen besplatan školski obrok za preko 700 učenika iz I. i III. osnovne škole Čakovec, OŠ Kuršanec te OŠ Ivanovec.

– Primijetili smo da je školska užina djeci koja dolaze iz obitelji slabijeg imovinskog stanja često jedini uravnoteženi obrok u danu te smatramo kako je izuzetno važno da, osim same činjenice da im je ovakvim projektima omogućen, ujedno obrok mora biti zdrav i prehrambeno vrijedan – objasnila je na početnoj konferenciji projekta “Prehrana u osnovnim školama Grada Čakovca za školsku godinu 2022./2023.“ gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i naglasila kako projekt zajedno provode Grad Čakovec i čakovečke osnovne škole, čiji su ravnatelji bili prisutni na samoj konferenciji.

Školska užina vrlo je važna, jer osim što učenicima osigurava jedan dnevni obrok, pažljivim planiranjem menija može kod djece i mladih stvoriti zdrave prehrambene navike. S time u vidu u Čakovcu se krenulo u projekt koji je u 100%-tnom iznosu financiran sredstvima FEAD-a.

Bespovratna sredstva iznose gotovo 750 tisuća kuna. Planiran broj učenika koji će primiti obrok financiran iz ovog projekta je 739, a cijena jednog obroka iznosi 5,47 kn. –

– Sve se lošije hranimo, a kako su nam prilikom osmišljavanja menija rekli u školama, djeci je najukusnija hrana ona najnezdravija. Stoga upravo pomno osmišljenim menijima s kojima smo krenuli od ove školske godine želimo svim našim učenicima ponuditi ukusan, a zdrav obrok. Podaci koje imamo s terena su ohrabrujući – dodala je gradonačelnica te dodala da je ovaj kvalitetno pripremljen projekt omogućio da se cijeli projekt besplatne užine u čakovečkim školama provede lakše i uspješnije.

– Iz I. osnovne škole ovim projektom je uključeno 184 učenika, iz III. OŠ 60, dok iz Osnovne škole Ivanovec i Kuršanec 50, odnosno 400 učenika. Projekt se provodi na vrijeme od 10 mjeseci, točnije od 5. rujna 2022. do 5. srpnja 2023. godine. Kako bi projekt bio odobren potrebno je ispuniti obvezni kriterij odabira najpotrebitije djece koja žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva, uz sve administrativne aktivnosti koje su zadane projektom – objasnila je direktorica Čakre d.o.o. Damira Vresk.

Država od sljedeće školske godine najavila osiguravanje besplatne užine po čakovečkom modelu

Pritom se gradonačelnica nadovezala na najavu Vlade RH da od sljedeće kalendarske godine u Državnom proračunu osigura novac za besplatnu užinu za sve osnovnoškolce u Hrvatskoj.

– Drago mi je i ponosna sam da su i na državnoj razini prepoznali važnost pristupačnosti školskog obroka. Predviđen novac, 10 kuna po obroku, veći je nego što je onaj koji mi trošimo danas, te će nam uvelike pomoći da školska užina bude još nutritivno vrjednija i nadamo se ukusnija za djecu. Već smo izradili menije za drugo polugodište, a uskoro bi trebali pokrenuti i nabavu – zaključila je Cividini i zahvalila svima koji su omogućili da i ove godine projekt prođe kao jedan od uspješnijih u zemlji, u nadi da će djeca biti zadovoljna svojim zdravim školskim obrokom.

Međimurje

Dan dobravske baštine: posjetiteljima otvorena vrata Doma kulture Zalan i Vatrogasnog doma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon stanke uzrokovane pandemijom u Donjoj Dubravi održat će se Dan dobravske baštine u subotu, 4. veljače. Od 18 do 21 sat svi posjetitelji moći će razgledati prostore Doma kulture Zalan (vijećnica, etno-soba i prostorije KUD-a Seljačka Sloga) te prostore Vatrogasnog doma (spomen-soba, glavna prostorija, garaže i vozila).

U DVD-u će posjetitelje dočekati donjodubravski vatrogasci koji će im u kratkom obilasku prikazati sve čime se bave, a ono što mališane najviše zanima, moći će se razgledati oprema te vatrogasna vozila.

Program započinje u 18 sati u Domu kulture Zalan predstavljanjem portreta članova obitelji Hirschler i Zalan koji će od subote biti izloženi u vijećnici. Radi se o četiri portreta koja su već izložena te četiri portreta koja dolaze na privremenu posudbu iz Muzeja Međimurja Čakovec. Portreti će biti izloženi do kraja 2023. godine, a na njima su Leopold i Hermine Zalan, Maks Hirschler te vjerojatno Julius i Johanna Hirschler.

U Zalanu će svoja umjetnička djela izložiti i donjodubravski slikar Zoran Horvat.

U 19 sati će biti prikazivanje filma snimljenog povodom neodržanog memorijala Teti Lizi u Čast „Deca, moja deca“ 2021. godine. Kako održavanje uživo nije bilo moguće, mnogobrojni sudionici su snimljeni u prostorijama KUD-a te je memorijal poprimio digitalni oblik.

Ulaz je besplatan i nije potrebna najava.

Događaj organiziraju Odbor za kulturu, sport i udruge, KUD Seljačka Sloga Donja Dubrava i Dobrovoljno vatrogasno društvo Donja Dubrava uz potporu Općine Donja Dubrava.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Nedelišću obilježena 60. obljetnica zaštite jedne od najstarijih platana u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

FOTO: IVAN AGNEZOVIC

U četvrtak, 2. veljače, u Nedelišću je obilježena 60. obljetnica zaštite platane, najstarijeg zaštićenog prirodnog objekta u Međimurju. Riječ je o jednoj od najvećih platana u Hrvatskoj, koja je prema posljednjim procjenama stara 213 godina.

Visoka je više od 35 metara, a prsni promjer joj je veći od šest metara. Popularno se naziva i „birov hrast“, iako nije hrast, već je taj naziv dobila jer raste pokraj kuće u kojoj je nekad živio „birov“, predsjednik mjesta, odnosno seoski starješina.

Stablo je 4. veljače 1963. godine postalo prvi zaštićeni objekt prirode u Međimurskoj županiji.

Povodom 60. obljetnice, na inicijativu Javne ustanove za zaštitu prirode „Međimurska priroda“ 2023. godina proglašena je Godinom platane, a u prostorima Dobrovoljnog vatrogasnog društva Nedelišće u četvrtak je priređen prigodni program.

Simbolika

Uzvanicima je tako prezentiran niz sadržaja direktno ili indirektno vezan uz platanu: od izvješća tvrtke Urbani šumari o stanju staroga stabla te izvedenim zahvatima na njemu, predstavljanja likovnog natječaja za predškolsku djecu i osnovnoškolce do planova Općine Nedelišće u procesu daljnje skrbi i nadgradnje sadržaja nadomak drevnog stabla.

– Stručnjaci Šumarskog fakulteta iz Zagreba prije sedam dana su nam objavili rezultat ispitivanja starosti nedelišćanske platane, ona je stara 213 godina. U toj dobi stablo je ne samo jedna od najvećih platana već je i među starijima u našoj zemlji. Platana je danas živa zahvaljujući izmjeni dobrih gospodara u Nedelišću tijekom proteklih desetljeća. Platana u Nedelišću bila je prvi spomenik prirode u Međimurju i kao takva ima simboliku jer je od njezine zaštite sve krenulo. To je bio prvi korak da bismo danas četvrtinu Međimurja imali pod zaštitom – istaknuo je ravnatelj Javne ustanove „Međimurska priroda“ Siniša Golub.

Na platanu su posebno ponosni Nedelišćani koji „vel’ko drevo“, kako su ga stari zvali, smatraju jednim od simbola općine.

– Pretpostavka je da su je posadili vojnici koji su se vraćali kad je Napoleon u Rusiji izgubio rat, jedan krak vojske vraćao se kroz Njemačku, a drugi kroz naš kraj. Pretpostavka je da su oni posadili tu platanu ili možda više njih. Od onog trenutka se u Nedelišću spominju i četiri neobična prezimena, to su Lesinger, Kresinger, Celinger i Vizinger, što nije uobičajeno za naše područje. Pretpostavka je da su mladići ovdje našli svoje ‘puce’ i ostavili svoje korijene pa uz taj događaj vežemo i ovu platanu. Za Nedelišće je ona simbol mjesta, ali i mjesto okupljanja, a opjevana je i u nekoliko pjesama – rekao je ekolog i zaštitar prirode Josip Celinger.

Društveni značaj

– Općinsko vijeće je u prosincu prihvatilo odluku da ovu godinu proglasimo Godinom platane, na inicijativu iz „Međimurske prirode“, te time damo još veći značaj ovom našem simbolu. Očuvanje platane je proces čije smo važnosti svjesni te u njega ulažemo. Prošle godine je utvrđeno da je stablo zdravo i u dobroj „kondiciji“ pa mu stručnjaci prognoziraju dug život. Platana ima i društveni značaj – oduvijek je ljudima bila drago okupljalište. Zato smo i pokrenuli proces uređenja Trga Republike na zamišljeni način, posao za koji se nadamo da ćemo ga uz sufinanciranje realizirati 2024. godine – rekao je načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak.

Pod stoljetnom platanom na kraju svečanosti okupile su se brojne generacije – od nedelišćanskih predškolaraca do uzvanika i svih onih koji danas skrbe o stablu, kako bi zajedničkom fotografijom ostavili uspomenu na ovu obljetnicu.

Veliki doprinos obilježavanju dale su i članice Udruge žena Nedelišće koje su pripremile tople napitke, klipiće i kolače te članice i članovi Matice umirovljenika Nedelišće koji su pjesmom uveličale događaj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje