Povežite se s nama

Život i društvo

Gradonačelnica Ratković o projektu aglomeracije: Ovo je preduvjet za razvoj zdravstvenog turizma

Objavljeno:

- dana

U petak je u Varaždinskim Toplicama održan sastanak na temu sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Varaždinske Toplice te su obiđeni radovi.

Sastanku su prisustvovali gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić i direktor Varkoma Željko Bunić.

Projekt aglomeracije obuhvaća područje grada Varaždinskih Toplica i naselja Tuhovec, Lukačevec Toplički, Svibovec i Jalševec Svibovečki. Izgradnjom i rekonstrukcijom sustava odvodnje te izgradnjom pročistača postići će se usklađivanje Aglomeracije Varaždinske Toplice s Okvirnom direktivom o vodama i Direktivom o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda s ciljem očuvanja dobrog stanja voda, zaštite života i zdravlja ljudi te zaštite vodnih ekosustava.

Uz to, projekt u sklopu kojeg će se izgraditi i rekonstruirati sustav odvodnje u ukupnoj dužini od 12.402 metara te izgraditi pročistač otpadnih voda kapaciteta 6.500 ES i drugog stupnja pročišćavanja izgradnje pet precrpnih stanica te retencijskog bazena pozitivno utječe na razvoj turizma i zdravstvenog turizma na području Varaždinskih Toplica.

Kako je naglasila gradonačelnica Ratković izgradnja sustava sanitarne odvodnje i pročistača je pri samom kraju, a zahvaljujući dobroj koordinaciji s Hrvatskim vodama, Varkomom, te nadzorom i izvođačima svi radovi izvode se prema planiranoj dinamici.

– Mi smo jedan mali grad koji se želi baviti turizmom i tome teži, a aglomeracija je jedan od preduvjeta. Intenzivno radimo na uređenju našeg grada u grad s četiri zvjezdice od kojih je jedna već završena, a druga je pri kraju – poručila je gradonačelnica rekavši kako je ovo preduvjet za razvoj zdravstvenog turizma i za ono još važnije, ostavljanje nečeg zelenog i ekološkog budućim generacijama.

Prvi pročistač u Varaždinskoj županiji i izgradnja sanitarne odvodnje trebali bi biti gotovi sredinom iduće godine čime će se cijela priča zaokružiti.

Župan Stričak istaknuo je kako se na području Varaždinske županije trenutno grade tri aglomeracije što je dokaz da se vodi iznimna briga o zaštiti okoliša.

– Upravo je aglomeracija bitna za očuvanje vode i tla. Iako su se tijekom izvođenja radova pojavili problemi, kao što su klizišta i imovinsko – pravni odnosi zahvaljujući timskom pristupu radu i dobrim namjerama došlo je do rezultata koji su već sada vidljivi – zaključio je župan Stričak. 

Primarna uloga Hrvatskih voda u ovakvim projektima bilo je povlačenje sredstava iz EU fondova, naglasio je zamjenik Vukmirić istaknuvši kako je od 60 potpisanih ugovora ukupne vrijednosti 25 milijardi kuna 14 milijardi kuna bespovratnih sredstava.

– Među tih 60 projekata je i Aglomeracija Varaždinskih Toplica i zaista moram izraziti veliko zadovoljstvo što se ovaj projekt privodi kraju, zahvaljujući izuzetnoj sinergiji izvođača i partnera – rekao je Vukmirić te napomenuo kako ovaj projekt predstavlja velik iskorak za Varaždinsku županiju.

Direktor Varkoma Bunić kazao je kako vrijednost ovog projekta iznimno važnog projekta kako za Varkom, tako i za Grad Varaždinske Toplice i cijelu Varaždinsku županiju iznosi oko 70 milijuna kuna s PDV-om. Istaknuvši zadovoljstvo zbog odličnog pristupa i sinergije svih dionika ovog projekta zahvalio je Varaždinskoj županiji koja je omogućila da radovi teku neometano.

Kako je pojasnio Bunić, pročistač bi sa svojim probnim radom trebao krenuti sredinom siječnja kako bi se u roku od šest mjeseci vidjelo što je napravljeno i kako funkcionira. 

SONY DSC

Život i društvo

Načelnik Sračinca: Imamo najmanji postotak smanjenja broja stanovnika u cijeloj Županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema nedavno provedenom popisu stanovništva u Općini Sračinec živi 4715 stanovnika, objavila je Općina Sračinec na svojoj internetskoj stranici.

U mjestu Sračinec živi 3831, a u mjestu Svibovec Podravski 884.

Prema prethodnom popisu iz 2011. godine Općina je imala ukupno 4842 stanovnika, 3897 u Sračincu i 945 u Svibovcu Podravskom.

Dakle, prema ovim podacima broj stanovnika općine pao je za 2,6 %, pad broja stanovnika u mjestu Sračinec je 1,7 %, a u mjestu Svibovec Podravski 6,4 %.

– Naravno da nisam zadovoljan s rezultatima popisa stanovništva u Hrvatskoj i našoj županiji. No, malo sam manje nezadovoljan popisom u našoj Općini Sračinec. Imamo naime najmanji postotak smanjenja broja stanovnika u cijeloj Varaždinskoj županiji, od 2,6 %. Vjerujem da ćemo doseljenjem u kuće i stanove koji se upravo dovršavaju, vrlo brzo imati broj stanovnika jednak onom iz 2011. godine – komentirao je popis načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Obnova vrijedna 14 milijuna kuna: Osnovna škola Veliki Bukovec dobila novo ruho

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon više od 25 godina, obnovljena je zgrada Osnovne škole Veliki Bukovec.

Riječ je o školi pohađaju učenici dviju općina, a danas su je obišli u pratnji ravnateljice Željke Marković Bilić župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić, načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

Obilasku su nazočili i članovi školskog odbora te domaći župnik Pavao Mesarić. U obnovu, odnosno rekonstrukciju škole je uloženo više od 14 milijuna kuna.

Važno je naglasiti kako su Općine Veliki i Mali Bukovec izdvojile svaka po 1.750.000 kuna, dok je Varaždinska županija osigurala 9.750.000 kuna, a uz to i dodatnih 650.000 kuna za prilagodbu i rekonstrukciju postojećeg dijela škole. Svi učenici nastavu pohađaju u jednoj smjeni.

Župan Stričak zadovoljan je realizacijom ovog projekta.

– U ovom mandatu imamo pet plus dva prioriteta, a među tim je prioritetima i obrazovanje – gradimo sustav jednakih mogućnosti, od vrtićke dobi pa do stupanja u radni odnos. Ove godine započet ćemo sa programom talent centara u sklopu naših vrtića u mjesecu travnju. Zatim ćemo dograditi potreban prostor ovdje u školi u Velikom Bukovcu i Svetom Đurđu koje će krenuti u jednosmjensku nastavu. Samim time ćemo omogućiti realizaciju projekta produženog boravka – napomenuo je župan Stričak te dodao da će tijekom ožujka biti otvorena zvjezdarnica te dodatni prostor za Centar izvrsnosti.

Varaždinska županija trenutno priprema investicije u obrazovanju u vrijednosti od 411 milijuna kuna.

– Radi se o dva centra, umjetničko-odgojnom u sklopu Glazbene škole Varaždin, vrijednosti 110 milijuna kuna i Talent centar u sklopu dvorca Šaulovec, vrijednosti 25 milijuna kuna. U sklopu devet škola trebamo izgraditi sportske dvorane, dok u tri osnovne škole trebamo dograditi dodatni prostor za jednosmjensku nastavu. I u tri srednje škole trebamo dograditi dodatni prostor kako bi te škole mogle razvijati sve ono što je važno – zaključio je župan dok je pročelnik Huđek naglasio kako je realizirani jedan prekrasni projekt.

– Objekti i svi sadržaji koji su tu daju jednu puninu da je sav pedagoški standard koji ovoga trenutka postoji u okviru Republike Hrvatske tu i ostvaren. Svi učenici osnovne škole ovog upisnog područja moći će ovdje pokazati svoju izvrsnost u punom obimu – rekao je pročelnik.

Najveće zadovoljstvo iskazala je ravnateljica škole Željka Marković-Bilić kao i svi djelatnici te učenici škole.

– Gradnja je započela davne 1994. godine izgradnjom tadašnje trodijelne sportske dvorane. Više od 25 godina trebalo je da se završi prostor. Dvoranu smo izmjestili u novi prostor, sagradili smo šest novih učionica, kuhinju, blagovaonicu, školsku knjižnicu, dobili smo kabinete, a konačno i školsku zbornicu koju nismo imali od 2003. godine. Sve nam je to omogućilo da konačno prijeđemo na jednosmjensku nastavu i naši su učenici tako dobili mogućnost polaziti nastavu kao i ostali učenici u Varaždinskoj županiji – kazala je ravnateljica.

Od šest novih učionica jedna je informatička, za učenike od 1. do 4. razreda, a zahvaljujući financijskoj pomoći Varaždinske županije, nove su učionice opremljene tzv. pametnim, odnosno interaktivnim pločama.

– Učenici u višim, ali odsad i oni u nižim razredima mogu pratiti nastavu pomoću novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija, a moram istaknuti i da smo uspjeli pokrenuti i produženi boravak te uvesti još jedan, mliječni obrok na početku svakog radnog dana – naznačila je ravnateljica Marković-Bilić.

Načelnici Franjo Vrbanić i Darko Marković također nisu krili zadovoljstvo zbog konačne realizacije ovako velikog projekta te su se zahvalili Varaždinskoj županiji na svesrdnoj pomoći u realizaciji ovog projekta.

– Prije točno tri godine smo krenuli s Varaždinskom županijom u realizaciju ovog projekta. Dobili smo prekrasan prostor u kojem ne samo da se ugodnije osjećaju učenici, nego i nastavnici koji rade. S druge strane, ovaj će prostor pridonijeti boljem produženom boravku djece, a samim time i društvenom životu općine – rekao je Vrbanić dok je Marković istaknuo kako su mještani dviju općina dobili ono što su jako dugo očekivali.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje