Povežite se s nama

Život i društvo

Gradonačelnica V. Toplica Ratković: Pred nama je puno posla i izazova što nam daje još više energije i snage!

Objavljeno:

- dana

Grad Varaždinske Toplice danas, 11. studenog, obilježavaju svoj dan. To je bio povod za intervju s gradonačelnicom Dragicom Ratković.

Unatoč korona krizi, Grad Varaždinske Toplice jedno su veliko gradilište, a investicija, projekata i planova zaista je mnogo. Nedavno je otvoren i novouređeni Trg Republike Hrvatske za kojeg gradonačelnica Dragica Ratković često govori kako je riječ o prvoj od četiri zvjezdice. U tijeku je i velik i značajan projekt aglomeracije, kontinuirano se ulaže u mlade, razvija se turizam, a Toplice bi uskoro trebale dobiti i novi smart kvart. O svim projektima i ulaganjima razgovarali smo s gradonačelnicom Ratković koja nam je otkrila i daljnji smjer razvoja grada kao grada s četiri zvjezdice.

Dan grada prilika je za rekapitulaciju svega što se radilo u proteklih godinu dana, a investicija i projekata je zaista mnogo. Često se govori i da su Varaždinske Toplice jedno veliko gradilište, koji su projekti sve u tijeku?

U proteklih godinu dana, unatoč covid krizi i potporama za gospodarstvo, sve svoje obaveze smo izvršavali na vrijeme, a ona perjanica i onaj kapitalni objekt koji je nedavno otvoren je Trg Republike Hrvatske. Kao što stalno napominjem, najvažnije je da se nakon izgradnje nekog objekta, on i koristi što je kod nas stvarno slučaj. Trg služi našim građanima i djeci za okupljanje i druženje na što smo ponosni. Pri kraju je i Aglomeracija Varaždinske Toplice koja uz grad Varaždinske Toplice, obuhvaća i naselja Lukačevec Toplički, Tuhovec, Svibovec i dio Jalševca Svibovečkog. Izgradnja same sanitarne odvodnje je skoro gotova, dok je izgradnja pročistača trenutno na otprilike 80 posto. Svi radovi idu prema planu, a sredinom sljedeće godine kompletna kanalizacija i pročistač trebali bi biti pušteni u rad. Zahvaljujući dobroj suradnji s Hrvatskim vodama i Varkomom, nastavljamo s projektom aglomeracije koji će obuhvatiti drugi dio Jalševca Svibovečkog, Leskovec, Retkovec, Grešćevinu te Gornju i Donju Poljana.

Riječ je o značajnim i skupim investicijama. Kolika je vrijednost ovog projekta i s kojim udjelom sudjeluje Grad?

Ukupna vrijednost projekta Aglomeracije Varaždinske Toplice iznosi oko 70 milijuna kuna, a Grad ga financira s 5,77 posto. Riječ je o dugotrajnom i značajnom projektu, a kroz godine ćemo rješavati dio po dio administrativnog područja Grada jer smatram da je to bolji i prihvatljiviji način i za naše građane kako bi u vrijeme izvođenja radova imali što manje problema u prometu.

Varaždinske su Toplice na putu da postanu grad s četiri zvjezdice. Prva zvjezdica bila je nedavno uređen i otvoren Trg Republike Hrvatske, što je još u planu?

Kao što sam već istaknula prilikom otvorenja našeg Trga Republike Hrvatske na kojeg smo jako ponosni, to je prva zvjezdica. Ne smijem ih otkriti sve, ali u planu je puno toga. Drugi važan projekt je izgradnja mosta na rijeci Bednji. Hrvatske ceste pripremaju dokumentaciju za rekonstrukciju DC-24 od Tuhovca do Hrastovskog u duljini od 12,9 kilometara, a spomenuti most je samo jedan od objekata na toj dionici.

Zbog svoje bogate kulturne i povijesne baštine, Varaždinske Toplice zaista imaju što ponuditi turistima. Trenutno su u tijeku i daljnji radovi na arheološkom nalazištu. U kojem smjeru vidite daljnji razvoj turizma?

Trenutno je u tijeku nastavak radova na arheološkom nalazištu u Varaždinskim Toplicama. Riječ je o dugotrajnom, ali opipljivom projektu i nadam se da ćemo iduće godine uspjeti osigurati sredstva kako bi zaokružili cijelu tu priču i imali kompletan turistički proizvod. Zbog svojih termalnih izvora, Varaždinske Toplice imaju velik potencijal za zdravstveni turizam, a pripremamo se za natječaj kojeg bi krajem studenog trebalo raspisati Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. To je početna faza u kojoj ćemo vidjeti s čime sve raspolažemo. Varaždinske Toplice dugoročno moraju postati perjanica zdravstvenog i kontinentalnog turizma i to 365 dana u godini. Temelje imamo, radimo na očuvanju okoliša i na području našeg Grada, zahvaljujući gospođi Bernardi Cecelji imamo privatnu investiciju u turizmu u vrijednosti od oko 8 milijuna eura. Smatram da je to početak jedne široke lepeze razvoja turizma. Između ostalog, po našim lijepim i pitomom bregovima svakog dana imamo sve više kuća za odmor s pričom koje privlače sve veći broj turista.

Bez obzira na sve hvalevrijedne investicije, najvažniji su ljudi, posebno mladi. Grad stipendira studente, redovito surađuje sa školama, ove je godine i po prvi puta osigurao besplatni radni materijal za učenike osnovnih škola, a u prijedlogu proračuna je i njegovo daljnje financiranje. Na koje sve načine potpomažete obrazovanje?

Potpora smo našim građanima kojima smo stalno na usluzi i moramo krenuti od početka, odnosno od naših najmlađih. Tako Grad Varaždinske Toplice za svako novorođeno dijete dodjeljuje jednokratne naknade u iznosu od dvije tisuće kuna za prvo dijete, tri tisuće za drugo, pet tisuća za treće te sedam i pol tisuća kuna za četvrto i svako sljedeće dijete. Važno je napomenuti da roditeljima stojimo na raspolaganju i vrtiće za svu našu djecu jednako sufinanciramo bez obzira koji vrtić pohađala. Od prvog dana financiramo i produženi boravak u osnovnim školama, potpomažemo učenička natjecanja, a uveli smo i financiranje radnog materijala kako bi sva djeca s našeg područja imala jednake uvjete. Već petu godinu zaredom, stipendiramo sve redovne studente s područja Grada što namjeravamo nastaviti i dalje.

Pred Varaždinskim Toplicama je velik projekt – izgradnja novog stambenog naselja što je posebno važno za mlade i rješavanje njihovog stambenog pitanja. Kada bi projekt trebao započeti?

Pred nama je jedan ogroman i značajan projekt, novi kvart – smart kvart. Prema Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine ispunili smo sve uvjete, pa očekujemo i skoro potpisivanje ugovora o darovanju državnog zemljišta na kojem ćemo taj kvart i graditi. Želimo zadržati naše stanovništvo i privlačiti doseljavanje mladih. Vjerujem da ćemo u narednom razdoblju imati velike potrebe za radnom snagom, ponajviše u ugostiteljstvu i medicini, a kako bi mladi bili zainteresirani za dolazak u Varaždinske Toplice moramo im nešto i ponuditi. Naš novi smart kvart vidimo kao samoodrživ kvart koji bi se mogao grijati pomoću geotermalnog potencijala, kojeg sigurno imamo. Želimo implementirati projekte koji se odnose na obnovljive izvore energije, a jedna od najvažnijih stvari su niski troškovi stanovanja što bi mogao biti i glavni razlog i prednost života u Varaždinskih Toplicama. Pred nama je puno posla i izazova, ali zbog toga imamo još više energije i snage!

Nedavno ste potpisali sporazum kojim su Varaždinske Toplice postale dijelom urbanog područja Varaždin. Potencijalnih projekata je mnogo, a koje sve mogućnosti ITU mehanizam pruža Varaždinskim Toplicama?

Čim su ušle u cjelokupni obuhvat, Varaždinske Toplice su prvi uvjet već ispunile. ITU mehanizam predstavlja velik potencijal, priliku za dobre projekte i za sve ono za što naš Grad trenutno ne može ostvariti sufinanciranje zbog previsokog indeksa razvijenosti. Upravo ovdje vidim priliku za uređenje dijela naših Varaždinskih Toplica uz povezivanje s okolnim gradovima i općinama. Već imamo neke projekte u pripremi, imamo spremne i građevinske dozvole, a kako je najavljeno, natječaji bi trebali biti raspisani već sredinom iduće godine. Mi u Gradu ih jedva čekamo i jedva čekamo da realiziramo sve ono što je u planu.

Povodom Dana Grada pripremili ste zaista bogat program, bit će tu ponešto za svakoga i svi građani moći će sudjelovati u njemu…

S obzirom da se nalazimo u nezavidnoj epidemiološkoj situaciji, nismo pripremili sveobuhvatni program kao prethodnih godina. Moramo se pridržavati svih mjera, čuvati i misliti jedni na druge. Stoga su svi naši programi prilagođeni trenutnim epidemiološkim mjerama i situaciji i rasporedili smo puno manjih događanja kroz skoro cijeli mjesec, od orguljaških večeri, predstavljanja i degustacije nove vinske priče OPG-a Najman, edukativnih šetnica, „Martinjskih špelancija”, svečane sjednice Gradskog vijeća, polaganja vijenaca i paljenja svijeća za poginule hrvatske branitelje, svete mise u župnoj crkvi s blagoslovom nove krstionice koju je predvodito biskup u miru Josip Mrzljak, mise u Čurilovcu i blagoslova obnovljenog raspela te tradicionalnog obreda krštenja vina. Uz poštivanje svih trenutnih epidemioloških mjera, moramo zadržati i našu tradiciju, običaje i kulturu.

Za kraj, koju biste poruku poslali građanima povodom?

Svim građanima čestitam Dan naših Varaždinskih Toplica, a svim Martinama i Martinima sretan imendan. Ovogodišnji Dan Grada iskoristila bih kako bih sve žitelje s područja Grada pozvala da čuvaju sebe, ali i druge kako bi se napokon vratili na staro normalno.

Život i društvo

Načelnik Sračinca: Imamo najmanji postotak smanjenja broja stanovnika u cijeloj Županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema nedavno provedenom popisu stanovništva u Općini Sračinec živi 4715 stanovnika, objavila je Općina Sračinec na svojoj internetskoj stranici.

U mjestu Sračinec živi 3831, a u mjestu Svibovec Podravski 884.

Prema prethodnom popisu iz 2011. godine Općina je imala ukupno 4842 stanovnika, 3897 u Sračincu i 945 u Svibovcu Podravskom.

Dakle, prema ovim podacima broj stanovnika općine pao je za 2,6 %, pad broja stanovnika u mjestu Sračinec je 1,7 %, a u mjestu Svibovec Podravski 6,4 %.

– Naravno da nisam zadovoljan s rezultatima popisa stanovništva u Hrvatskoj i našoj županiji. No, malo sam manje nezadovoljan popisom u našoj Općini Sračinec. Imamo naime najmanji postotak smanjenja broja stanovnika u cijeloj Varaždinskoj županiji, od 2,6 %. Vjerujem da ćemo doseljenjem u kuće i stanove koji se upravo dovršavaju, vrlo brzo imati broj stanovnika jednak onom iz 2011. godine – komentirao je popis načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Obnova vrijedna 14 milijuna kuna: Osnovna škola Veliki Bukovec dobila novo ruho

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon više od 25 godina, obnovljena je zgrada Osnovne škole Veliki Bukovec.

Riječ je o školi pohađaju učenici dviju općina, a danas su je obišli u pratnji ravnateljice Željke Marković Bilić župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić, načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

Obilasku su nazočili i članovi školskog odbora te domaći župnik Pavao Mesarić. U obnovu, odnosno rekonstrukciju škole je uloženo više od 14 milijuna kuna.

Važno je naglasiti kako su Općine Veliki i Mali Bukovec izdvojile svaka po 1.750.000 kuna, dok je Varaždinska županija osigurala 9.750.000 kuna, a uz to i dodatnih 650.000 kuna za prilagodbu i rekonstrukciju postojećeg dijela škole. Svi učenici nastavu pohađaju u jednoj smjeni.

Župan Stričak zadovoljan je realizacijom ovog projekta.

– U ovom mandatu imamo pet plus dva prioriteta, a među tim je prioritetima i obrazovanje – gradimo sustav jednakih mogućnosti, od vrtićke dobi pa do stupanja u radni odnos. Ove godine započet ćemo sa programom talent centara u sklopu naših vrtića u mjesecu travnju. Zatim ćemo dograditi potreban prostor ovdje u školi u Velikom Bukovcu i Svetom Đurđu koje će krenuti u jednosmjensku nastavu. Samim time ćemo omogućiti realizaciju projekta produženog boravka – napomenuo je župan Stričak te dodao da će tijekom ožujka biti otvorena zvjezdarnica te dodatni prostor za Centar izvrsnosti.

Varaždinska županija trenutno priprema investicije u obrazovanju u vrijednosti od 411 milijuna kuna.

– Radi se o dva centra, umjetničko-odgojnom u sklopu Glazbene škole Varaždin, vrijednosti 110 milijuna kuna i Talent centar u sklopu dvorca Šaulovec, vrijednosti 25 milijuna kuna. U sklopu devet škola trebamo izgraditi sportske dvorane, dok u tri osnovne škole trebamo dograditi dodatni prostor za jednosmjensku nastavu. I u tri srednje škole trebamo dograditi dodatni prostor kako bi te škole mogle razvijati sve ono što je važno – zaključio je župan dok je pročelnik Huđek naglasio kako je realizirani jedan prekrasni projekt.

– Objekti i svi sadržaji koji su tu daju jednu puninu da je sav pedagoški standard koji ovoga trenutka postoji u okviru Republike Hrvatske tu i ostvaren. Svi učenici osnovne škole ovog upisnog područja moći će ovdje pokazati svoju izvrsnost u punom obimu – rekao je pročelnik.

Najveće zadovoljstvo iskazala je ravnateljica škole Željka Marković-Bilić kao i svi djelatnici te učenici škole.

– Gradnja je započela davne 1994. godine izgradnjom tadašnje trodijelne sportske dvorane. Više od 25 godina trebalo je da se završi prostor. Dvoranu smo izmjestili u novi prostor, sagradili smo šest novih učionica, kuhinju, blagovaonicu, školsku knjižnicu, dobili smo kabinete, a konačno i školsku zbornicu koju nismo imali od 2003. godine. Sve nam je to omogućilo da konačno prijeđemo na jednosmjensku nastavu i naši su učenici tako dobili mogućnost polaziti nastavu kao i ostali učenici u Varaždinskoj županiji – kazala je ravnateljica.

Od šest novih učionica jedna je informatička, za učenike od 1. do 4. razreda, a zahvaljujući financijskoj pomoći Varaždinske županije, nove su učionice opremljene tzv. pametnim, odnosno interaktivnim pločama.

– Učenici u višim, ali odsad i oni u nižim razredima mogu pratiti nastavu pomoću novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija, a moram istaknuti i da smo uspjeli pokrenuti i produženi boravak te uvesti još jedan, mliječni obrok na početku svakog radnog dana – naznačila je ravnateljica Marković-Bilić.

Načelnici Franjo Vrbanić i Darko Marković također nisu krili zadovoljstvo zbog konačne realizacije ovako velikog projekta te su se zahvalili Varaždinskoj županiji na svesrdnoj pomoći u realizaciji ovog projekta.

– Prije točno tri godine smo krenuli s Varaždinskom županijom u realizaciju ovog projekta. Dobili smo prekrasan prostor u kojem ne samo da se ugodnije osjećaju učenici, nego i nastavnici koji rade. S druge strane, ovaj će prostor pridonijeti boljem produženom boravku djece, a samim time i društvenom životu općine – rekao je Vrbanić dok je Marković istaknuo kako su mještani dviju općina dobili ono što su jako dugo očekivali.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje